logimen Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2015 Hej, Mam sobie sprzecik jak w opisie, z ta roznica, ze grafa jest aktualnie ustawiona na stockowe taktowania. Czasami, w sytuacjach totalnie randomowych komp potrafi sie wylaczyc nagle, jak bym odcial zasilanie. Dzieje sie to tylko podczas gry. Doslownie wyglada to tak, ze odpalam np. Armored Warfare, laduje sie sesja, odliczanie w grze, i nagle bum.... komp sie restartuje. W logach windowsa nic nie widac zadnych aplikacji stwarzajacych problemy. Podobna akcje mialem tez w Assetto Corsie. Odpala sie komp od nowa i pozniej juz dziala poprawnie np. przez 3-5dni, po czym znowu potrafi sie raz lub dwa wysypac :| WTF ? Najgorsze, ze problem jest totalnie przypadkowy, nie mam sytuacji w ktorej moge go dowolnie replikowac. Drugi problem jest jeszcze dziwniejszy, kompletnie nie wiem o co moze chodzic. Ogladam sobie film na tv, puszczony kablem HDMI z kompa (Furia dla jasnosci). Odpalam w MPC-HC, caly film wszystko jest ok, by pod koniec w ostatnich minutach zaczal gasnac jakby ekran na TV. Robi sie czarny jakby wogole sygnalu nie bylo na 1s, czasem dluzej, w pewnym filmie nawet na kilkanascie sekund sie to stalo. I tak co kilka/kilkanascie sekund. Z poczatku zauwazylem, ze ekran jakby sie wygasza jesli wybiore opcje rozszerzenia ekranu na TV i zostawie kursor w obrebie monitora i nim nie ruszam. Pozostawienie kursora w obrebie TV na jakis czas pomoglo, ale teraz jakby problem delikatnie powraca. Grzebalem juz w opcjach windy odnosnie tego problemu, ale nic nie wygrzebalem. Nie jest to szczegolnie uciazliwe (te randomowe crashe, ale jednak), bardziej denerwuje mnie to odtwarzanie filmow. W panelu NV mam ustawione wszystko na max. wydajnosc, zadnego oszczedzania energii. Profil wydajnosci w Win7 tak samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nosweratu Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2015 Resety wyglądają na problem z hardware - tu jak masz możliwość sprobuj podmiany zasilacza - to najbardziej prawdopodobny winowajca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2015 A moze to byc przegrzewajace sie GPU ? Tez mi to z poczatku na zasilke wygladalo, podbilem napiecie na CPU - to samo. Zmniejszylem taktowanie GPU - niby problem zniknal, a wczoraj przed obnizeniem taktow 3 razy mi sie komp zresetowal. Troche nie chce wierzyc, ze to zasilacz bo mam go raptem dwa lata. Narazie musze poobserwowac czy problem ustal na stale czy chwilowo, czasem potrafil tydzien chodzic bez zajakniecia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2015 Nagłe wyłączanie podczas gry śmierdzi przegrzewaniem sie procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) A czy przegrzewajacy sie NB na plycie glownej moze dawac takie efekty ? Dzis mam troche chlodniej w pokoju, zdjalem boczny panel obudowy i poki co komp tylko raz sie wylaczyl z rana, gdy bylo cieplej w pokoju. EDIT: Zrobilem test OCCT Power Supply i po ok 30s od wlaczenia sie testu z grafa, komp sie resetuje. Podczas testow CPU nic takiego sie nie dzieje. Tak wiec domyslam sie, ze zasilka nie wyrabia. Tylko dalczego ? 750W i malo do tego zestawu ? Edytowane 21 Listopada 2015 przez logimen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2015 Może i 750W, ale jeśli jest wadliwy to może nie wyrabiać. Do twojej konfiguracji 750W to aż nad to co potrzebuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2015 Sprawdź jeszcze wtyczkę 24 pin zasilacza i zobacz czy z nawiewem na całą płytę OCCT na PSU wywala. 750W na Twój zestaw to przegięcie - podczas pełnego obciążenia wątpię aby przebił się przez 350W szczytowego GPU&CPU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2015 Nie wiem jak to opisac, ale po przysluchaniu sie, zasilacz pod obciazeniem wydaje z siebie jakies ciche, ale slyszalne ludzkim uchem szmery. Cos jakby pykanie albo taki cichy popcorn w zasilaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2015 Oddaj go na gwarę. Jeśli masz. Każdy sensowny 450W bez pierdnięcia uruchomi skrzynkę [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...