Skocz do zawartości
AlienXT

Nowy zestaw (praca codzienna/wirtualizacja/obróbka wideo)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

• czy zestaw ma zawierać tylko komputer czy również system operacyjny, napęd optyczny i peryferia takie jak: monitor, myszka, klawiatura itp. sama buda (monitor już wybrałem, dołączyłem go do listy - może info o nim będzie istotne)
  • do czego komputer będzie wykorzystywany praca codzienna/wirtualizacja/obróbka wideo
  • jaką kwotę chcesz przeznaczyć pieniażki nie są jakąś barierą w tym zakupie, od 5k do 7k, jeżeli trzeba to więcej. Jeżeli to za dużo to oczywiście wydam mniej. Moje preferencje sprzętowe podałem poniżej
  • czy części mają być nowe czy mogą być używane tylko nowe
  • czy będziesz podkręcał podzespoły nie będę
  • w jakiej rozdzielczości grasz/zamierzasz grać FullHD
  • czy mieszkasz poza Polską (ceny za granicą są inne!) PL
  • czy możesz użyć części ze starego komputera takich jak: dysk twardy, napęd optyczny, obudowa mam obudowe Zalman Z9
  • czy preferujesz jakiś konkretny sklep np. z powodu odbioru osobistego nie mam prefenecji

Chciałbym złożyć nową budę na potrzeby mojego domowego desktopu.

Do czego będę jej używał? Na pewno codzienne zastosowania (przeglądanie internetu, muzyka, filmy). Dodatkowo na potrzeby mojej pracy - będę potrzebował trochę mocy na maszyny wirtualne (wirtualne OS'y, wirtualny sprzęt sieciowy). Kolejna kwestia to obróbka filmów z GoPro4 Hero Black (filmy w 4k) oraz Nikona D5200 - wszystko to oczywiście czysta amatorka, nic profesjonalnego, po prostu filmy/zdjęcia z wypadów.

Nie mam zamiaru bawić się w podkręcanie sprzętu.

Posiadam obudowę Zalman Z9 w bardzo dobrym stanie, wydaje mi się, że nie będę musiał jej wymieniać. Prawda?

Potrzebuję: dysk SSD 250GB, dysk SATA 2TB, i7 (4xCPU, wolałbym już iść w kierunku skylake) oraz 32GB ram.

Na tą chwilę złożyłem coś takiego:

Procesor Intel Core i7-6700 Skylake, socket 1151, 64bit, 3,4GHz, 65W, cache 8MB, BOX (BX80662I76700)

Dysk SSD Samsung 850 EVO 250GB SATA3 (MZ-75E250B/EU)

Dysk Western Digital Red 2TB 3.5 SATA 6GB/s 64MB (WD20EFRX)

Pamięć G.Skill DDR4 32GB(8GBx4) 2133MHz, CL15, NT Quad (F4-2133C15Q-32BNT)

Monitor Eizo EV2450 (EV2450-BK)

Na pewno zależy mi też na ciszy. Tutaj pytanie - czy kupić jakieś dodatkowe chłodzenie na CPU? np. SilentiumPC Fortis 3 HE1425?

Co do karty graficznej. Oprócz CS:GO - nie mam zamiaru grać w żadne gry. Tak jak wspomniałem, zależy mi tylko na czymś rozsądnym do amatorskiej obróbki photo/video. Co powiecie na GTX960 Windforce 2X 4GB GDDR5 (128bit)? W granicy 1k PLN. Tylko czy to nie przegięcie?

Co do płyty głównej - nie mam zielonego pojęcia... To samo jeżeli chodzi o zasilacz (może coś przyszłościowego, z troche większy zapasem)?

Nie mam jakiegoś określonego budżetu, jeżeli będzie warto to wyłożę pieniążki.

Dzięki z góry za wszystkie podpowiedzi.

Pozdro

Edytowane przez AlienXT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi