Skocz do zawartości
Pavulon83

Podzespoły bazowe 2600-2800

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Bardzo proszę o opinie na temat dwóch zestawów.

Zastosowanie: CAD + program do projektowania instalacji w środowisku trójwymiarowym, ale bez renderowania (Revit MEP) - pliki potrafią być spore.

+ normalne użytkowanie + za około rok czasu jakaś gierka, ale nie najnowsza i nie najbardziej wymagająca - nie jest to priorytet. Aktualnie nie mam czasu na gry ze względów rodzinnych ale w przyszłości chciałbym dokupić jakąś kartę graficzną ze średniej półki i nadrobić kilka tytułów. Obecnie integra mi wystarczy:-)

Zestaw płyta/procesor/pamięć ma wystarczyć na kilka lat bez żadnych modernizacji.

Rozważane zestawy:

1)

-Płyta główna: Asus Z97-PRO Gamer s.1150
-Procesor: Intel Core i7 4790k
-RAM: G.Skill DDR3 16GB (8GBx2) 2400MHz, CL11, SNIPER
-Dysk SSD SanDisk Plus 120GB SATA3 (odczyt 520, zapis180)
Alternatywnie za dopłatą 150zł:
-G.SKILL DDR3 16GB (2x8GB) TridentX 2400MHz CL10 XMP

cena ok 2630 (2780 z pamięcią CL10)

2)
Płyta główna: MSI Z170A Gaming M3, Z170, DDR4, SATA3, USB 3.1, ATX
Procesor:  Intel Core i7-6700K Skylake
RAM: Corsair Vengeance LPX 2x8GB 2400MHz DDR4 CL14
Dysk SSD SanDisk Plus 120GB SATA3 (odczyt 520, zapis180)

cena ok 2800

Wydaje mi się, że zestaw 1 będzie szybszy mimo starego procesora przez dobre ceny DDR3. W przypadku zestawu 2 założony budżet nie pozwala na zastosowanie przyzwoitych pamięci ram i boję się że zabije to różnice w wydajności procesora. Nie znam się za bardzo ale chyba nawet DDR4 3000MHz Cl 15 które już są drogie będą wolniejsze niż nawet te relatywnie tanie Snipery o tych które wybrałem do zestawienia nie wspominając. Płyta w drugim zestawie też jest bardziej kompromisowa. Z drugiej jednak strony trochę mnie męczy brać procesor o dwie generacje starszy i w wyższym procesie (zużycie energii).

Chłodzenie już mam MACHO REV.A.

Bardzo proszę o radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi