Skocz do zawartości
Widar0

Komputer do CAD

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, ponieważ nie jestem na bieżąco tak jak kiedyś postanowiłem poradzić się specjalistów. Potrzebuję komputera do CAD do firmy, korzystając z waszych zestawów, tego co przeczytałem w Internecie złożyłem zestaw i chciałbym prosić was o opinie.

Komputer będzie przeznaczony do projektowanie pojedynczych elementów 3D, wykonywania prostych złożeń (do 50 elementów), oraz otwierania rsunków maszyn do 200 - 300 elementów (max. 200MB).

Tak naprawdę zastanawiam się nad 2 kwestiami

Czy nie przesadziłem z RAM, może na chwilę obecną wystarczy 8GB, aczkolwiek wolę później dołożyć kolejne 2x8 niż spotkać się z brakiem miejsca oraz czy nie dałem za słabej karty graficznej, aczkolwiek z drugiej strony renderowanie będzie bardzo rzadkie, a do samego rysowania 3D kata powinna wystarczyć, dodatkowo nie chciałbym na chwilę obecną inwestować w kolejną na liście Quadro K2200.

Oczywiście jeżeli będziecie mieli jakiekolwiek uwagi będę za nie wdzięczny.

Poniżej wrzucam link do koszyka, są dwie klawiatury gdyż drugą potrzebuję do drugiego komputera :grin: .

http://www.morele.net/inventory/info/o9MY9i/

Intel Core i5-6600K Skylake

Asus Z170 PRO GAMING, Z170

SSD Crucial MX200 250GB

Corsair Vengeance LPX, DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15

PNY Technologies Quadro K620 2GB DDR3 (128-bit)

Chłodzenie CPU SilentiumPC Grandis XE1236

Zasilacz XFX Pro Series TS550W 120mm 80+ Bronze

Obudowa Zalman Z3 PLUS CZARNA mATX ATX OKNO USB 3.0

Napęd Samsung SH-224FB - (SH-224FB/BEBE)

Do tego monitor

Dell P2714H http://www.morele.net/monitor-dell-p2714h-210-abri-606672/

Z góry dziękuję za poświęcony na odpowiedź czas.

Edytowane przez Widar0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można brać. Nie jestem pewny czy ma sens brać K620 miast GTX 960.

Monitor weź :

http://www.morele.net/monitor-dell-u2515h-210-adzg-3-lata-gwarancji-next-business-day-706876/

lub

http://www.morele.net/monitor-lg-29ub67-b-757613/ - zastępuje dwa monitory.

Edytowane przez NostradamuSek
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, zwłaszcza za monitory (LG), nawet nie wiedziałem że coś takiego jest, wczoraj zamówiłem i teraz czekam na przesyłkę.

Co do karty graficznej sam nie wiem co się bardziej opłaca.

To jest druga stacja graficzna, starsza ma niededykowaną kartę (nie pamiętam teraz modelu), chciałem zobaczyć czy będzie różnica w użytkowaniu, nawet na przyszłość.

Jak przetestuje napiszę różnicę.

Edytowane przez Widar0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiecałem napisac kilka zdań odnośnie LG 29UB67-B, co prawda używam go tylko 2 dni, jednak wstępne odczucia są bardzo pozytywne.

Obawiałem sie innej proporcji ekranu, jednak to nie przeszkadza, człowiek bardzo szybko sie przyzwyczaja, zwłaszcza że dla porównania mam obok swojego 27" Della.

Monitor naprawdę godny polecenia, duże możliwości regulacji zarówno obrazu jak i dzielenia ekranu, większe niż w Dellu.

Napawdę zwiększa pole powierzcjni roboczej, zwłaszcza jak masz po bokach drzewka operacji, ewentualnie pomoc lub otwartego pdf-a.

Monitor ma kilka domyśnych proporcji podziałów, jednak można je też zmieniać dynamiczne poszerzając bądź też zwężając okienko.

Gdyby ktoś miał jakieś konkretne pytania chętnie pomogę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi