Skocz do zawartości
rudepc

AMD vs Intel przy kilku zadaniach

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym dowiedzieć się, czy w poniższym scenariuszu lepszy będzie fx 8300 czy i5 4460.

Np. uruchamiam steam + jakąś grę np. CS: GO, zminimalizowany mam jakiś serial tv, zminimalizowany mam firefox (np. 10 kart różnych), a dodatkowo zminimalizowany mam virtualbox z uruchomionym Linux Mint, do tego w Managerze pobierania pobieram coś z internetu z ograniczoną prędkością.

Wiem, że wiele z tych rzeczy jest lekka i wymagania mają strasznie niskie, ale chciałbym wiedzieć, czy w takiej sytuacji któryś z tych procesorów dwóch będzie lepszy, czy nie (bo może ten i5 4460 ogarnie to wszystko na luzie?).

Czasami też włączałbym inne programy, czyli zamiast virtualbox miałbym uruchomiony w tle Android Studio z emulatorem włączonym, albo w innej sytuacji włączyłbym Unity 3d + Photoshop, zminimalizowane podczas grania w coś.

Być może czasami chciałbym uruchomić dwie gry, np. Armored Warfare miałbym włączone i zminimalizowane + firefox + VLC z filmem zminimalizowanym + grałbym w CS: GO (lub w Dota2 lub w inną grę jedną).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tych zastosowań spokojnie wystarczy dobry 4 rdzeniowiec od Intela i przedewszystkim dysk SSD. Przynajmniej te 250GB.  Napisz najpierw ile masz zamiaru przeznaczyć na  ten zestaw i jak zaawansowana jest praca na  PS i jak często korzystasz z tego Linuxa na wirtualnej maszynie. Do jednej maszyny w tle  myślę że i5 starczy. Sam korzystałem z WinXp w wirtualce kiedyś na i5 2500K i działało to całkiem sprawnie.  W pewnych zastosowaniach dodatkowe wątki/moduły w 8300 mogłyby się sprawdzić, ale raz że to pobiera więcej prądu to w grach bywa różnie z wydajnością. Zwłaszcza jak chcesz z jakiś powdów do tego dokupić Radeona jako kartę graficzną. Proponuje przejrzeć te artykuły:

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_zestawow_core_i5_4460_vs_fx_8300_oraz_gtx_970_vs_r9_390

http://www.purepc.pl/procesory/jaki_procesor_kupic_wielki_test_100_procesorow_intel_i_amd?page=0,14

Widać tam że w niektórych aplikacjach i grach lepiej sobie radzi Intel.  Do tego pobór prądu:

http://www.purepc.pl/procesory/jaki_procesor_kupic_wielki_test_100_procesorow_intel_i_amd?page=0,51

Troszkę nieakutalne te testy poboru, ale przedstawiają mniej więcej to samo. Bo taki FX 8320 to tylko nieco wyzej taktowany od ww. 8300 , a i5 4440 nieco niżej od ww. 4460. Ale nie są to duże róznice i wyniki powinny być dość podobne. Nie trudno w tym teście poboru zauważyć że taki i5 4440 pobiera ok 90 WAT, a FX 8320 190 WAT. Czyli ponad 100% więcej..

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi