rudepc Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2015 Chciałbym dowiedzieć się, czy w poniższym scenariuszu lepszy będzie fx 8300 czy i5 4460. Np. uruchamiam steam + jakąś grę np. CS: GO, zminimalizowany mam jakiś serial tv, zminimalizowany mam firefox (np. 10 kart różnych), a dodatkowo zminimalizowany mam virtualbox z uruchomionym Linux Mint, do tego w Managerze pobierania pobieram coś z internetu z ograniczoną prędkością. Wiem, że wiele z tych rzeczy jest lekka i wymagania mają strasznie niskie, ale chciałbym wiedzieć, czy w takiej sytuacji któryś z tych procesorów dwóch będzie lepszy, czy nie (bo może ten i5 4460 ogarnie to wszystko na luzie?). Czasami też włączałbym inne programy, czyli zamiast virtualbox miałbym uruchomiony w tle Android Studio z emulatorem włączonym, albo w innej sytuacji włączyłbym Unity 3d + Photoshop, zminimalizowane podczas grania w coś. Być może czasami chciałbym uruchomić dwie gry, np. Armored Warfare miałbym włączone i zminimalizowane + firefox + VLC z filmem zminimalizowanym + grałbym w CS: GO (lub w Dota2 lub w inną grę jedną). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2015 (edytowane) Do tych zastosowań spokojnie wystarczy dobry 4 rdzeniowiec od Intela i przedewszystkim dysk SSD. Przynajmniej te 250GB. Napisz najpierw ile masz zamiaru przeznaczyć na ten zestaw i jak zaawansowana jest praca na PS i jak często korzystasz z tego Linuxa na wirtualnej maszynie. Do jednej maszyny w tle myślę że i5 starczy. Sam korzystałem z WinXp w wirtualce kiedyś na i5 2500K i działało to całkiem sprawnie. W pewnych zastosowaniach dodatkowe wątki/moduły w 8300 mogłyby się sprawdzić, ale raz że to pobiera więcej prądu to w grach bywa różnie z wydajnością. Zwłaszcza jak chcesz z jakiś powdów do tego dokupić Radeona jako kartę graficzną. Proponuje przejrzeć te artykuły: http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_zestawow_core_i5_4460_vs_fx_8300_oraz_gtx_970_vs_r9_390 http://www.purepc.pl/procesory/jaki_procesor_kupic_wielki_test_100_procesorow_intel_i_amd?page=0,14 Widać tam że w niektórych aplikacjach i grach lepiej sobie radzi Intel. Do tego pobór prądu: http://www.purepc.pl/procesory/jaki_procesor_kupic_wielki_test_100_procesorow_intel_i_amd?page=0,51 Troszkę nieakutalne te testy poboru, ale przedstawiają mniej więcej to samo. Bo taki FX 8320 to tylko nieco wyzej taktowany od ww. 8300 , a i5 4440 nieco niżej od ww. 4460. Ale nie są to duże róznice i wyniki powinny być dość podobne. Nie trudno w tym teście poboru zauważyć że taki i5 4440 pobiera ok 90 WAT, a FX 8320 190 WAT. Czyli ponad 100% więcej.. Edytowane 25 Grudnia 2015 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2015 zamiast tego i5 można by poszukac xeona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zainwestuj przede wszystkim w dysk ssd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pazura Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2015 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...