Skocz do zawartości
NameG

Szastanie podzespołami czyli co wziąć a czego nie - 2800zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Potrzebuję kupić komputer do 2800zł ( a najlepiej bliżej 2000zł ). Najlepiej jakby gierki przez najbliższe 2-3 lata chodziły przynajmniej w ustawieniach średnich. Mogę na to liczyć?

Jakie mam dylematy? Po kolei.

1. Procesor:

i5-4460 - myślę, że to jedyny wybór ze względu, że to 4rdzeniowiec. Nie ma sensu chyba kupować nic słabszego. Może się mylę, ale niższe modele mogą nie pociągnąć gier które będą dopiero nadchodzić.

2. Płyta główna:

GA-B85M-D3H vs MSI H81M-E33 - Czy warto dopłacać do B85? Powinna być lepsza do tego procesora, ale czy poczuję w grach jakąkolwiek różnicę?

3. Karta graficzna:

R9 280 windforce3/gaming (3GB) vs GTX760 (2GB) vs GTX960 (4GB)- Skłaaniam się ku 280 ale sporo negatywnych opinii słuchać na temat awaryjności. GTX kusi 4gb, ale czy szyna 128bit nie będzie limitować potencjału kart tej klasy? 760 ma przyzwoitą wydajność, ale chyba cenę zbyt wysoką. A może jeszcze coś innego

UWAGA: komputer podpięty będzie do monitora około 20 calowego, mającego już ładnych kilka lat. Dlatego zawrotne rozdzielności nie wchodzą w grę i powiedzmy 1600x1200 to górne granice jakie mnie interesują.

4. Pamięć:

2x2GB DDR3 1333 (TO JUŻ MAM) vs 1x4GB 1600 (zostawiając do dokupienia kość z czasem) vs 2x4GB lub 1x8GB 1600. Kusi mnie opcja użycia moich 2x 2gb, gdyż PRZYPUSZCZAM, że te 4gb 1333 nie będą jakoś specjalnie odbiegać od 1x4gb 1600 i potem kiedyś dokupić 2x4 lub 1x8. Powiedzcie mi czy te 2x2 1600 będą robiły kolosalną różnicę w stosunku do 8gb 1600? NA DANĄ CHWILĘ. Gdzieś za rok sobie dokupię te 8GB

5. Zasilacz:

antec 500 vs corsair VS 450 vs jakiś chieftec - wydaje mi się to obojętne, mylę się?

6. Dysk:

seagate 1TB 7200 vs to co mam (500gb). Mam jakiś dysk 500gb chyba WD ale nie pamiętam czy to jest 7200 czy 5400. Czy w przypadku posiadania 5400 różnica wydajności w grach będzie duża? Rozmiar nie będzie odgrywał większego znaczenia bo 500gb mi wystarcza.

7. Obudowa:

Którąś po prostu wezmę z proponowanych w zestawach. Ewentualnie czy jakaś często dostępna w stacjonarnych (TRACER itp) jest godna uwagi do 150zł?

8. To chyba wszystko. Zestaw nie będzie kręcony i miłoby było by się nie przegrzewał zbytnio.

9. OSTATNIE PYTANIE - czy w przeciągu pół roku można liczyć na istotny spadek cen ? Bo obecne trochę przerażają.

Edytowane przez NameG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Procesor i5 to dobry wybór, a dopłacać do wyższych modeli nie ma sensu, gdyż wzrost wydajności w grach jest praktycznie nieodczuwalny.

2. Płyta nie wpłynie na wydajnosć w grach

3. Do tej rozdzielczości może być gtx 960 2gb - dopłata do 4gb nie ma sensu za bardzo. To już lepiej dorzucić do r9 280x

4. Jak już masz te moduły 1333 to szkoda się ich pozbywać - sprzedałbyś je ze stratą

5. Faktycznie te zasilacze są zbliżone, wszystkie w tym przedziale cenowym ok 150zł są podobne

6. Tak, obecnie to dysk jest największym hamulcem wydajności zestawu komputerowego, różnica pomiędzy 5400 a 7200obr jest odczuwalna. Stary dysk wykorzystałbym jako magazyn a polowałbym na zakup SSD jakiegoś na system i gry

7. Na obudowie nie ma co tak ciąć, lepiej dorzucić paręnaście zł i mieć porządną i wentylowaną konstrukcję, która będzie się także nadawała za jakiś czas gdy zmienisz podzespoły

Ceny jakoś zbyt drastycznie się nie zmienią

Tak składając to w całość, sprawdź sobie takie części:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/data__eJyVkMsKwjAQRf9l1kXyTvUfxKULcRHSLEJiKk2LqPjvJoOrEgUXNwMnh7kwT7hO47CEGXYnkFJL6EBuNSljHcUkx1$FcDCFg$OG!z3nDnwcs619tBDasOgqf223Lpm6nKmKdN8SBalvL7AMPdr0fhbl5VKKSg!raDKzOYTJ5YIo!4C9d9k7!0goCrHBC95CNMMxmpzuBRN4vQEyD07J

Pamięci zostają i dysk z poprzedniego zestawu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda mi by było nie dopłacić odrobinę do 4gb karty. Różnica w cenie nie jest kolosalna. Co do pamięci muszę sprawdzić czy to na 100% 1333 (nawet jesli tak to są to b. stare kilkuletnie pamięci) bo nie piszę z miejsca gdzie mam te pozostałości.

a) Edit: Sprawdziłem. Mam 2x2 GOODRAM GR1600D364L9 12800 DIMM. Wnioskuję, że dają radę. Da radę w GTA tylko 4gb w rozdzielczości 1600 x 1200 ? Ewentualnie trochę niżej z rozdziałką zejdę.

b) http://www.morele.net/dysk-samsung-500-gb-sata-ii-7200-rpm-16-mb-ncq-hd502hj-244769/mam taki dysk. Da radę czy do wymiany?

Edytowane przez NameG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi