Skocz do zawartości
greenv

Adapter HDMI->DISPLAY PORT

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatnim czasie, zostałem zmuszony oddać moją karte graficzną na gwarancję. Posiadam monitor z TYLKO jednym wejsciem : DisplayPort. Niestety, na mojej płycie głównej mam tylko wyjscia HDMI i DVI. Potrzebuje adaptera, dzięki któremu będe w stanie korzystać z komputera. Nie jestem w temacie, jedyne co wiem to fakt, że potrzebuje aktywnego adaptera, niestety nie mam pewności czy te adaptery będą działać, bo nie ma nic na temat w ich opisie.

http://www.komputronik.pl/product/281575/Elektronika/Akcesoria_Eksploatacja/Adapter_DisplayPort_1_2_HDMI_F_Active_Type_.html

http://www.x-kom.pl/p/237586-przejsciowka-delock-displayport-hdmi-4k-aktywny-bialy.html#specification

Z góry dziękuje za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest bezwzględnie przesądzone, że potrzebujesz przejściówki aktywnej, choć to prawdopodobna możliwość. Jeżeli już to chyba ta z X-kom, ta druga mam wrażenie, że jest w przeciwną stronę.

Jaka płyta główna i jaki procesor? Nie ma płyta przypadkiem wyjścia Thunderbolt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na podstawie specyfikacji powinna działać pasywna, tak że podziękowania skieruj do wydawcy BIOS-u.

Jeżeli kupisz aktywną, to nie ma znaczenia jaką, bo konwerter w środku będzie wszędzie co do zasady ten sam. Muszą tylko pasować wtyczki, tzn. wejście z HDMI a wyjście na DP.

Edit: a tak nawiasem mówiąc, w takim przypadku nie walczyłbym z przejściówkami, tylko kupił jakąś śmieciową kartę z wyjściem DP, choćby HD 5450. Na rynku wtórnym zapewne po około 40-50 zł.

Edytowane przez adashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi