Skocz do zawartości
Janosik303

Problem z pamięcią ram (GoodRam) na płycie głownej asus z87-a

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dzisiaj złożyłem sobie swój nowy komputer lecz napotkałem pewien problem. Dodam, że płytę głowną kupiłem używaną.

Gdy chcę odpalić komputer płyta główna tak jakby zaczyna działać lecz na ekranie widać tylko czarny ekran. Na płycie zapala się kontrolka która sugeruje że procesor działa. Wydaje mi się, że jest to problem od strony pamięci ram goodram 4gb 1600 mhz.

Pamięć instaluje w żołtym slocie. Czy może być to pamięć czy coś innego? Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kość jest sprawna, nie powinna powodować konfliktów.

Powodów czarnego ekranu może być wiele. Bios nieobsługujący cpu, niewłaściwe podłączenie zasilania/monitora, nieodpowiedni zasilacz. To z grubsza, nie wliczając uszkodzonej płyty.

Podaj może pełną konfigurację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pełna konfiguracja pc:

płyta główna asus z87-a

procesor intel pentium g3258

ram 4gb good ram

dysk myśle że jest to raczej nie istotne

a zasilacz to niestety modecom premium 400w przy najbliższej okazji z miejsca go wymienie

karta graficzna nvidia 9500 gt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjmij 9600gt i sprawdź na integrze.

Płyta powinna mieć bios co najmniej 2004 dla obsługi tego cpu.

Obyś nie kupił jakiejś uszkodzonej płyty. Jak ją nabyłeś? Ma jakąś gwarancję? Kupiłeś płytę z pełnym wyposażeniem? Ostatnie pytanie może ci się wydawać dziwne ale odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zasilacz obstawiał na końcu.

Obyś nie kupił tej płyty od jakiegoś cwanego liska http://allegro.pl/asus-z87-a-plyta-glowna-1150-uszkodzona-i5987138795.html

http://forum.purepc.pl/topic/371440-problem-z-uruchomieniem-z87-a-4690k/page-1?do=findComment&comment=4003391  tu masz w drugim poscie link, ponoć idzie na tej płycie aktualizować bios w takiej sytuacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Z87-A (zresztą bardzo dobra płyta). Z tego co pamiętam, bez kompatybilnego CPU z aktualizacji biosu nici. A na 90% to jest powodem, czyli niezaktualizowany bios. Może sprzedający wie z jakim biosem to sprzedawał?

W internetach piszą, że się da?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od biosu 1707 jest coś takiego jak bios flashback i chyba dla Z87-A też to jest.

Pytanie czy był tam co najmniej ten 1707.

Edit: wróć, jednak to nie zadziała na Z87-A. Sprawdziłem na stronie Asusa.

Edytowane przez adashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi