ets747 Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2015 Postawiłem serwer Samba. Udało mi się włączyć udostępnianie pliku z tego dysku na którym jest sytem. Później podłączyłem drugi dysk i również postawiłem udostępnianie plików dla komputera z Windą 10. Ale niestety pojawia się komunikat: Windows cannot access.... Poczytałem trochę w internecie i znalazłem rozwiązanie chyba tylko że nie wiem jak zedytować ten plik.http://askubuntu.com/questions/259215/sharing-a-second-hard-drve-with-windows-using-samba Sytuacja ta sama; pomocy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2015 podaj wynik poleceń: mount && cat /etc/fstab && cat /etc/samba/smb.conf | grep ^[^#] Twoim problemem jest prawdopodobnie to, drugi dysk, który chcesz sharować przez sambę, nie jest zamontowany w przestrzeni kernela, tylko użytkownika (FUSE), bo tak domyślnie *buntu (i większość desktopowych linuxów) montuje dyski. A to nie tak łatwo wystawić przez sambę i zasadniczo nie ma to sensu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ets747 Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2015 Odpowiedź: /dev/sda1 on / type ext4 (rw,errors=remount-ro)proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)none on /sys/fs/cgroup type tmpfs (rw)none on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)none on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)none on /sys/kernel/security type securityfs (rw)udev on /dev type devtmpfs (rw,mode=0755)devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=0620)tmpfs on /run type tmpfs (rw,noexec,nosuid,size=10%,mode=0755)none on /run/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=5242880)none on /run/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)none on /run/user type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=104857600,mode=0755)none on /sys/fs/pstore type pstore (rw)systemd on /sys/fs/cgroup/systemd type cgroup (rw,noexec,nosuid,nodev,none,name=systemd)gvfsd-fuse on /run/user/1000/gvfs type fuse.gvfsd-fuse (rw,nosuid,nodev,user=nas)/dev/sdb1 on /media/nas/c419dc06-26da-427e-bf1e-ffe78fa485bc type ext3 (rw,nosuid,nodev,uhelper=udisks2)# /etc/fstab: static file system information.## Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).## <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass># / was on /dev/sda1 during installationUUID=5c37c06c-a942-41de-87f9-ae0b779780f3 / ext4 errors=remount-ro 0 1# swap was on /dev/sda5 during installationUUID=dd7172cc-5388-452c-a1e3-f0af252c178b none swap sw 0 0/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0[global]workgroup = WORKGROUPserver string = Samba Server %vnetbios name = ubuntusecurity = usermap to guest = bad userdns proxy = no[serwerplikow]path = /home/nas/Publicznybrowsable =yeswritable = yesguest ok = yes[backup]path = /media/nas/c419dc06-26da-427e-bf1e-ffe78fa485bc/BACKUPbrowsable =yeswritable = yesguest ok = yesread only = no Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2015 No dokładnie: gvfsd-fuse on /run/user/1000/gvfs type fuse.gvfsd-fuse (rw,nosuid,nodev,user=nas) /dev/sdb1 on /media/nas/c419dc06-26da-427e-bf1e-ffe78fa485bc type ext3 Ta ścieżka jest tylko dla Ciebie - usera, samba pracuje na innym userze i nie ma tej ścieżki. Ten dysk, na którym masz dane, co to się nie chcą szerować, to normalny dysk sata, na stałe w tym komputerze, tylko po prostu podczas instalacji lubuntu nie zrobiłeś mu mountpointa w instalatorze? 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ets747 Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2015 (edytowane) Ja w ogóle dołożyłem ten dysk dopiero jak już jakiś miesiąc z Lubuntu korzystałem. A tak był tylko jeden :) Czyli jedynym rozwiązaniem będzie reinstall? Edytowane 3 Maja 2015 przez ets747 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2015 Jeżeli to jest dysk podłączony na stałe, to zrób tak: sudo su /etc/init.d/smbd stop (zatrzymanie samby) umount /dev/sdb1 (odmontowanie dodatkowego dysku zamontowanego przez FUSE) mount /dev/sdb1 /media/nas -o users,rw JEŻELI KATALOG /media/nas po odmontowaniu istnieje i jest pusty. jeżeli nie, mkdir /media/jakisdir i wtedy mount /deb/sdb1 /media/jakisdir jeżeli po tym poleceniu dane są dostępne w tym katalogu, którywskazałeś, robisz wciąż jako su: umount /dev/sdb1 cp /etc/fstab /etc/fstab.bak (kopia fstab) nano /etc/fstab w edytorze nano dopisujesz linię (np. po linii /dev/fd0 ) /dev/sdb1 /media/jakisdir ext3 defaults 0 2 zapisujesz i robisz mount -a dane powinny być w katalogu, który wskazałeś jako /media/jakisdir robisz reboot i po tym nowy katalog powinien być dostępny dla samby i powinieneś móc go wystawiać bez problemu. Nie pomyl się przy edycji fstab, bo czeka Cię zapoznawanie się z emergency shell. Po mount -a czytaj dokładnie, czy nie wypluwa żadnych błędów składni fstab. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ets747 Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2015 Jesteś wielki! Naprawdę, wielki dzięki! Sam bym tego nie zrobił! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ets747 Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 Witam! Mam komputer z Lubuntu, mam Sambę. Chciałem zrobić chroniony serwer plików. Utworzyłem konto admin wraz z uprawnieniami admina, dopisałem go do administratorskiej grupy administratorzy + nadałem mu hasło w Sambie. Plik smb.conf zedytowałem na guest ok = no i admin users = admin. Jednakże kiedy próbuje dostać się do dysku sieciowego nie mogę się zalogować poprawnie; Windows mówi że nie mam uprawnień co mam zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2015 w /var/log/samba powinno byc wiecej info druga sprawa, jak sie z windows laczysz do tego udzialu to powinen sie pytac o haslo i musisz podac user admin i haslo takie jak ustawiles na sambie. trzecia sprawa dodanie konta do samby to jedno, a aktywowanie konta w sambie zrobiles? (man smbpasswd) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...