Skocz do zawartości
KonXP

Problemy z Shuttle AK31

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! Moj problem jest nastepujacy: mam plyte Shuttle AK31, ktora daje nawet niezle mozliwosci podkrecania. Niestety po podkreceniu FSB nawet o 1 MHz (czyli przy jakimkolwiek az do 147 MHz, bo dalej procek nie pozwala) nastepuja zwisy lub resety kompa kiedy jest "zimny". Po prostu laduje sie winda i po chwili wyladowuje (hehe :wink:). Jak wejde najpierw do Biosu zeby sie "nagrzal" przez jakies 2 min to pozniej wszystko jest ok. Komp jest stabilny nawet po graniu kilka godzin w GTA3. Daje du...y tylko przy pierwszym wlaczeniu. Czy ktos moze mial ten problem i wie jak go usunac? Swoja droga to AK31 ma gowniany wiatrak na chipsecie. Mi na nowej plycie zwalil sie juz pierwszego dnia a kumplowi po niecalym tygodniu. (zwalony wiatrak nie ma wplywu na opisany problem, bo zalozylem inny). Z gory dzieki za podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze czy jest <span style="color:red;">[ciach!]</span>iany to poważnie wątpię.Puszczałem procka na magistrali 166,więc chlodznie chipsetu nie jest chyba złe skoro płytka nie nawalała.Pierwsze co mi przyszło do głowy to zasilacz,ale to chyba nie to.Bo w sumie potem teź byś wtedy miał restarty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. Wygląda na to, że występuje u Ciebie tzw. cold boot problem - więcej informacji na forum Shuttle'a na www.amdmb.com. Zazwyczaj była to wina za słabego zasilacza - czasem pomagał upgrade BIOS'u (ja miałem BIOS'y od F9 do FE i nie miałem żadnych problemów).

Co do wiatraczka - u mnie raz tylko popierdywał - ale stuknąłem go paluchem i przestał. I już od trzech miechów cicho chodzi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzilo mi o chlodzenie tego wiatraka na chipsecie tylko o to ze juz pierwszego dnia zaczal bardzo glosno chodzic, az wreszcie ledwo co sie krecil, u kumpla tak samo. Sa po prostu zlej jakosci. No chyba ze tylko my mamy takiego pecha... :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. Wygląda na to, że występuje u Ciebie tzw. cold boot problem - więcej informacji na forum Shuttle'a na www.amdmb.com. Zazwyczaj była to wina za słabego zasilacza - czasem pomagał upgrade BIOS'u (ja miałem BIOS'y od F9 do FE i nie miałem żadnych problemów).

Jeśli to zasiłka to nićprostszego jak wziąć od kumpla lepszy zasilacz i sprawdzić.Ewentualnie można poodpinać te rzeczy które nie są niezbędne do normalnej pracy kompa(drugi dysk,nagrywarke,kartę dzwiękowa) i sprawdzić.Jak masz np.jakąs starą kartęgraficzna to wepnij ją zamiast swojej i to już powinno zredukować zużycie prądu i zasilacz powinien mieć się lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wywalilem ten cholerny, terkoczacy wiatraczek i mikro-radiator. Wstawilem porzadny radiator z pasta. Halas ustal a i temperatura spadla :)

Co do problemu - puszczalem na fsb 150 i podobnych objawow nie zauwazylem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz prubowalem z odlaczaniem roznych niepotrzebnych rzeczy i nic to nie daje. To na pewno nie zasilacz (ma 300W). Widocznie bede musial sie pogodzic z tym grzaniem kompa w biosie przed wlaczeniem go (cholera jak jakiegos Fiata 126p w zimie) :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz prubowalem z odlaczaniem roznych niepotrzebnych rzeczy i nic to nie daje. To na pewno nie zasilacz (ma 300W).  Widocznie bede musial sie pogodzic z tym grzaniem kompa w biosie przed wlaczeniem go (cholera jak jakiegos Fiata 126p w zimie)  :evil:

Co do zasilacza to to że ma 300 W to nic nie daje.Może to jakiś szjsowy i dobrze nie trzyma napięć.Sprawdź w biosie albo w jakimśprogramie jakie napięcie podaje, może po prostu on już ledwo zipi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm a jak podjkreczasz przez magistrale to zmniejszyles mnoznik , bo jak nie to moze dlatego ze proc nie wytrzymuje takiej czestotliwosci zegara.

BTW. ja zmienilem cooler na chipsecia na wieszky talki z celka ichodzi mi na 166 fsb (tylko do testow .30 min chodzi napewno na stale nigdy nie zostawialem bo moze mi hdd pasc)

pa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm a jak podjkreczasz przez magistrale to zmniejszyles mnoznik , bo jak nie to moze dlatego ze proc nie wytrzymuje takiej czestotliwosci zegara.

Jak napisalem dzieje sie to nawet po podkreceniu i 1MHz plyty czyli 11 MHz procka, wiec nie ma mowy zeby procek sie cos rzucal. Chcialbym tez zapuscic ta plytke na 166 przynajmniej do testow ale nie moge odblokowac mnoznika bo procek musi byc nienaruszony fizycznie, bo sie za jakis czas wymieni na szybszy :D Oprocz tego idiotycznego problemu to jestem zadowolony z tego sprzetu. Na gownianym wiatraku godzi mi prawie na 1,7 GHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...