Skocz do zawartości
Adam malina Malinowski

Prośba o ocenę konfiguracji

Rekomendowane odpowiedzi

[ 800zł ] B. cicha obudowa i zasilacz. Poszukuję: - zasilacza 500-550W - b. cichy i stabilny do 400-450 zł myślałem o be quite dark lub straight power ale czytałem niezbyt pochlebne opinie o jakości wykonania (oplot i kable) i stabilności zasilania może coś doradzicie? Może coś pół pasywnego? Seasonic? Wówczas filmy bez hałasu a gra z niewielkim? - obudowy - B. cicha, budżet jak wyżej. MUSI mieć 2 x USB 3.0 na przodzie, włączniki i gniazda albo na szczycie frontowej ścianki lub na górnej, ale wówczas zamykane klapką. Maksymalnie prosta budowa, bez okien. Myślałem o Nanoxii Deep Silence 1, ale przekracza budżet, może coś podpowiecie ew. jak zasilacz byłby tańszy to droższa obudowa też wchodziłaby w grę. Komp będzie wykorzystywany 4-5 h dziennie: 2/3 czasu filmy i prace biurowe, reszta Wiedźmin 2 i 3 rozdzielczość 1024x768 ustawienia uber bez hairworks. Jak widać z powyższego zależy mi przede wszystkim na absolutnej ciszy. Z góry dziękuję za wszelkie konstruktywne uwagi i propozycje.

Ps. Post zmodyfikowany na polecenie moderatora

Edytowane przez Adam malina Malinowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeniosłem do odpowiedniego działu.

Proszę się zapoznać i stosować do  

MINI REGULAMIN DZIAŁU - PROSZĘ KONIECZNIE PRZECZYTAĆ !

Proszę doprecyzować tytuł tematu zgodnie z zaleceniami 

ak tytułować tematy w dziale co kupić

Doprowadź też post do formy bardziej przejrzystej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I5K I B85 BEZSENS - po co się ograniczać

bezsens roku - kupić monitor ponad full hd a grać na nim poniżej fHD

. Procesor specjalnie daję lepszy ponieważ za 2-3 lata planuję wymianę grafy na lepszą i podkręcenie procka (na razie będzie chodził w standardzie). 

toto to jakiś żart? 

ps

przeczytaj post nad i odpisz

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynając od założeń, poprzez wymagania (wtf z tym monitorem?), kończąc na wybranych przez Ciebie komponentach nie ma to większego sensu.

Jak widać z powyższego zależy mi przede wszystkim na absolutnej ciszy nawet kosztem nieco (ale tylko nieco) niższej wydajności

To tak nie działa. Absolutna cisza wymaga więcej poświęcenia nić "nieco niższa wydajność" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynając od założeń, poprzez wymagania (wtf z tym monitorem?), kończąc na wybranych przez Ciebie komponentach nie ma to większego sensu.

To tak nie działa. Absolutna cisza wymaga więcej poświęcenia nić "nieco niższa wydajność" ;)

Nie bardzo rozumiem co ma Pan na myśli? Co do monitora mam bardzo słaby wzrok więc przy FHD detale i np napisy są zbyt małe i po prostu ich nie zobaczę muszę ustawić niższą rozdzielczość  a 1280x720 to dokładnie 1/4 rozdzielczości natywnej monitora 2560x1440 = lepsza jakość obrazu niż przejście z FHD na 1280x720. Co do ciszy wybieram półpasywną kartę graficzną i zasilacz, wyciszoną obudowę i nie wiem co jeszcze mógłbym zmienić przy założeniach używania komputera jakie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie lepiej większy monitor? ale "tylko" ful hd

większy monitor = większa odległość przy której oko wygodnie ogarnia cały ekran dla krótkowidza większa odległość = niewyraźny obraz więc mały ekran o niższej rozdzielczości = większe detale = lepsze wyraźniejsze widzenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[ 800zł ] B. cicha obudowa i zasilacz. Poszukuję: - zasilacza 500-550W - b. cichy i stabilny do 400-450 zł myślałem o be quite dark lub straight power ale czytałem niezbyt pochlebne opinie o jakości wykonania (oplot i kable) i stabilności zasilania może coś doradzicie? Może coś pół pasywnego? Seasonic? Wówczas filmy bez hałasu a gra z niewielkim? - obudowy - B. cicha, budżet jak wyżej. MUSI mieć 2 x USB 3.0 na przodzie, włączniki i gniazda albo na szczycie frontowej ścianki lub na górnej, ale wówczas zamykane klapką. Maksymalnie prosta budowa, bez okien. Myślałem o Nanoxii Deep Silence 1, ale przekracza budżet, może coś podpowiecie ew. jak zasilacz byłby tańszy to droższa obudowa też wchodziłaby w grę. Komp będzie wykorzystywany 4-5 h dziennie: 2/3 czasu filmy i prace biurowe, reszta Wiedźmin 2 i 3 rozdzielczość 1024x768 ustawienia uber bez hairworks. Jak widać z powyższego zależy mi przede wszystkim na absolutnej ciszy. Z góry dziękuję za wszelkie konstruktywne uwagi i propozycje. Ps. Post zmodyfikowany na polecenie moderatora

sorry za nowy post ale nie mogłem edytować pierwszego wpisu proszę moderatora o usunięcie  mojego pierwszego postu dziękuję.

czyli takie coś? http://www.morele.net/monitor-samsung-t24d310ew-lt24d310ew-en-649069/

lub mniejsze http://www.morele.net/monitor-benq-dl2020-828490/

jak chcesz dobry dźwięk to kup kartę dźwiękową

Wybrana płyta asusa ma Supreme FX czyli kartę dźwiękową o jakości niezłej karty zewnętrznej 

Edytowane przez Adam malina Malinowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi