Wujek Dobra Rada Opublikowano 24 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2002 Troche zamieszam, ale postaram sie to wyjsnic jak najlepiej :wink: Mam Athlona 900, plyte Epox 8K7A i dwa moduly pamieci po 256MB kazda. Jedna to jakas bezfirmowka na kostkach Hynixa a druga to Kingston na kostkach Nanya. Gdy procek dziala na FSB 200 to wtedy moge spokojnie ustawic timingi na 8,8,5,2,2,2,2 - wszystko dziala stabilnie. Natomiast gdy ustawie FSB na 266 to przy takich timingach komp resetuje sie w pare sekund po wejsciu windowsa w tryb graficzny. Kilka godzin probowalem wykumac w czym jest problem i odkrylem, ze problem tkwi w ostatniej opcji dotyczacej timingu (RAS to CAS delay - TRCD). Otoz gdy ta opcja przyjmuje wartosc 2 lub 3 to wtedy wystepuje wyzej wymieniony problem. Natomiast gdy ustawie ja na 4 a reszta ustawien pozostanie taka sama to wtedy komputer dziala stabilnie, ale wyniki benchmarku pamieci w SiSoft Sandra sa mizerne (ALU/RAM okolo 540 a FPU/RAM okolo 700, a powinny byc conajmniej o 100 wieksze). Wiem na pewno ze ta ostatnia opcja ma wplyw na wydajnosc pamieci, sprawdzalem programem GoldMemory, ktory na swoj sposob mierzy wydajnosc i byla duza roznica (okolo 100mb/s) miedzy wartoscia 2 a 4. Nie rozumiem dlaczego wlasnie ta ostatnia opcja ma taki wplyw na stabilnosc, z tego co zauwazylem to wiekszosc osob ma to zawsze ustawione na 2 i nie ma problemow a u mnie to zero stabilnosci. Z poczatku myslalem ze to problem z pamieciami, wiec wlozylem kazda z osobna i sprawdzilem, na kazdej dzialo sie to samo wiec pamieci mozna spokojnie wykluczyc. Pozostaje jedynie plyta lub procesor. Jak myslicie, czy to jest wina plyty czy tego, ze procek jest przystosowany do pracy na FSB 200 i nie wy3muje takich timingow? Z gory dziekuje za wszelka pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 24 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2002 dziwne, moze masz obie kosci takie moje kosci chodza na 172mhz na timingach 8842222 i jakos nie mialem problemow sprubuj podwyzszyc napiecie na ddr'ach, powinno pomoc ps. ty jestes moze tym typem co niedawno serwer do cs'a postawil, bylo na cs.pl? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujek Dobra Rada Opublikowano 24 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2002 dziwne, moze masz obie kosci takie moje kosci chodza na 172mhz na timingach 8842222 i jakos nie mialem problemow sprubuj podwyzszyc napiecie na ddr'ach, powinno pomoc ps. ty jestes moze tym typem co niedawno serwer do cs'a postawil, bylo na cs.pl? Zwiekszenie napiecia nic nie daje, probowalem juz wszystkiego. Co do kosci to raczej niemozliwe, sprawdzalem jedna u kumpla i jemu dzialala dobrze z tym, ze on ma procka przystosowanego do FSB 266. Ja stawiam na procek, ale chcialem tez poznac zdanie innych, moze ktos mial podobny problem. Co do serwera to tak, ja go postawilem, tzn samego Linuxa nie, bo za glupi na to jestem. Zainstalowalem jedynie CS i teraz dbam o to zeby dzialal prawidlowo :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L€€_$HY Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 Troche nie do konca w temacie - czy ten Twoj procek poszedl na 133 MHz bez podwyzszania napiecia? :) I jaki masz do niego wiatrak? :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujek Dobra Rada Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 Troche nie do konca w temacie - czy ten Twoj procek poszedl na 133 MHz bez podwyzszania napiecia? :) I jaki masz do niego wiatrak? :lol: Tzn on jest podkrecony na 1066 tak wiec musialem zwiekszyc napiecie na 1,85V. Probowalem tez na napieciu 2,05 i dalej to samo. Cooler to Dynatron DC1206BM-O. Kiedy mialem tego procka na Abicie KT7A to on w ogole nie dzialal na FSB266, dopiero na Epoxie ruszyl z tym, ze te timingi trzeba tak badziewnie ustawic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...