Skocz do zawartości
kowabounga!

Ocena zestawu za 6000zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,
jako, że w końcu wywalczyłem zwrot pieniędzy za szmelca jakiego kupiłem (Lenovo Y50-70), w którym rozkleiła się obudowa matrycy (pod wpływem ciepła) - nadszedł czas na zakupy! Laptopa już nie chce - myślałem, że tak się da, ale laptop do grania nie służy (bynajmniej nie mi). 

Nie jestem za bardzo na czasie, ale ostatnie dni spędziłem na czytaniu, propozycjach i poskładałem sobie coś takiego:
https://www.morele.net/inventory/info/CgQh8r/

Bardzo ładnie proszę o ocenę tego zestawu i ewentualnie jakieś porady/zamiany. Nie ukrywam, że chętnie bym coś wymienił aby wyszło taniej i to najlepiej bez utraty wydajności ;) Mam nadzieję, że niczego istotnego nie pominąłem ;) 

Komputer ma oczywiście służyć do grania + do obróbki filmów (bardzo amatorsko), czasami jakaś grafika (również bardzo amatorsko). Szczególny nacisk kładę na granie - odkąd pamiętam musiałem kombinować z ustawieniami żeby gry chodziły "jakoś" - teraz chce dać wszystko na max, odpalić i nie zastanawiać się czy coś mi pójdzie, czy nie ;) 

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze, ale mógłbyś dopisać coś więcej, niż tylko stwierdzić, że nie widzisz w tym sensu. Dlaczego? Jaka alternatywa? Na co zamienić tego GTX'a aby bardziej współgrał z prockiem z odblokowanym mnożnikiem. 
Dysk SSD jest, mój błąd nie napisałem o tym - nie ma go w ofercie, bo takowy posiadam.

I druga kwestia (wiem, że nie ten dział, ale może przymkniecie oko ;) ) - co jest złego w tym monitorze? 

Strasznie dużo negujesz ale nie podajesz konkretów ;) 

Edytowane przez kowabounga!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po prostu gtx 970 jest za słaby aby grać na ultra powyzej 60 klatek [nie mam na mysli cs] 

raczej gtx 1070 by tu pasował minimum

podkrecenie prock na niewiele sie zda jak karta nie wyrabia

ps

złożenie kompa masz w promocji za 1zł

poczytaj na stronie z proponowanymi zestawami

1 Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX) 219,00 zł 
2 Klawiatura Gigabyte Force K7 169,00 zł 
3 Aktualizacja BIOSU 22,80 zł 
4 System operacyjny Microsoft Windows 10 Home PL 32/64-bit BOX KW9-00250 474,00 zł 
5 Pamięć Kingston Savage DDR4, 8GB(2x4GB), 2133MHz, C13 (HX421C13SBK2/8) 179,00 zł 
6 Procesor Intel Core i5-6600, 3.3GHz, 6MB, OEM (CM8066201920401) 979,00 zł 
7 Płyta główna MSI B150M Mortar, B150, DualDDR4-2133, SATA3, SATAe, HDMI, DVI ,USB 3.1, mATX (B150M MORTAR) 355,00 zł 
8 Obudowa SilentiumPC Regnum RG1 Pure Black Midi-Tower, Czarny (SPC143) 120,00 zł 
9 Zasilacz EVGA 600W, 80 PLUS, EU (100-W1-0600-K2) 236,33 zł 
10 Karta graficzna EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0+ 4GB GDDR5 256 Bit HDMI, DVI, 3xDP (04G-P4-3975-KR) 1289,00 zł 
11 Monitor iiyama XB2483HSU-B2 (30 dni bezpłatnej gwarancji na badpixele) 24''/LED/AMVA/FHD/4ms/12mln:1/D-Sub/DVI-D/HDMI Czarny 799,00 zł
12 Chłodzenie CPU LC-Power LC-CC-95 46,10 zł 
4888,23 zł

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie daj sobie wmówić, że monitor 120Hz nie ma sensu. Skoro go wybrałeś zapewne zrobiłeś to świadomie.
XL2411Z to dobry wybór. Polecam zapolować na używkę na allegro->800-1050zł. 3 lata gwarancji producenta d2d, więc używany czy nie, nie robi różnicy.

Nie ukrywam, że chętnie bym coś wymienił aby wyszło taniej i to najlepiej bez utraty wydajności ;)

"najlepiej bez utraty wydajności", a wy proponujecie utratę 60-84Hz->FPS.

Skoro ma być taniej to nic oprócz używanego monitora i karty graficznej nie wymyślę, ale przypominam o SSD.

po prostu gtx 970 jest za słaby aby grać na ultra powyzej 60 klatek [nie mam na mysli cs] 

raczej gtx 1070 by tu pasował minimum

podkrecenie prock na niewiele sie zda jak karta nie wyrabia

Po to są w grach ustawienia żeby z nich korzystać. Wystarczy zmienić parę opcji, które wpłyną na jakość grafiki znikomo i zagrasz w ponad 100FPSach. Ludzie do słabszych kart kupują monitory 120Hz i są zadowoleni... 

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczególny nacisk kładę na granie - odkąd pamiętam musiałem kombinować z ustawieniami żeby gry chodziły "jakoś" - teraz chce dać wszystko na max, odpalić i nie zastanawiać się czy coś mi pójdzie, czy nie ;)

Nemayu poczytaj przemyśl i szału nie zrobisz

Suweren rząda [ znaczy się autor wymaga] to ma odpowiednią odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość pablo27

Można ilość klatek fps w każdej grze sprawdzić programem Msi Afterburner i monitor 144hz ustawić  w panelu sterowania na 100, czy 120hz w zależności jaką ilość fps do danej gry generuje nam zestaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi