Janosik303 Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2016 Witam, dzisiaj złożyłem sobie swój nowy komputer lecz napotkałem pewien problem. Dodam, że płytę głowną kupiłem używaną. Gdy chcę odpalić komputer płyta główna tak jakby zaczyna działać lecz na ekranie widać tylko czarny ekran. Na płycie zapala się kontrolka która sugeruje że procesor działa. Wydaje mi się, że jest to problem od strony pamięci ram goodram 4gb 1600 mhz. Pamięć instaluje w żołtym slocie. Czy może być to pamięć czy coś innego? Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2016 Jeśli kość jest sprawna, nie powinna powodować konfliktów. Powodów czarnego ekranu może być wiele. Bios nieobsługujący cpu, niewłaściwe podłączenie zasilania/monitora, nieodpowiedni zasilacz. To z grubsza, nie wliczając uszkodzonej płyty. Podaj może pełną konfigurację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik303 Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2016 Pełna konfiguracja pc: płyta główna asus z87-a procesor intel pentium g3258 ram 4gb good ram dysk myśle że jest to raczej nie istotne a zasilacz to niestety modecom premium 400w przy najbliższej okazji z miejsca go wymienie karta graficzna nvidia 9500 gt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2016 Wyjmij 9600gt i sprawdź na integrze. Płyta powinna mieć bios co najmniej 2004 dla obsługi tego cpu. Obyś nie kupił jakiejś uszkodzonej płyty. Jak ją nabyłeś? Ma jakąś gwarancję? Kupiłeś płytę z pełnym wyposażeniem? Ostatnie pytanie może ci się wydawać dziwne ale odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik303 Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2016 Probowlem bez gt ale dalej nic. Plyta jest bez wyposazenia tylko sama plyta i zaslepka tylnia. Mam gwarancje u sprzedawcy na 3 miesiace, wedlug opisu allegro powinna byc w 100% sprawna. Mysle ze wina to tez moze byc zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2016 Ja bym zasilacz obstawiał na końcu. Obyś nie kupił tej płyty od jakiegoś cwanego liska http://allegro.pl/asus-z87-a-plyta-glowna-1150-uszkodzona-i5987138795.html http://forum.purepc.pl/topic/371440-problem-z-uruchomieniem-z87-a-4690k/page-1?do=findComment&comment=4003391 tu masz w drugim poscie link, ponoć idzie na tej płycie aktualizować bios w takiej sytuacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik303 Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2016 No dobrze sproboje, jak nie pomoze to pozycze od kogos zasilacz i ram, jak ruszy to bede wiedzial co wymienic, ale dziekuje ci bardzo za pomoc. Prosze nie blokuj jeszcze tego tematu, napisze czy cos pomoglo jutro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2016 Miałem Z87-A (zresztą bardzo dobra płyta). Z tego co pamiętam, bez kompatybilnego CPU z aktualizacji biosu nici. A na 90% to jest powodem, czyli niezaktualizowany bios. Może sprzedający wie z jakim biosem to sprzedawał? W internetach piszą, że się da? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik303 Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2016 No wlasnie sie nieda tego biosu zaktualizowac. Nie sadze zeby to wiedzial, ale zawsze mozna zapytac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2016 Bios 2004 był wydany/udostępniony 2014/05/30. Płyta musiałaby mieć jeszcze dobrze ponad rok gwarancji, by mogła mieć taki lub nowszy bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2016 (edytowane) Od biosu 1707 jest coś takiego jak bios flashback i chyba dla Z87-A też to jest. Pytanie czy był tam co najmniej ten 1707. Edit: wróć, jednak to nie zadziała na Z87-A. Sprawdziłem na stronie Asusa. Edytowane 31 Marca 2016 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik303 Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2016 No to chyba nic innego jak oddac plyte z tego co widze. Tego biosu niestety nikt nie wyczaruje, chyba ze jest jeszcze jakis sposob aby tego pentiuma ruszyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2016 Powinieneś pożyczyć od kogoś procesor Haswell I generacji albo pójść do jakiegoś serwisu żeby zaktualizowali ten bios na starszym procku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik303 Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2016 To predzej pojde do jakiegos serwisu, a wiesz moze ile to bedzie kosztowac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2016 Okolice 20-50 zł. Zależy na kogo trafisz. Podzwoń wcześniej. A już najlepiej jakby jakaś dziewczyna z zajebistym głosem podzwoniła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik303 Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2016 Dobrze dziekuje za pomoc i odpowiedzi. Temat wedlug mnie zostal wyczerpany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...