Pawcio10 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2016 Proszę o ocenę starego dysku, który ma posłużyć na backup danych.Zrobiłem skan programem mhdd.Wykrył on 32 bad sektotry, większość pojawiła się na początku testu. (DO 15%)Czy remapa dysku pomoże mi w usunięciu uszkodzonych sektorów?Nigdy tego nie robiłem i proszę was o pomoc.Screeny:http://i.imgur.com/b0UUesO.jpghttp://i.imgur.com/NzVnWmu.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SambaVerde Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Słychać terkotanie, szuranie, zacina się czasem?Widać, że się troszkę wyeksploatował... Pełne formatowanie dysku pozwoli zaznaczyć uszkodzone sektory, ale jeśli to uszkodzenie mechaniczne, termiczne itp. to przecież nowego talerza żaden program Ci tam nie wstawi ;) Chociaż błędy odczytu to też może być problem z głowicą albo zasilaniem.Długo masz ten dysk? Edytowane 1 Stycznia 2016 przez SambaVerde Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 2 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2016 Powiem ci tak : Dysk jest w stanie kiepskim a że to Shitgate to jego SMART nie jest do końca czytelny ( np ilość sektorów remapowanych = 695 ) a nie mamy parametru C4 który mogłby mi powiedzieć czy to prawda czy nie. Jak dla mnie remapowanych jest około 140 , Niestety tutaj tylko pozostaje : Kupić nowy dysk . Zgrać potrzebne dane z tego uszkodzonego dysku, Uruchomić MHDD Wybrac odpowiedni dysk tj tego Sega. Wpisać ręcznie : ERASE I modlić się by nie wyskoczyło Catastropic Failture --> jak tak dysk kosz . Jeśli przejdzie to wyniki skanowania 2xf4 + smart tu do tematu. On bedzie ( może) nadawał się np. Do trzymania śmieciowych danych. SambaVerde : jesli według ciebie formatowanie to naprawa dysku lepiej się nie wypowiadaj... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...