Skocz do zawartości
wojtekze

e-mail via 'cudzy' ip

Rekomendowane odpowiedzi

witam, ostatnim czas otrzymywalem tajemnicze mejle...sprawdzilem z jakiego ip sa wysylane i okazalo sie, ze od moje kumpa. problem polega na tym, iz twierdzi on ze mejli do mnie nie wysylal. moje pytanie- czy istnieje mozliwosc, ze ktos zdolny wlazl mu na kompa i wysylal poczte z jego ip? ( ip ma zewnetrzny, pytanie nie tyczy sie LAN'a)...skanowlalismy czy nie ma zadnych trojanow, backdoor'ow i dysk mial czysty. oczywiscie firewall'a kolega tez ma;)

moja prosba, powstrzymajcie sie od komentarzy 'wszystko mozliwe', dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedz dwie rzeczy:

1) czy gostek ma linuxa na kompie

2) czy ma udostepnionego shella dla innych ludzi :?:

jezeli na 1-sze jest odp nie to na drugie nie odpowiadaj :P

jezeli na 2-gie jest nie to gostek do Ciebie sam sle (albo ktos sie bawi naglowkami mail :?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie w to nigdy nie bawilem.... ;)

ktos zdolny wyslal calego maila z naglowkiem gdzie jest IP Twojego qmpla ;) (chociaz jeszcze sie z takim czyms nie spotkalem, ale slyszalem, ze ludzie tak robia)....

ale bardziej mi sie wydaje, ze Twoj qmpel po prostu sobie jaja robi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Ktos sie podszyl, calkiem mozliwe.

- Wirus sam z jego kompa rozsyla mail'e.

- Zle odczytales naglowek mail'a.

- Kolega sie nie przyznaje do mail'i albo ktos od niego wysylal bez jego wiedzy (nie koniecznie trojan).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi