Crescendo Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Nie wiem czy dobry dział. Znajdzie się ktoś tak dobry i powie jak mam ustawić te wszystkie opcje w biosie żeby mój ram był jak najszybszy? Edytowane 21 Czerwca 2015 przez Crescendo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2015 Nie ten dział - zmiana timingów to bardziej OC platformy . Na początek napisz jaką masz płytę to ci powiem czy można z poziomu biosu regulować taktowanie i opóźnienia ram . A co do zabawy tego typu - to raczej mało da , ramy pracują już na optymalnych ustawieniach . Jak chcesz przyśpieszyć kompa ( bo chyba po to zmieniejszasz opóźnienia ) to zajmij się czym innym - dołożeniem ramu ( jak tylko masz 512MB ) , wymianą procka na lepszy , dołożeniem SSD itp. Możesz też pobawić się w konserwację OS - usunąć zbędne pliki , odinstalować nieużywane programy czy inne śmieci , zdefragmentować dysk. W ostateczności zrobić permamentą reinstalację OS . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crescendo Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2015 (edytowane) Płyta to ALiveNF6G-VSTA z zaktualizowanyn biosem. Ramu mam 4x512mb jest chyba najgorszy możliwy ale kosztował 40zł :D Dlatego myślę że fabrycznie nie są zbyt dobrze zoptymalizowane te timingi i da się to lepiej ustawić. Szukam różnych sposób na przyspieszenie komputera ale nie opłaca się nic kupować bo za 2 miesiące kupuje zupełnie nowy komputer do grania Edytowane 21 Czerwca 2015 przez Crescendo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2015 (edytowane) sprawdź w biosie czy ram chodzi na 266 [ddr2 533] a resztę zostaw na auto zobacz też w zakłdce Memory w CPUZ jakie ustawienia ma pamięć [jak tam bedzie 266 [533] to nic nie rób Edytowane 21 Czerwca 2015 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...