blazkowicz90 Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2015 Powoli zbieram się z zamiarem kupna PC z przeznaczeniem do gier (MMOH&S/MMORPG, sporadycznie samochodówki), muzyki (zależy mi na dobrym dźwięku) oraz filmów/internetu - po prostu multimedialny z naciskiem na gry/muzykę.Monitor do niego planuję kupić 27-28" full hd (1920x1080) w cenie ok. 900zł (oddzielny budżet).Zanim jednak zacznę składać coś konkretnie chciałem się dowiedzieć kilka rzeczy od osób na bieżąco siedzących w tym temacie:1. Czy jest w ogóle sens składać kompa na AMD?2. Czy jest sens składać jeszcze kompa na Haswellu z socketem LGA 1150 i na DDR3, które przechodzą już do lamusa?Czy powinienem lepiej kombinować i spróbować złożyć coś na Skylake LGA 1151 i DDR4? - będę miał przynajmniej jakieś pole manewru na przyszłość do rozbudowywania PC, nawet jeśli teraz za tą kwotę złożę coś wydajniejszego na LGA1150 i DDR3. Bo np. DDR4 są kolosalnie lepsze od 3, a cenowo wcale nie odbiegają, tylko ten skylake i MOB pod niego.3. Czy w najbliższym czasie jest przewidziana może jakaś premiera (np. nowego Skylake) po której spadną ceny starszych modeli? Nie śpieszy mi się aż tak bardzo z kupnem...4. Jako że zwykle MMO bardziej ciągną proc/ram niż bazują na grafice, to czy byłby sens włożyć więcej kasy teraz w PC bez grafiki i włożyć mojego starego Radeona HD6870 i za jakiś czas jak ceny grafik nieco spadną wymienić go? Czy to już śmieć i prehistoria i nie miałoby sensu wciskać go do nowego PC? Co do monitora to nie jestem grafikiem i nie potrzebuję idealnego odzwierciedlenia kolorów (wystarczą dobre), tak samo nie gram zawodowo w CS'a - więc nie potrzebuję kuriozalnie niskich czasów reakcji (ale nie chcę też jakiegoś wielkiego smużenia), kąty widzenia wystarczą ok - nie będę oglądał filmów leżąc pod monitorem. Byłem zdecydowany już na jakiegoś Samsunga 27" z PLS, ale wpadłem na monitory 28" w mojej cenie, ale z matrycami MVA/VA. Ktoś coś wie na temat tych matryc/miał stycznośc z monitorami tej marki? Jako się mają te matryce do TN/IPS/PLS? Któryś z tych monitorów warty swojej ceny? http://allegro.pl/monitor-28-asus-vn289h-va-fullhd-hdmi-i5487898227.html http://www.agito.pl/monitor-philips-28-led-284e5qhad-284e5qhad-00/pd/DX5F4BBBM/?utm_medium=Feed&utm_source=Ceneo.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=11461456 http://www.morele.net/monitor-aoc-m2870vq-645995/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2015 poczekałbym jeszcze ba skajlaki bez K [i ich ceny] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blazkowicz90 Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2015 poczekałbym jeszcze ba skajlaki bez K [i ich ceny] http://www.benchmark.pl/aktualnosci/intel-skylake-zapowiedz-premiery-tanszych-procesorow-core-i5-i7.html Mowa o tym? Czyli rozumiem, że premiery jeszcze nie było? (pisali o 01.09.15) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blazkowicz90 Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2015 W tej cenie masz już monitory 144Hz - tak duże jak 27" nie są wcale wygodne tym bardziej jeśli siedzisz od niego na 1m lub mniej 24" :: ASUS :: VG248QE czarny 24" :: Iiyama :: GB2488HSU To będzie monitor do rozrywki, nie do pracy. Aktualnie korzystam z 24" i szału nie robi, oglądałem nawet TV32" jako monitor, ale uznałem że to by była już jednak przesada. 27/28" wydaje mi się idealny do multimediów przy klasycznym ~1m od monitora i przy nim jednak zostanę, ale dzięki za uwagę ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blazkowicz90 Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2015 http://www.benchmark.pl/aktualnosci/rozmiar-ma-znaczenie-jak-wybrac-odpowiedni-telewizor.htmlZ tego co czytam i analizuję wykres, odległość 1m dla monitora FHD 27/28" jest już ok - a tyle wygospodaruję ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blazkowicz90 Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2015 Zastanawia mnie jedna rzecz, mianowicie planuję kupno nowego PC już od pewnego czasu i raczej odwlekałem to do "deadline'u" z założeniem, że ceny podzespołów cały czas spadają wraz z nowymi modelami, a niestety tak nie jest. Przykładowo czytając propozycje zestawów komputerowych z końca 2014r. ceny Intel Core'ów 5/7 albo kart graficznych były średnio o 10% niższe niż obecnie (np. I5 4570 kosztował 785zł, a aktualnie 869zł w tym samym sklepie), pomimo że od tamtego czasu pojawił się Skylake - logika mi podpowiadała, że ceny powinny spaść. Dlatego moje pytanie co jest tego powodem? Po prostu zwykły popyt? Czy może to norma w branży komputerowej, że ceny rosną na koniec wakacji, a na koniec roku spadają? Warto teraz przeczekać? Bo przy PC za 4k oszczędzając te 1x% czyli 4-5 stów mam już grafikę o model wyższą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...