Skocz do zawartości
zibizibik

Taktowanie DDR4 z 6600k i 6700k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od jakiegoś czasu ciekawi mnie pewna sprawa, czy wytłumaczy mi ktoś jak to w końcu jest

Procesory 6600k oraz 6700k w specyfikacji na stronie producenta mają podane rodzaje pamięci: DDR4-1866/2133, DDR3L-1333/1600 @ 1.35V

Płyta główna to Asus Z170 Pro Gaming która ma podane 2133mhz.

Ok ustawiam profil XMP i tak dalej, wbija na te 2800 czy 3000mhz (DDR4 G.Skill RipJaws V 3000mhz CL15).

Spotkałem się z opinią, że jest to niebezpieczne dla 6600k i uszkadza procesor (podobno były takie przypadki) więc należy zostawić jak jest fabrycznie i nie ruszać, czyli 2133mhz.

Jak ma się sytuacja do w/w procesorów ? Czy opinia o niebezpieczeństwie podbicia ramu wyżej niż 2133mhz jest prawdą ? Przecież tysiące ludzi na dzień dobry zmienia taktowanie.

Czy po ustawieniu taktowania XMP zmieniać również ręcznie napięcie czy zostawić tak jak ustawiło samodzielnie skoro komputer działa stabilnie ?

Jak to wygląda na dłuższą metę, zapewne nikt się nie przyzna, że coś walnęło więc trudno zweryfikować ewentualną skalę problemu.

Edytowane przez zibizibik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opinia o niebezpieczeństwa podbijania to bzdura przez duże Be.

Profile XMP zawierają zazwyczaj w sobie takie napięcie, że dla większości kości można je obniżyć. Jak się ma skrajnego pecha to na danej płycie profil XMP może nie odpalać przy napięciu z profilu i wtedy zachodzić może potrzeba dodatkowego podbicie napięcia. Ale w ogólnym przypadku to jeżeli już ruszać napięciem to raczej w dół.

Profile XMP wgrywane do kości są zazwyczaj dość byle jakie. Sporo można zyskać na wydajności (kilka procent dla podsystemu pamięci) dodatkowo zacieśniając inne timingi. Ale to kupa mało wdzięcznej roboty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkałem się z opinią, że jest to niebezpieczne dla 6600k i uszkadza procesor (podobno były takie przypadki) więc należy zostawić jak jest fabrycznie i nie ruszać, czyli 2133mhz.

Jak ma się sytuacja do w/w procesorów ? Czy opinia o niebezpieczeństwie podbicia ramu wyżej niż 2133mhz jest prawdą ? Przecież tysiące ludzi na dzień dobry zmienia taktowanie.

.

Bzdura. Niezalecane dla skylaków na dłuższą metę może być jedynie używanie pamięci DDR3 zamiast DDR3L, bo te pierwsze pracują przy wyższym napięciu (1,5 lub 1,65 V) i nie wiadomo, czy kontroler pamięci nie odmówi kiedyś współpracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi