Sochagol Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2015 Cześć! Zamówiłem nowe części komputerowe. płyta główna Asus z97-p Grafika Asus gxt 970 DirectCU II OC Ram hyperX savage 2400 Mhz cl11 2x4gb Procesor i5 4690k Podpialem wszystko pod zasilacz ocz500sxs2 500W Włączyłem komputer, pojawiło się bios z wszystkimi opcjami tej płyty głównej jednak nim usiadłem na krześle komputer się wyłączył i już nie chcę ruszyć. Sprawdziłem zasilacz, sprawny. Odpiąłem grafikę, ram, dysk i nadal zero reakcji. Co mogło się stać?jakie rady? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2015 Na 90% płyta na szrot. Na 10% jakieś zwarcie - wyjmij płytę z obudowy, niech pobędzie co najmniej kilkadziesiąt sekund z odłączonym zasilaniem i podłącz "na pająka"- odpali OK, nie odpali - masz płytę gotową do oddania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sochagol Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2015 Czy mogło to jakkolwiek źle podzialac na grafike? Ponieważ karta graficzna teraz nie reaguje również na starej płycie głównej. Przy tym 10 sekundowym działaniu nowego komputera świeciła się na karcie graficznej dioda jak mniemam od zasilania. Teraz już się nie świeci, nawet na starej sprawnej płycie głównej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZUY_BEZCZELNY_CHAM Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2015 (edytowane) to PSU nie obsługuje stanów energetycznych C6/C7 (nie jest HASWELL ready) - sprawdź instr. od pg. i postaraj się wyłączyć w BIOS pg. te stany energ. (ustaw ne Disabled/OFF) - nastepnie odpal komp Edytowane 29 Czerwca 2015 przez ZUY_BEZCZELNY_CHAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2015 Co do zasady nie powinno to spowodować uszkodzenia grafiki, no ale jest do wyobrażenia taki scenariusz, że to nastąpiło. Próbowałeś odpalić z integry procesora? Jak włączasz przyciskiem zasilania to wentylatory wykazują choćby drgnięcie czy kompletny trup? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sochagol Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2015 Kompletny trup, oprócz tych 10 sekund po zlozeniu w ogóle nie działa. Istnieje prawdopodobieństwo, że pod nowym zasilaczem obsługującym c6 c7 płyta wystartuje? Jutro mam zamiar zgłosić 3 dniową wymianę w morele bo co innego mi zostało skoro płyta w ogóle nie daje znaku życia. mam nadzieję, że grafik jest cała bo kurze jak głupie musiałoby to być zęby karta siadła siadła. Brakuje mi sensownego powodu skoro wszystko zostało odpowiednio podłączone a niezgodność stanów energetycznych nie powinna powodować uszkodzeń a jedynie pewną blokadę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2015 IMO prawdopodobieństwo to jest równe zeru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...