Skocz do zawartości
matcygal

Acer Aspire 5930 - resetuje się w losowych momentach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam lapka Acer Aspire 5930 który w losowych momentach mi crashuje, czasem po 2 minutach czasem po godzinie,wyczyściłem z kurzu bebechy, sprawdziłem na działającym sprzęcie od kumpla baterię, zasilacz, ram i dysk twardy, problem cały czas jest, oddałem do lokalnego serwisu (miasto 10 tys mieszkańców więc i serwis słaby) powiedzieli że nie opłaca się naprawiać a i tak za diagnostykę chcieli skasować, ja natomiast chciałbym dojść w czym leży wina... bo jeśli zajdzie taka potrzeba to z wymianą płyty głównej lub grafiki sobie poradzę.

sprawdzałem na kilku systemach operacyjnych, wszędzie sytuacja się powtarza

poniżej zrzut z speedfan'a :

k1au5d.jpg

proszę o pomoc jakie mogę podjąć kolejne kroki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Twoim miejscu sprawdziłbym jeszcze raz dysk, np. MHDD. Przetestuj jeszcze temperatury, możliwe, że pasty są już wyschnięte i crashowanie spowodowane jest temperaturami (które ujawnią się dopiero pod obciążeniem). Jeśli mimo to dalej wszystko będzie wskazywać na płytę główną, to można ją wymienić. Do 300 zł można ją kupić - nie jest źle ;-)

[Przemek]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi