Skocz do zawartości
Ralphyyy

[3300]multimedia/praca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.

W najbliższym czasie planuję kupno nowego pc, a ze jestem nowy w temacie chciałbym poprosić o parę rad.

Interesuje mnie jak najtańszy zestaw z możliwie jak największą wydajnością i otwartą drogą na modernizację w przyszłości.

Do tej pory zdecydowałem się na:http://www.morele.net/inventory/info/RwYm9h/

Moja wizja jest taka, aby wszystko prócz mobo i cpu było jak najwyższej jakości. Do zestawu planuję dołożyć gpu gtx 970 albo coś z nowej serii amd.

Grafiki/zasilania/obudowy nie chcę zmieniać przez najbliższe parę lat. Do tego chciałbym jak najtańszy procek, na którym będzie się dało szpilnac w nowsze gry i jak najplynniej korzystać z pc na codzień. Budżet najlepiej nie wyzszy niż to co jest + grafika, a jeśli się da to chętnie wysłucham propozycji oszczędności.

Do tego kilka bezpośrednich pytań:

1. Czy odczuje bardzo oszczędność na ssd i kupnie hdd?

2. Czy mądrze jest kupić bardzo dobre gpu i jak najtańsze cpu, z myślą o zmianie za rok/dwa słabszej jednostki?

3. Czy brak coolera przy i5, która wybrałem może być niekorzystny dla żywotności zestawu?

4. Czy najtańsza płyta główna pod podstawkę haswella będzie dużo mniej zywotna od mojej propozycji?

5. Czy połączenie i3-4130 / fx-6850 z kartą graficzną typu gtx 970 dałoby zadowalające wyniki w grach w czasie roku/dwóch ? Nie zależy mi na ultra grafice w nowych grach w 5k, ale na płynnej rozgrywce w najnowsze tytuły w 1080p na ustawieniach minimum średnich przez najbliższe 3-5 lat bez wymiany karty graf. (Procek wymiebilbym w ciągu roku-dwoch)

Mam nadzieję, ze moje wymagania to nie wyobrażenia i jako eksperci w temacie szybko sprowadzicie mnie na ziemię, jeśli się mylę.

Pozdrawiam!

Edytowane przez Ralphyyy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi