gooliver Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) WitamKilka dni temu przesiadłem się na Windows 10 Pro 64 bit, wcześniej miałem Windows 7. Niestety po przesiadce na nowy system mam problemy z pendrivami. Pendrive (sprawdzałem kilka pendrivów usb 2.0 i usb 3.0, każdy na innym komputerze zachowuje się normalnie) działa mi tylko jeśli jest włożony do usb (sprawdzałem na wejściach usb 2.0 i 3.0) podczas startu systemu. Następnie jeśli wyjmę pendrive (nie ważne czy użyję opcji bezpieczne usuwanie sprzętu czy nie) i ponownie go włożę to na liście dysków w "Ten komputer" już go nie widzę. Nie ma go też w "zarządzanie komputerem->zarządzanie dyskami". Jest widoczny na liście urządzeń w menadżerze urządzeń, ale koło jego ikonki jest wykrzyknik. Jeśli wybiorę tam aktualizuj sterownik to wyskakuje mi, że windows nie może zainstalować urządzenia, bo nie może znaleźć sterownika.Pendrive jest jeszcze widoczny w "Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\Urządzenia i drukarki" tam jak kliknę prawym przyciskiem myszy na jego ikonkę to mam opcję rozwiązywanie problemów, po wybraniu opcji system sam znajduje i instaluje sterownik na koniec wyskakuje komunikat, że należy zrestartować kompa. Po restarcie jest to samo (pendrive działa, ale po jego wyjęciu i ponownym włożeniu już nie).Mam płytę główną B85 Pro4 Ascrock i zainstalowałem wszystkie najnowsze sterowniki ze strony Ascrock. W UEFI mam wyłączone Rapid Storage Technology Intela i Intel® Smart Connect Technology, bo ich nie potrzebuję - więc tych sterowników akurat nie instalowałem (na Windows 7 też miałem je wyłączone i nie było takiego problemu).Jeśłi macie jakieś pomysły jak to naprawić to proszę o pomoc. Edytowane 4 Grudnia 2015 przez gooliver Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawełQr Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2015 Miałem dokładnie ten sam problem tylko, że pendrive był noname. Komputer z Windows 10 po instalacji w ogóle nie widział go. Próbowałem różnych sposobów nawet zmieniłem system na starego Windowsa Vista i tam problemów nie było. W moim przypadku pomógł zakup firmowego pendriva. Szkoda pieniędzy na noname. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooliver Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Tylko, że ja mam problem z każdym pendrivem m.in. sandisk cruzer extreme, więc nie są to nonamy. Ma ktoś może tą samą płytę główną co ja i instalował WIndows 10 i miał podobny problem? Podejrzewam, że Asrock dało ciałą ze sterownikami... Problem sam rozwiązałem. Jeśli to komuś pomoże to instalowałem wcześniej VMware Horizon View Client for 64-bit with Local Mode Option któy jak się okazuje był źródłem problemu, ponieważ jednak potrzebuje łączyć siezdalnie przez VMware to znalezłęm poprawnie działąjącą wersję: Download VMware Horizon Client for 64-bit Windows Teraz nie ma problemu z pendrivami Edytowane 5 Grudnia 2015 przez gooliver Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...