Skocz do zawartości
voodoo29

Pytanie o zestaw i płytę główną

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Do tej pory użytkowałem głównie laptopy, ostatnio Lenovo y580, ale ten już nie daje rady z najnowżymi pozycjami więc czas na jakąś zmianę. Stwierdziłem, że tym razem zdecyduje się na stacjonarkę. 

Co do moich wymagań:
- Sprzęt ma służyć głównie do gier, oraz do pracy w programach typu AutoCad
- Chciałbym wydać ok 4tys zł

- Nie wliczam w to systemu operacyjnego i monitora. Docelowo będą to 23cale 1080p. 

- Potrzebne mi są wszystkie częśći docelowego zestawu, również napęd DVD, mysz i klawiatura

- Zakup będzie dokonywany w Kanadzie, ale ceny tutaj są bardzo zbliżone do Polskich

Moja wiedza w tym temacie jest średnia więc opieram się na polecanym zestawie: http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_listopad_2015?page=0,15

Kilka moich pytań dotyczy:

- Kompletnie nie znam się na płytach głównych. Wprawdzie póki co nie planuje podkręcania, ale chętnie w późniejszym czasie, po uzupełnieniu wiedzy, chętnie bym skorzystał z takiej możliwości. Być może też w przyszłości, gdyby była taka potrzeba chciałbym dołożyć drugą kartę graficzą (nie wiem czy to dobry pomysł). W kązdym razie proszę o poradęna jaką kartępowinieniem sięzdecydować

- Co do grafiki to skłaniam się ku gtx970 strix od Asusa. Ma też przynajmniej w mojej okolicy najkorzystniejszą cenę. Myślicie, że do dobry wybór, czy też brać coś od MSI lub Gigabyte? Najbardziej obawiam się legendarnych piszczących cewek.

- Co do dysku to myślałem o 250GB SSD i 1TB HDD.

- Czy obudowa Corsair Carbide 300R będzie ok do tego zestawu?

- Czy byłbym w stanie fizycznie sam poskładać taki zestaw przy pomocy jakiś poradników? Nie mam z tym doświadczenia, ale nie mam też dwóch lewych rąk ;)
Z góry dziękuje z pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi