Skocz do zawartości
Krzysiu1983

Win 8.1 - "restart" połączenia sieciowego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, oto krótki opis problemu: 

do kompa mam podłączoną przez USB kartę bezprzewodową - TP-Link TL-WN722N, która łączy się z routerem. Raz na jakiś czas (ciężko określić dokładnie - ok raz na 1-2 godziny) zachodzi dziwna sytuacja - odłączenie oraz ponowne podłączenie karty na USB (poznaje charakterystyczne dźwięki, tak jak przy podpinaniu i usuwaniu urządzenia przez USB). Całość trwa ok 20 sekund i dalej wszystko gitarra - automatycznie łączy się z siecią jak gdyby nigdy nic...

Tylko zdarza się także podczas grania online więc jest to wkurzające ;) 

Z podglądu zdarzeń mam:

"Usługa Dhcp znalazła zgodny element w pamięci podręcznej dla identyfikatora SSID "tutaj nazwa mojej sieci" (wartość szesnastkowa identyfikatora: 861637C6F622F6B6F6E622) w przypadku karty sieciowej o adresie sieciowym 0x6466B31EF70F" . Kategoria zadania: Zdarzenie stanu konfiguracji adresu. 

I taką informację znajduję za każdym razem jak wywala mi połączenie. Jakieś pomysły gdzie leży przyczyna tego stanu - będę wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego tplinka nie ma jakiegoś narzędzia producenta typu network manager, które jakoś bardziej szczegółowo rejestrowałoby co się dzieje z urządzeniem? Bo to wygląda, jakby ta sieciówka się resetowała, a tu powodów może być wiele. Albo się przegrzewa, albo ktoś robi jakiś spoofing mac, albo walnięty sterownik. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego tplinka nie ma jakiegoś narzędzia producenta typu network manager, które jakoś bardziej szczegółowo rejestrowałoby co się dzieje z urządzeniem? Bo to wygląda, jakby ta sieciówka się resetowała, a tu powodów może być wiele. Albo się przegrzewa, albo ktoś robi jakiś spoofing mac, albo walnięty sterownik. 

Zarzuciłem nowe sterowniki - zobaczymy - prawdę mówiąc tego nie próbowałem ;) a tak przy okazji - z czym się je: "spoofing mac" ? tak łopatologicznie :)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoofing = podszycie się. Na przykład.

Powiedzmy, że mac Twojego AP to aa:bb:cc:11:22:33, a ja siedzę niedaleko:

aireplay-ng --deauth 1 -a aa:bb:cc:11:22:33 -c FF:FF:FF:FF:FF:FF wlan0 (z pamięci, mogłem składnie pomylić)

tym samym, podszywając się pod Twojego AP, wysyłam na adres rozgłoszeniowy  sieci jeden pakiet, który nakazuje wszystkim jej klientom odłączyć się od niej.
Jest to bardzo przydatne np. w pociągu czy polskim busie czy innym wifi, kiedy potrzebujesz całego łącza dla siebie, a pozostali pasażerowie uparli się, żeby oglądać youtube i je zapychają. Tylko wtedy trzeba najpierw zebrać mac wszystkich i puszczać osobno każdemu, bo w powyższy sposób odłączasz też siebie :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe - człowiek uczy się całe życie - tak btw - po reinstalacji sterowników jak na razie ok. Co do programu monitorującego kartę - poszukam i jak coś znajdę niepokojącego dam znać. Wielkie dzięki !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi