Skocz do zawartości
lucaste

Wydajny komputer do pracy na kilka lat 3000-5000

Rekomendowane odpowiedzi

Siema,

Potrzebuję złożyć nowy komputer stacjonarny, który dopiero na 3 planie będzie miał gry. Po pierwsze bedzie liczyła się wydajność, a po drugie ważne, żeby szybko się nie zestarzał.

Maksymalny budzet 5000, ale nie lubie placic za zbędne rzeczy, ktorych nie używam. Także im bliżej 3000 tym lepiej.

Co do wykorzystania to czasem coś programuje, czasem renderuję czesto używam programów graficznych i często mam otwarte 4 przeglądarki. Także E8400 powoli zaczyna mi nie wystarczać :)

W ogóle to na poczatek mam plan złożyć podstawowy zestaw, a dopiero potem ewentualnie dokupić kartę graficzną w razie czego gdybym chcial pograc w jakies gry. Więc stacja robocza bez grafiki do 3000 bylo by spoko, a potem jakaś nieprzepłaconą grafikę.

Dodam też, że od 15 lat nie podkręcałem żadnego procesora, bo mi się nie chce z tym bawić. :)

Od dawna nie insteresuje się nowinkami sprzetowymi, ale w miare wiem co jak działa. Na dzień dzisiejszy zastanawiam sie nad:

Intel Core i7-4790K vs jakis dobry i5 typu i5-4690K

Od tego należało by chyba zacząć. Potem jest płyta główna najlepiej od Gigabyte, aby kontynuować wieloletnią tradycję :) i inne podzespoły.

Jakiś czas temu zrobiłem sobie dwa skrajne zestawy, ale odłożyłem zakup do dziś, bo czuje sie niekopetentny w temacie najnowszych sprzetów:

http://www.morele.net/inventory/info/E4qdtU/

http://www.morele.net/inventory/info/qwgLf0/

Jakieś podpowiedzi?  Z góry dzięki! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszym zestawie dysk Samsung 850 evo i procesor myślę, że do Twoich zastosowań będzie lepszy i7 5775C.

Do grafiki (tudzież każdej innej czynności :P) nie polecam brać zestawu bez SSD. Renderowanie przy użyciu karty graficznej wymaga jakiejś tam wiedzy, więc zakładam, że będziesz używał procesora, dlatego grafikę spokojnie możesz dokupić później. Oczywiście zawsze można wziąć coś lepszego, dlatego reszta wyborów jest całkiem w porządku.

Jakoś tak by to wyglądało Klik!

Edytowane przez Bonusso3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ci zaproponuję 

http://allegro.pl/precision-t3500-w3690-hexa-3-46-12-250gb-fx580-w7p-i5870751710.html

+ GTX 970.

Ot tak do rozważenia, gratisem jest tu Win 7 Pro, a więc i Win 10 Pro.

Oczywiście 6 rdzeniowy procesor do pracy.

Jak chcesz więcej wiedzieć co do tego combo PW.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedstaw jeden argument za inwestowaniem w platformę lga1366 która jest z 2009 roku w sytuacji w której jest autor.

Autor chce żeby komputer się nie zestarzał a Ty mu na starcie proponujesz coś z przed 7 lat?

Tapatapatap Z2

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam posiadam ten zestaw i nie sądzę by nie sprostał wymaganiom autora.

Wiesiek 3, AC Syndicate, Unity śmiga spokojnie na moim monitorze ok 60 FPS z miksem ultra/high.

Całość oprogramowania do pracy chodzi miód... więc..ma sprzęt spokojnie wystarczający,,, z Windą 10 Pro gratis.

Zaleceniem jest dokupić SSD na system.

O starzeniu nie wypowiadam się, bo raczej mu chodzi o wydajność... tutaj zawsze straci... ale bardziej na GPU.

I to jest propozycja. Nie naleganie. Niech rozważy.

Sam mogłem wydać na platformę z 5820k tylko po co?!

Jeszcze jedno, ten mój staroć spokojnie w renderingu dorównuje i7-4790K. - ktoś mnie poprosił o test...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że chce taniej i to rozumiem, ale ten zestaw na 1136 to jednak nie bardzo.  Proponuje Xeona + ta płyta co wybrałeś i nieco inne pamięci, ale 16GB.  Kartę zmieniłem na ASUS. Co do Gigabyte'a to nie patrz na tradycje. Ostatnio Gigabyte troszkę się pogorszył jeśli chodzi o jakość i wytrzymałosć. Z płytami co prawda jest lepiej, ale mimo z kartami bywa różnie. Oczywiście to kwestia danej sztuki, ale lepiej coś od ASUS, MSI lub EVGA.

http://www.morele.net/inventory/info/uvuETx/

Możesz oczywście zrezygnować z  chlodzenia tego co wybrałeś i wziąc np Fera 2, bo nie będzie OC.   Za zestaw zapłacisz wtedy ok 4700 zł.  Do i7 4790K trzeba dopłacić. Zyskujesz wyżej taktowane CPU i możliwość OC. Większość sztuk robi powyżej 4.2 ghz.  i7 4790K ma niby Turbo do 4.4 ghz, ale o ile pamiętam to dla jednego rdzenia .Dla 4 max 4.2 lub 4.0 ghz.  Nie pamiętam już dokładnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@NostradamuSek

Te zestawy są dobre, nie mówię że nie. Sam w pracy z podobnych korzystamy i kupujemy. Ale są to zestawy które świetne są w określonych warunkach kiedy liczy się tylko i wyłącznie ilość rdzeni, a w [gluteus maximus] ma się pobór prądu i resztę i tak naprawdę ich największą zaletą jest właśnie windows w wersji professional bo taki potrzebujesz do firmy a licencja jest bardzo droga. Facet chce kupić po kilku długich latach nowy komputer z którego będzie korzystał przez następne dobrych kilka lat za nie małą sumę pieniędzy, a Ty mu polecasz zestaw oparty na bebechach pamiętających 2009 rok, jest to totalny bezsens.

Minimalnie tańsza ale jednak jest MSI z97-g43 w dodatku ma lepszy układ dźwiękowy, lepszą sekcję zasilania i pełny wymiar atx.

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GeMtin1

Nie musisz mi tłumaczyć oczywistości, sam kupiłem tego Della, pracuję na nim i gram z GTX 970 na pokładzie.

Dla mnie on w zupełności wystarcza aż nadto. Nie musi go kupić. To tylko propozycja, ale wcale nie mało wydajna propozycja. I w całkiem przyzwoitych pieniądzach. W stopce mam pełny konfig.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Karte dźwiękową to i tak mam zewnętrzną, bo nagrywam też trochę muzyki z czasem myślę coraz więcej, więc wydajność też przydała by się pod Abletona i inne DAWy.

Co do ASUSa to mam z nim problem i omijam od lat szerokim łukiem. Takie mam doświadczenie, że wszystko co miałem asusa umiera na zawsze kilka chwil po zakończeniu gwarancji, jedynie router w wynajmowanym mieszkaniu działa jako tako.

Czy mógł by mi jeszcze ktoś ostatecznie wyjaśnić rożnice zastosowań tych trzech procesorów, które się pojawiają w moim wątku:

• Intel Xeon E3-1231v3 - brak grafy, ale to starsza generacja? czy za 5 lat bedzie rownie sensowny jak i7?
  • Intel Core i7-4790K - najnowsza generacja wiec teoretycznie najdluzsza zywotnosc?
  • Intel Core i7-5775C -  ma lepsza zintegrowana karte rajt? a tak poza tym to to samo co powyzej?

Czyli mam trzy opcje które rozbijaja się w sumie o to jak szybko kupie karte graficzną? Ale nawet jak kupię jakiegoś super monstera to wcale nie znaczy, że Photoshopowi ulży na lata, dobrze rozumuję?

Zapomniałem powiedzieć, że posiadam PS4 do grania i mimo, że to zdzierstwo i bardziew to raczej nie sprzedam tego dziadostwa jak kupie kompa, bo jednak ten padzik na kanapie jest wygodny. Nawet jeśli trzeba go wymieniać raz na pół roku.. ;/

@NostradamuSek rozumiem, że to Twoja aukcja na allegro i dalej nie będę w to brnął, bo tak jak koledzy zauważyli zupelnie nie o to mi chodzi, żeby kupić drugiego takiego kompa jak mam od 8 lat :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie jest to moja aukcja. Jak masz pieniądze to decyduj się na i7-5775C, acz w tej cenie masz i7-5820K.

http://www.purepc.pl/procesory/test_procesorow_intel_core_i5_5675c_i_core_i7_5775c_broadwell?page=0,40 5775c

http://www.purepc.pl/procesory/intel_core_i75820k_szesc_rdzeni_w_dobrej_cenie_test_procesora?page=0,49 5820k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mógł by mi jeszcze ktoś ostatecznie wyjaśnić rożnice zastosowań tych trzech procesorów, które się pojawiają w moim wątku:

• Intel Xeon E3-1231v3 - brak grafy, ale to starsza generacja? czy za 5 lat bedzie rownie sensowny jak i7?
  • Intel Core i7-4790K - najnowsza generacja wiec teoretycznie najdluzsza zywotnosc?
  • Intel Core i7-5775C -  ma lepsza zintegrowana karte rajt? a tak poza tym to to samo co powyzej?

Wystarczy wejść na stronę purepc i masz tam testy procesorów.

Xeon E3-1231v3 to ta sama generacja co i7-4790K (no, mniej więcej), ale jest to procesor serwerowy pozbawiony grafiki i jest trochę niżej taktowany (oczywiście bez możliwości OC). No ale rekompensuje to jego cena względem i7 "K".

i7-5775C to nowsza generacja, a właściwie usprawnienie poprzedniej generacji. Trochę lepiej sprawuje się zadaniach graficznych i pobiera mniej prądu. No i jest podkręcalny w razie czego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra. Odpaliłem wczoraj swojego starego PC i coraz bardziej mnie ciśnie, żeby go odstawić. Do boju więc! :)

Na ten moment to myśle juz tylko o: i7-5775C oraz i5-5675C i ewentualnie o ich tanszych odpowiednikach bez C, a z K ponieważ wyczytałem, że różnice są widoczne tylko na średniej szybkości ramie (1600) i głównie w grach. Dobrze wyczytałem? Ten ram HyperX Savage 2x4GB 2400MHz DDR3 CL11 będzie git?

Skylake'i olewam zupełnie, bo rozumiem, że rewolucji tutaj nie było żadnej right? Olać też i5 jesli to ma być sprzęt na lata?

Z tej czwórki procesorów najbardziej podoba mi się ten 4790K, bo ma wyższe taktowanie, które może się kiedyś przydać. Przyda? :) Czy bardziej przydadzą się nowe instrukcje z wersji C za 250ziko? :)

Ważne pytanie mam jeszcze do płyty głównej. Czy ona serio musi kosztować tyle kasy? Zazwyczaj dobra płyta kosztowała mnie 300ziko, a podobno teraz mamy tani sprzet.. :) Mogę coś zaoszczędzić w tym temacie czy raczej nie będzie to rozsądne?

Jeśli chodzi o karte graficzną to moge sobie kupić cokolwiek z nvidii pomiedzy GTX 960-980? Najlepiej z trzema wiatrakami? Na coś jeszcze zwrócić uwagę?

Aktualny koszyk:
http://www.morele.net/inventory/info/wEhEyn/

+ ssd w oddzielnym zamówieniu, bo opóźnia przesyłke :)
http://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-850-evo-250gb-sata3-mz-75e250b-eu-701416/

Edytowane przez lucaste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strasznie namieszałeś. Poczytaj sobie testy procesorów na PPC. Skylake to krok do przodu u Intela, bo pierwszy procesor z natywnym DDR4. Ale... Twoje założenia są takie, że chcesz kupić coś optymalnego, a Skylake na chwilę obecną trzymają cene. @Devil złożył Ci fajny zestaw, i chyba najbardziej optymalny na chwilę obecną, tylko na razie nie musisz kupować grafiki jak nie potrzebujesz. i5/i7 5gen nie masz z K, masz C i R (poczytaj na stronie Intela), a podałem go, bo jest wydajniejszy 4gen w zastosowaniach graficznych i jest zoptymalizowany pod względem poboru prądu. Masz tam bodajże 4 czy 5 procesorów z tej serii TYLKO. Równie dobrze możesz wziąć 4790K ze względu na zegary, i tak nie zrobi Ci to większej różnicy.

Co do płyty, to oczywiście możesz wziąć tańszą, ale tylko chipset Z97 wspiera wyżej taktowane pamięci, więc większego wyboru nie ma, a ten Gigabyte i tak jest całkiem ok pod względem cena/możliwości. I nie, nie mamy taniego sprzętu bo A) Intel jest monopolistą, nie ma żadnej konkurencji B) dolar stoi 4zł.

Zastanów się tylko czy aby na pewno będziesz się bawił w OC, bo jeśli nie, to nie widzę sensu przepłacania do wersji K, skoro ten Xeon w 100% wystarczy, a branie "na zapas" teraz mija się z celem jak co roku wychodzi nowa generacja procesorów. Zanim zacznie Ci brakować mocy, to ten procesor będzie 3 razy tańszy, a i tak bardziej będzie się opłacało zmienić platformę.

Jeżeli nie jesteś jakimś hardcorowym graczem to taki GTX960 spokojnie wystarczy na teraz. Z tańszych/lepszych ten Gigabyte ew Asus są całkiem ok. Też odsyłam do przeglądu kart na PPC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche rozumiem. Tylko może nie do końca sprawnie się wysławiam w tych tematach.

Rozumiem nawet, że pozwalasz mi kupic Xeona bez grafiki co jest chyba błędem, bo Xeon grafiki wcale nie posiada.. :( Ale spoko każdemu zdarzaja sie pomylki. :smoke:

Czytałem testy na PPC tych nowych procesorów 5675C i 5775C i właśnie tam, wyszło ze nawet te 250 ziko nie opłaca się dorzucić z szczegolności, że mój nowy ram bedzie na 2400, a w wielu przypadkach przegrywaja z 4790K. dlatego sie uczepiłem właśnie 4790K, bo ma najwyzsze taktowanie, które w niekotrych operacjach da o sobie znać.

Ramu i tak prędzej czy później dokupie do 16gb, ale te 500 ziko wolę dopłacić chyba do procesora niż karty graficznej..

Dzięki za tłumaczenie jak głupiemiu :)

Zaraz skompletuje to jeszcze do tańszego zestawu z Xeonem i GTX 960 i zobacze jaka to oszczędność..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem nawet, że pozwalasz mi kupic Xeona bez grafiki co jest chyba błędem, bo Xeon grafiki wcale nie posiada.. :( Ale spoko każdemu zdarzaja sie pomylki. :smoke:

Nie jest to błędem. Popatrz na cenę Xeona a tego i7. Różnica 400zł. Xeon i lepsza grafika (od razu), albo i7 i grafikę kupisz później.

Dzięki za tłumaczenie jak głupiemiu

Nie chciałem urazić ;) Staram się po prostu dosyć szczegółowo wyjaśnić o co mi chodzi, bo czasem ciężko mnie zrozumieć.

Tutaj masz zestaw @Devila: http://www.morele.net/inventory/info/uvuETx/

Bardzo optymalny moim zdaniem. Dorzuć sobie tego i7 i GTX960 i powinno być ok. No chyba, że potrzebujesz jeszcze czegoś specjalnego jak osobną grafikę, kartę WiFi czy cokolwiek.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi