wilko85 Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2015 Mam problem z osiągnięciem maksymalnych częstotliwości dla swoich pamięci. Płata : Gigabyte GA-B85M-D3H-A Procek : G3250 RAM : 2x GoodRam 4GB 1866Mhz CL9 - GY1866D364L9AS/4G Wiadomo CPU niepodkręcalny więc wszelkie zmiany mnożników / magistrali niemożliwe. Myślałem że za pomocą X.M.P. uda mi się jednak osiągnąć tą nominalną wartość 1866Mhz - nie mówię o podkręcaniu. Niestety w profilach XMP mam wyłącznie zmianę z 1333 na 1400. Można to jakoś odblokować? Owe profile zapisane są na kostkach, a jeśli tak to dlaczego producent tak to zrobił? Może robię coś źle. Czy jedyną możliwością osiągnięcia nominalnych wartości jest zmiana CPU na jakiś niezablokowany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2015 Chcesz więcej niż 1600 MHz na pamięciach > Z87 / Z97. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2015 Jak wyżej . Bez chipsetów serii Z zapomnij o obsłudze pamięci 1866+ mhz , tzn. będą one działać ale maksymalnie na 1 600 mhz . Dodatkowo procek nie pozwoli na ustawienie więcej jak 1 333 mhz na pamięciach , jedyne z czym możesz się pobawić to timingi - może uda się ustawić CL8 lub mniej . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilko85 Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2015 (edytowane) Dzięki za odpowiedź i uzupełnienie mojej wiedzy. Liczyłem się z tym, że gdzieś zrobiłem głupi błąd (na 775 wszystko wydawało się takie proste). Trudno dopiero kupiłem nową platformę i na razie zostaje tak jak jest. Z timingami przed chwilą zszedłem do CL7 i na razie wiem tyle że system się odpalił z czego jestem bardzo zadowolony. Najpierw wydawało mi się, że też są nie do ruszenia bo ani Enterem ani myszką nie szło wysunąć menu wyboru, zadziałały na szczęście PgUp/PhDwn. Pobawię się jeszcze . Raz jeszcze dzięki i pozdrawiam. Edytowane 21 Października 2015 przez wilko85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...