Skocz do zawartości
lugosi69

Potencjalny problem i5-4690?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio zastanawiam się czy aby mój procesor nie miał jakiegoś problemu otóż:

Jak mi wiadomo procesor w trybie TURBO osiąga max 3900 Mhz, od jakiegoś czasu lubi przekroczyć tą granicę np o 10-20 raz zdarzyło się nawet o 100.

Problem w tym, że dzisiaj zobaczyłem, że maksymalne taktowanie podskoczyło do 4500 i trochę mnie to przeraziło.

Napięcie na procesorze maksymalne wyskoczyło 57W.

Pytanie do was czy powinienem iść do serwisu czy taki przebłysk chwilowy jest możliwy?

Chłodzenie procesora to Scythe Grand Kama Cross 2

Zasilacz

Logic 520W 120mm 

Procesor

Intel Core i5-4690 3.5 GHz BOX 

Edit

Otworzyłem komputer i na moje oko wszystko wygląda okej, temperatura w stresie nie przekracza 69 stopni

Edytowane przez lugosi69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz może i5 4690K?

No właśnie nie, wkleiłem nazwe procesora z faktury ze sklepu. To pierwszy raz jak coś takiego mi się zdarzyło, nie zdążyłem zauważyć czy te 4500 było chwilowe czy też nie ale tak czy tak moim zdaniem coś takiego nie powinno mieć miejsca. Jeszcze jedno, wiatrak nie chodził ani głośniej ani ciszej, nie było słychać żadnych dźwięków awaryjnych, niestabilności czy też BSOD. Dlatego trochę się przestraszyłem, procesor nie jest w żaden sposób podkręcany....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będzie częściej wskakiwać na 4,5GHz, cieszyć się.

A tak to olać sprawę.

Mówisz, że nie powinienem się przejmować tym przy moim chłodzeniu? Czy po prostu taki żarcik i powinienem się jednak udać.

Zapomniałem dodać, że obudowa to Gladius M30 z 2 wiatrakami :)

Edytowane przez lugosi69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy twoim chłodzeniu rozumiem, że żarcikiem było twoje pytanie.

Okej to dzięki za pomoc, rozumiem, że chłodzenie potwór :D. Wpadnę jakbym miał więcej pytań ;)

"Reyden"

Nie chcę robić double posta dlatego dodam to tutaj.

Używam CPUID HWMonitor, możliwe iż on przekłamuje bo moja karta ma 44 stopnie w spoczynku :)

Edytowane przez lugosi69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi