Skocz do zawartości
blackhawk95955

Wymiana kilku podzespolow, nie wiem co wybrac.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Noszę się z zamiarem przebudowy kompa. Mianowicie zamierzam zakupić i5 4460 3.2Ghz. Do tego potrzebuje jakiejś sensownej i taniej pamięci ram, oraz płyty głównej. Nie zamierzam niczego kręcić ( chyba że grafikę jeśli będzie taka możliwość). Największą bolaczka jest karta graficzna, zastanawiałem się nad msi 960 2gb. Jednak czytałem że nie jest warta cena/wydajność i przyniosła duży zawod.Nie chcę dopłacać do droższych modeli. Nie zamierzam zmieniać hdd (1TB) oraz zasilacza (550W). Od razu podkreślam że nie przejmuje się zbytnio kulturą pracy,a komp ma służyć do gier ;)

Edytowane przez blackhawk95955

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ram polecam 8GB w jednej kości cruciala - będziesz miał możliwość rozbudowy w przyszłości o kolejne 8. Ewentualnie od razu 2x8.

Płyta wystarczy najtańsza na H81 lub nieco droższa B85.

Co do GTX960 to przyzwoita karta i nie słyszałem żeby to był duży zawód. Można ja wymienić na R9 380

Napisz jakiej marki i model masz zasilacz, bo 550W to nic nie mówi o nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja propozycja płyty to Asus B85M-E, ma 4 sloty pamięci więc możesz wziąć teraz 2x8gb i zostanie Ci możliwość rozbudowy, do tego BIOS UEFI
http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-b85m-e-intel-b85-2xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-crossfire-581278/ 

Edytowane przez Keepie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dual ma marginalny wpływ na wydajność - rzędu 1-2fps. Żeby wykorzystać ram o wyższym taktowaniu trzeba zainwestować w płytę na z87/97 np. asorck. Wtedy ram można dać savage 2400.

Co do płyty, jeśli ma być "lepsza" to trzeba celować w min g41, która ma już chłodzoną sekcję zasilania.

Zasilacz jest ok.

Moja propozycja płyty to Asus B85M-E, ma 4 sloty pamięci więc możesz wziąć teraz 2x8gb i zostanie Ci możliwość rozbudowy, do tego BIOS UEFI
http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-b85m-e-intel-b85-2xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-crossfire-581278/ 

Dziś wszystkie płyty mają UEFI - począwszy od najtańszych na chipsecie H61.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi