Skocz do zawartości
notoriousmf

Zestaw do programowania , photoshopa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

W związku z tym, że mój laptop nie wyrabia już przy najprostszych zadaniach, postanowiłem nanreszcze kupić w miarę wydajny PC.Na zakup chciałbym przeznaczyć ~2000zł, ale jeżeli powiedzmy za 500 zł więcej taki komputer starczy mi na znacznie dłużej, to jestem w stanie dopłacić taką kwotę.

-Do czego komputer będzie wykorzystywany:

Programowanie, praca biurowa, photoshop, internet - photoshop głównie do web designu, więc raczej bez miliona warstw i efektów, reszta "zadań" raczej za bardzo nie obciąża komputera, ale bardzo zależy mi na płynności - obecnie przy otwartych kilku kartach w chromie i pdfie na zewnetrznym monitorze, laptop ledwo zipie a praca na nim to katorga. W gry praktycznie nie gram, ale byłoby miło, gdyby gry typu Half-life 2 dziaały w miarę płynnie na minimalnych detalach.

-Wymagania sprzętowe:

Chciałbym dysk SSD 256gb i myślę, że przy takich cenach ramu mógłbym włożyć od razu 16gb. Przt podanych zastosowaniach komputera karta graficzna nie jest i potrzebna, wystarczy coś zintegrowanego z procesorem. 

Z góry dziękuję za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś dołożyć i złożyć taki zestaw, z najprostsza obudową, Skylake i5 6400, możliwie szybką pamięcią RAM 16GB i dyskami:

Intel i5-6400

HyperX FURY 16GB (2x8GB) DDR4 2133MHz CL14

ASUS H110M-K DDR4 2133MHz

SilentiumPC Gladius M20 Pure Black (SPC125)

Corsair VS Series 550W

Seagate 1 TB 7200rpm 64MB

Dysk SSD Transcend SSD370 256GB

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak mam jeszcze pytanie: złożyłem ten zestaw na morele i zobaczyłem, że ta płyta główna jako jedyna ze wszystkich podzespołów nie ma praktycznie opinii. Dlaczego wybór padł akurat na nią? Zapomniałem dodać, że w przyszłości prawdopodobnie dokupię jeszcze kartę graficzną w przedziale 600-900zł, czy wtedy podany zasilacz da radę?. Czy na takim komputerze będzie się przyjemnie pracować przez te 2-3 lata?

Edytowane przez notoriousmf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobaczyłem, że ta płyta główna jako jedyna ze wszystkich podzespołów nie ma praktycznie opinii.

Nie widzę żadnego sensu w kierowaniu się opiniami na stronie sklepu.

Możesz ewentualnie poszukać info w sieci, czy występują z nią jakieś problemy. Jeśli występują, trzeba zobaczyć czy te problemy są rzeczywiste (np. nie jest to przyadek, że ktoś od mobo za 220 zł oczekuje funkcji niedostępnych w płytach za 500 zł), nie problem wyeliminowała aktualizacja biosu lub nie jest to problem z tym, co siedzi przed monitorem.

Zasilacz nada się spokojnie do kart do 1000 zł.

Jeśli taki zestaw nie zapewni ci pracy na przyzwoitym poziomie przez 3 lata, to zestaw za 2x większą kwotę też ci tego nie zapewni.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi