Skocz do zawartości
blazkowicz90

PC multimedialny do 2-3k + monitor 27-28" do 1k.

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli zbieram się z zamiarem kupna PC z przeznaczeniem do gier (MMOH&S/MMORPG, sporadycznie samochodówki), muzyki (zależy mi na dobrym dźwięku) oraz filmów/internetu - po prostu multimedialny z naciskiem na gry/muzykę.
Monitor do niego planuję kupić 27-28" full hd (1920x1080) w cenie ok. 900zł (oddzielny budżet).

Zanim jednak zacznę składać coś konkretnie chciałem się dowiedzieć kilka rzeczy od osób na bieżąco siedzących w tym temacie:
1. Czy jest w ogóle sens składać kompa na AMD?
2. Czy jest sens składać jeszcze kompa na Haswellu z socketem LGA 1150 i na DDR3, które przechodzą już do lamusa?
Czy powinienem lepiej kombinować i spróbować złożyć coś na Skylake LGA 1151 i DDR4? - będę miał przynajmniej jakieś pole manewru na przyszłość do rozbudowywania PC, nawet jeśli teraz za tą kwotę złożę coś wydajniejszego na LGA1150 i DDR3. Bo np. DDR4 są kolosalnie lepsze od 3, a cenowo wcale nie odbiegają, tylko ten skylake i MOB pod niego.
3. Czy w najbliższym czasie jest przewidziana może jakaś premiera (np. nowego Skylake) po której spadną ceny starszych modeli? Nie śpieszy mi się aż tak bardzo z kupnem...
4. Jako że zwykle MMO bardziej ciągną proc/ram niż bazują na grafice, to czy byłby sens włożyć więcej kasy teraz w PC bez grafiki i włożyć mojego starego Radeona HD6870 i za jakiś czas jak ceny grafik nieco spadną wymienić go? Czy to już śmieć i prehistoria i nie miałoby sensu wciskać go do nowego PC?

Co do monitora to nie jestem grafikiem i nie potrzebuję idealnego odzwierciedlenia kolorów (wystarczą dobre), tak samo nie gram zawodowo w CS'a - więc nie potrzebuję kuriozalnie niskich czasów reakcji (ale nie chcę też jakiegoś wielkiego smużenia), kąty widzenia wystarczą ok - nie będę oglądał filmów leżąc pod monitorem.

Byłem zdecydowany już na jakiegoś Samsunga 27" z PLS, ale wpadłem na monitory 28" w mojej cenie, ale z matrycami MVA/VA. Ktoś coś wie na temat tych matryc/miał stycznośc z monitorami tej marki? Jako się mają te matryce do TN/IPS/PLS? Któryś z tych monitorów warty swojej ceny?

http://allegro.pl/monitor-28-asus-vn289h-va-fullhd-hdmi-i5487898227.html

http://www.agito.pl/monitor-philips-28-led-284e5qhad-284e5qhad-00/pd/DX5F4BBBM/?utm_medium=Feed&utm_source=Ceneo.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=11461456

http://www.morele.net/monitor-aoc-m2870vq-645995/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie masz już monitory 144Hz - tak duże jak 27" nie są wcale wygodne tym bardziej jeśli siedzisz od niego na 1m lub mniej

24" :: ASUS :: VG248QE czarny

24" :: Iiyama :: GB2488HSU

To będzie monitor do rozrywki, nie do pracy.

Aktualnie korzystam z 24" i szału nie robi, oglądałem nawet TV32" jako monitor, ale uznałem że to by była już jednak przesada. 27/28" wydaje mi się idealny do multimediów przy klasycznym ~1m od monitora i przy nim jednak zostanę, ale dzięki za uwagę ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie jedna rzecz, mianowicie planuję kupno nowego PC już od pewnego czasu i raczej odwlekałem to do "deadline'u" z założeniem, że ceny podzespołów cały czas spadają wraz z nowymi modelami, a niestety tak nie jest. Przykładowo czytając propozycje zestawów komputerowych z końca 2014r. ceny Intel Core'ów 5/7 albo kart graficznych były średnio o 10% niższe niż obecnie (np. I5 4570 kosztował 785zł, a aktualnie 869zł w tym samym sklepie), pomimo że od tamtego czasu pojawił się Skylake - logika mi podpowiadała, że ceny powinny spaść.

Dlatego moje pytanie co jest tego powodem? Po prostu zwykły popyt? Czy może to norma w branży komputerowej, że ceny rosną na koniec wakacji, a na koniec roku spadają? Warto teraz przeczekać? Bo przy PC za 4k oszczędzając te 1x% czyli 4-5 stów mam już grafikę o model wyższą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi