Skocz do zawartości
Cinta

Zmodyfikowany zestaw z PurePC za 2700

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na początek parę słów. Poszukuje zestawu do okazjonalnego grania w nowsze gry. Nie jestem także fanem częstego zmieniania komputerów i ich modyfikacji. Obecnie mam 7 letniego staruszka, leciwy R4850 lądował już w naprawie HotAirem, ale w końcu zakończył swój żywot z honorem.

Zacznę od zestawu:

http://www.morele.net/inventory/info/pv13ZI/

1. Procesor to wybór oczywisty. Brak komentarza

2. Płyta główna - lekko przyszłościowa, nie potrzebuję szaleństw.

3. Karta graficzna - i tu zaczynają się schody. Staram się być ostatnimi czasy na bieżąco z testami. Zaskoczyło mnie pojawienie się proponowanej grafiki jako 770 2GB.

Mój wybór padł na początku na R9 280X 3GB od Gigabyte'a, ale w tym momencie nie jestem pewny którą kartę wybrać,szczególnie że widzę pojawiające się tematy o awariach tych egzemplarzy.

Nie wiem także czy faktyczna ilość 3GB pamięci jest potrzebna, czytam różne opinie

Bardzo proszę o przybliżenie tej tematyki. Generalnie poszukuję karty pomiędzy 900 a 1000zł. Nie chciałbym też kupować konstrukcji leciwej

PS. Dodatkowo będzie obudowa - Fractal Design Arc MINI R2

Pozdrawiam

Edytowane przez Cinta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz bym zmienił na coś.. innego. Ten Corsair to super sprzęcik, sam miałem kilka zasiłek od tego producenta, ale kłopot w tym, że cena za ten model jest obecnie zbyt wygórowana. Po prostu taniej można dostać coś równie dobrego.

Co do pamięci na karcie, to 3GB pewnie się przyda w nadchodzących produkcjach.

Także dopłata do płyty na h97 nie jest konieczna. Ja bym zasugerował taki zestawik:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/data__eJyVkM0KwjAQhN9lz0XSzU9T30E8ehAPoc0hJLbStIiK7!6mVgme6mFZ8s0ww!YBl6FvJz$C9ghS6xoKkHXFaH1GKpS0BJdqIQq5ToJQIvOtm1MBLvSxSX0lkTJT8$evtjq9sZ1J4TgfUenc8GbIv4UMZ4D$tSxNcTpTE4XWCQ1mNHs$2EioxAXsnI3ONvduNiq2SR929cG0h2BidyPK4PkCNLFOww**

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź

Dodam że dysk już mam, SSD i HDD więc co byś poradził zyskując te pieniądze?

Jeśli chodzi o grafikę to zastanawiam się jeszcze nad czymś od zielonych:

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-gtx960-windforce-2x-4gb-gddr5-128bit-2xdvi-hdmi-3xdp-gv-n960wf2oc-4gd-725164/

Co do płyty głównej - tak jak mówię, im coś badziej przyszłościowego tym lepiej. Przemawia do mnei M.2 (nawet w tym układzie) i większa ilość portów USB3

Jeśli chodzi o zasilacz - mam pewne zaufanie do tej firmy, wybrałem go z sentymentu. Mogę oczywiście zastanowić się nad czymś innym.

Zestaw ciekawy, ale chętnie poczekam na aktualizacje związaną z brakiem dysku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M.2 to ciekawy dodatek na przyszłość, chodzi głównie o ilość portów 3.0 i fakt, że jest to nowszy chipset od B85

Panowie

Pomyliłem się, do zestawu wrzuciłem Radeona 280 a nie 280x, nie zwrociłem uwagi..  Zatem sytuacja jest nieco gorsza niż pierwotnie zakładałem..

Edytowane przez Cinta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi