Skocz do zawartości
kamiltr

[MODERNIZACJA] Komputer z 2011 roku

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, ostatnio z mojego staruszka ducha wyzionęła karta graficzna więc podjąłem decyzję o drobnej modyfikacji sprzętu. Aktualnie posiadam:

PSU: XFX PRO 450W
MOBO: Gigabyte 870A-USB3 rev. 3.1
CPU: AMD PHENOM II x2 555
RAM: Kingston DDR3 4GB 1333MHz Non-ECC CL9 DIMM
HDD: Samsung HD322HJ 320GB

GPU: MSI RADEON HD5770 (R5770-PMD1G) - uszkodzona

Próbowałem odblokować rdzenie w tym procesorze ale niestety system nie wstaje dlatego zdecydowałem się na kupno używanego CPU: Phenom II x4 955 BE oraz podkręcenie go. Kolej na GPU - tutaj mój wybór padł na używane GIGABYTE HD7850 OC 2gb Windforce - również zakładam możliwość podkręcania. Dodatkowo chciałbym dokupić kolejną 4gb kość RAM. Chciałbym się zamknąć w 700 zł. Czy byłoby to sensowne rozwiązanie i czy obecny zasilacz podołałby temu zestawowi czy musiałbym go najpierw wymienić?

Oprócz w/w mam jeszcze budżet na kupno SSD i tutaj wybrałem nowy Crucial MX200 250gb.

Komputer jest używany do gier, internetu oraz programów inżynierskich.

Bardzo proszę o pomoc, czy to co zaplanowałem ma sens? Jestem dość zielony w temacie dlatego zwracam się z tym na forum, z góry dziękuje i pozdrawiam :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi