Skocz do zawartości
d_j_siwy

Modernizacja lub wymiana - dylematy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Jestem nowy użytkownikiem waszego forum choć z PurePC znam się od kilku lat kiedy zacząłem swoją przygodę z OC.

Obecnie mam dylemat w kwestii komputera.

Mam niewielki budżet a chciałbym wycisnąć co możliwe żebym wkrótce mógł się cieszyć Faloutem4 - ale od początku:

Moja maszynka

Asus - P5KC s775

Intel Core2Duo E6750@2,66GHz

DDR3 - Kingston HyperX Blue 2x2GB

Gigabyte GTX650 OC ver. 1GB 128bit

Seasonic 400W SS400ET 80+Bronze

HDD Seagate 500GB + 2x160GB

Monitor 24" Samsung 1920x1080

Mam zamiar coś zmienić tylko nie wiem co.

Pierwsza myśl to zostać przy 775 i wymienić procesor na jakiś Q6600 lub 6800 ale po burzy na płycie padła mi sieciówka więc zastanawiam się czy lada chwila nie padnie coś więcej (czyt. reszta płyty głównej).

Teraz mam dylemat czy zainwestować w używane 1155 i jakiś i3 co i tak przy obecnym stanie będzie ogromnym skokiem czy też skusić się na 1150 i jakiś tani  procesor z serii G co też będzie dużym skokiem a jednocześnie pozwoli na późniejszy upgrade.

Wiadomo kusi OC ale nie to jest najważniejsze bo obecnie jedyne G które daje się podkręcać na 1150 to G3258 a na 1155 chyba nic.

Nie ukrywam że chodzi o koszty więc jeśli chodzi o 1150 to myślę o 

http://allegro.pl/msi-b85m-e45-1150-ddr3-usb3-sata3-fv-sklep-i5624959404.html

lub (niby rekomendacja PurePC)

http://allegro.pl/asus-b85m-g-sata3-usb3-ddr3-fv-sklep-s1150-i5538097924.html

jest jeszcze taki wynalazek ale na chipsecie H87 i ni groma nie wiem czym to się różni od B85

http://allegro.pl/asus-h87m-pro-h87-dualddr3-1600-sata3-matx-lga1150-i5653957914.html

Czy coś takiego się nada na późniejsze (dużo późniejsze) i5 czy lepiej szukać alternatywy w starszym 1155 - a może zostać przy 775 i zaryzykować jakiegoś Q 

Proszę o pomoc i podpowiedzi 

Obecnie gram w Wot LOL itp ale jakby nowy Falout i/lub GTA-V na niewysokich detalach ruszyło to już by było dla mnie git

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz jeszcze inne wyjście kupić XEONA z przejściówką z 775 na 771 i kręcić go pod 4,0 GHz.

http://forum.purepc.pl/topic/357346-771-775-done/

Natomiast normalnie to bym przeszedł na nową 1150. 

Jeżeli nie potrzebujesz kręcić, a chcesz mieć od razu 4.GHz, to docelowo kupisz np i5 4690K czy i7 4790K powinieneś mieć spokój na parę lat.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz jeszcze inne wyjście kupić XEONA z przejściówką z 775 na 771 i kręcić go pod 4,0 GHz.

Obawiam się że nie da rady po pierwsze boję się że pod obciążeniem płyta padnie (mam wrażenie że sieciówka to początek końca choć mogę się mylić) a po drugie obecnego procka nie mogę pchnąć bo mnie szyna blokuje.

Jeżeli nie potrzebujesz kręcić, a chcesz mieć od razu 4.GHz, to docelowo kupisz np i5 4690K czy i7 4790K powinieneś mieć spokój na parę lat.

Na razie myślę o tanim "G" bo na i5 mnie nie stać i myślę że z pół roku ten stan się nie zmieni (choć i tu mogę się mylić) ;)

Co sądzisz na temat tych płyt??

Może jednak  szukać czegoś  w 1155  czy od razu iść w 1150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, G3258 spokojnie uciąga gry, ale... czasem gra już wymaga co najmniej 4 wątków, żebyś ją w ogóle odpalił. Te starsze powinny dawać radę, GTA V również. Fallout nie wiem jakie będzie miał wymagania realne.

Płyty H81, B85 wystarczą. 

A jaki masz w ogóle budżet na dziś do wydania (i ile uzbierasz za pół roku). Używki wchodzą w rachubę? Itd, itd.

Na obu podstawkach są wystarczające procki na dziś do kupienia z tym, że jednak poleciłbym ci 1150 + I3. Musisz obadać czy Pentiumek G3258 ci wystarcza. 

To ma znaczenie. No i na koniec, co da się kupić za te pieniądze. Tak więc, jaki budżet?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obecnie max 450 +- więc tylko używki - dlatego te 3 płyty pokazałem do tego procek -tamtego da się spokojnie ładnie pocisnąć  ale i stockowe 3,2GHz  w dowolnym Pentiumie czy Celeronie w grach da radę - jak pisałem na FHD mi nie zależy tylko żeby ruszyły - jestem starej daty graczem wychowanym na C-64 więc nawet gry retro mnie nie odrzucają.

Która z tych płyt co pokazałem jest najlepszym wyborem (ilość gniazd, SLI/Crossfire nie gra dla mnie roli, bardziej stabilność i późniejszy upgrade )  który chipset jest lepszy B85 czy H87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

H87 będzie lepszy, ale B85 również wystarczy, tak naprawdę kwestia ceny i popatrz co dany model ma z wyposażenia i czy ewentualnie tyle wystarczy.

Z używek:

http://allegro.pl/msi-z77a-g43-core-i3-3240-lga-1155-i5647784217.html- prawdopodobnie starczyłby na jakiś czas ze względu, że ma 2 rdzenie 4 wątki.

Jednak polecam przejść na 1150. Zaczynają być problemy z dostępnością płyt.

Wtedy faktycznie pozostaje G3258 lub trochę dołożyć do I3 i późniejsza wymiana.

ps.

Ja pamiętam ZX Spectrum.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zx spectrum to w spekulanta grałem i z miasta do miasta z towarem kup tanio sprzedaj drogo - grafy zero ale jaka grywalność :))))

jeśli wezmę którąś z tych płyt to może jakąś tanią używkę i3 mi się uda za 300 wyhaczyć i wtedy "prawie" zmieszczę się w budżecie -- w każdym razie dzięki za odpowiedź wezmę pod uwagę h87 bardziej niż b85 :))

Edytowane przez d_j_siwy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i klamka zapadła... już "po ptokach" udało mi się tanio trafić (180zl ) MSI B85-G43 z chłodzoną sekcją zasilania (6fazowa) do tego wyskrobałem na i3 4150@3,5GHz (nie wiem czy warto było dopłacić do G3258) - myślę że 4 wątki odciążą mi trochę WoTa itp - mam tylko pytanie odnośnie zasilania  mobaska bo mam wtyczkę 4pin a tam jest na 8 - słyszałem że można spróbować uruchomić podpinając tylko 4 piny jeśli tak to z której strony od zewnątrz czy od środka bo się nie znam - chyba że nie da się z błędem podłączyć - ponoć te płyty nawet i5 ciągną na 4 pinach - proszę o wskazówki oraz czy dobry wybór z doborem podzespołów (czytałem że ta płyta bez problemu kręci i5 z serii K )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wot to 1 rdzeń i troszkę drugiego

Do tego TS3 itp i już muli -- mam 2x2,66 (poprzedni procek stał na 2,8 w OC) i wot, LoL itp potrafi chrupać nie raz - poza tym napisałem że szykuję się na GTA5 i nowego Fallouta4

Nic nie wniosłeś w sumie swoją odpowiedzią do ostatniego mojego wątku w tym temacie :)

Edytowane przez d_j_siwy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi