Skocz do zawartości
wikturrr_145

Dziwny start komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Czasami zdarza się, że gdy odłączę komputer od zasilania i potem znowu go podłączę, to pierwsze uruchomienie po tej procedurze przebiega nieco inaczej. Rozdzielczość ekranu jest mniejsza aż do momentu wyświetlenia pulpitu, brak charakterystycznego "kółka" przed uruchomieniem Windowsa 10, lekkie anomalie graficzne w postaci "przetarć" ekranu przed dojściem do pulpitu. Dalsze użytkowanie komputera i kolejne uruchomienia przebiegają normalnie. Co jest przyczyną tego zjawiska i czy jest ono powodem do niepokoju?

Edytowane przez wikturrr_145

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel Core i5 6600K

GTX 970

16GB RAM DDR4

Crucial MX 200 - 250GB

Seasonic SSR-650RM

Asus Z170 PRO GAMING

Teraz jak jeszcze o tym pomyślę, to zdarzyło mi się 2-3 razy wyciągnąć kabel zasilający nie wyłączając zasilacza - czy to mógłby być powód?

Edytowane przez wikturrr_145

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co zauważyłem, większość "dziwnych bootów" w ocenie użytkowników dotyczy płyt Asusa pod OC. 

Nie jest to żadna wada a cecha. Jeśli przegniemy z ustawieniami oc, komp nie zawsze się podniesie. Trzeba robić Clear cmos i ustawiać wszystko od nowa. Gdy lata temu bawiłem się w CO na Asusie P5Q pod lga775, byłem zdziwiony i mile zaskoczony, że nie trzeba było otwierać obudowy i robić clerar cmos za każdym razem. Wystarczyło wyłączyć kompa i włączyć ponownie. Gdy płyta nie była w stanie podnieść się z ustawieniami podniesie się na domyślnych ustawieniach. Jestem w stanie uwierzyć, że różne dziwne dualbooty i inne cuda to efekt "procedury ratunkowej", która sprawia, że płyta zawsze wstanie. Przesadzenie z OC na ASRocku, którego mam jeszcze w sygnie i leży w pudełku kończyło się otwieraniem obudowy i szukaniem zworki clear cmos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi