Skocz do zawartości
falcoon84

Laptop do pracy (używany)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam dla żony używanego laptopa który będzie wykorzystywany głównie do pracy, pakiet Office, internet, filmy i muzyka żadnego grania. Rozmiar najlepiej w okolicach 15", dobrze jak by miał klawiaturę numeryczną, matową matrycę i system. Dysk nie jest wymagany bo mam SSD Sandisk z poprzedniego kompa. Laptop nie będzie dużo podróżował, raczej będzie użytkowany w domu. Budżet to 800zł ale jak będzie sprzęt warty uwagi to te 100zł mogę dołożyć. Z góry dzięki za wszelkie rady. 

Na tą chwilę znalazłem coś takiego

http://allegro.pl/nowoczesny-laptop-hp-i5-led-4gb-ddr3-kamera-win-7-i6159534524.html

Mile widziane sugestie i opinie.

Pozdrawiam 

Michał

Edytowane przez falcoon84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co myślisz o tym?

http://allegro.pl/a-klasa-dell-e6510-i5-4gb-250gb-w7-kam-12mcy-fv23-i6275595056.html

bo nie wiem czy dla dodatkowych 4GB RAM warto dopłacać 130zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw poszukaj tych z końcówką 30, 20, 10, w tej kolejności, im większa cyferka tym nowszy i z nowszym procesorem. Rozglądaj się za takimi z I5, I7.

Czyli e5x30, e6x30 itd.

Dell jest mniej kłopotliwy od HP i dlatego ci go poleciłem. 

Jak spełniają Twoje wymagania i mają gwarancję, najlepiej rok lub dłużej i nie widzę przeciwskazań, ale poszukaj cierpliwie. Nie pali się, bo tego sporo na rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co mamy sądzić. Jak to lapek. 

E5530 moim zdaniem ma lepszą klawiaturę, moim zdaniem wygodniej sie na niej pisze + ma jak widzę blok numeryczny. Bebechy są w zasadzie te same. No i 14" vs 15,6".

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie zaskoczyło to, że nie można dostać lapka z matrycą 1440x900 lub 1600x...

W zabytkowym E6400 mam 900 pix na wysokość i trudno byłoby się przyzwyczaić to 768.

Inna sprawa, że za e6400 z c2d dałem niecałe 600 zł blisko dwa lata temu i na dzień dzisiejszy trudno w tych pieniądzach dostać intel core i3 czy i5. Wycfanili się importerzy tego szrotu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, dzięki. Więc można kitrać zaskórniaki.

W temacie autora tematu, radziłbym poszukiwania zacząć od ustalenia preferowanej rozdzielczości matrycy, bo to właśnie to w większym stopniu będzie decydować o komforcie pracy, niż generacja Intel Core i5. Dla jednego to właśnie 1366 x 768 będzie optymalnie, inny pracując w excelu będzie przeżywał katorgi w tej rozdzielczości. Jeszcze inny stwierdzi, że w FHD przy 15 calach nie da się pracować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dobie WIN7 , WIN10 i skalowania daje radę.

Ja męczyłem się na starej d830 FHD i XP. Tysz dało radę.

Grać nie zamierzają, do reszty przyzwyczają się.

problem w tym że żona nie umie się określić co do rozdzielczości do tej pory pracowała 1280x1024

Nie bój się, dziś 11" ma 2500:1440 i ludzie pracują np:

http://archiwum.allegro.pl/oferta/dell-xps-11-i5-4210y-3-0ghz-4gb-128ssd-11-6-qhd-i5751790511.html - używałem.

Fajne cacuszko

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Dellinku w magnezinku (D830 Latitude) mam 1680x1050 przy 15,6". Jak go kupiłem to nawet nie wiedziałem, że takie coś jest, ale szybko się przyzwyczaiłem do dość dużej jak na 15,6" powierzchni roboczej. Ekran niepanoramiczny.

Sama seria Latitude niezmiennie trzyma poziom (służbowe najnowsze modele to potwierdzają), choć przeważnie wyglądają jak kwadratowa kupa. Ale wszystko działa, obudowa wytrzymuje zdumiewająco dużo, zawiasy po latach pracują wzorowo, nic się nie wygina, można całość podnieść za krawędź ekranu i matryca nie pęknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie standardowa HD, jak nawet zobacze HD+ to będzie to dla mniej wygodniejsze.

jestem praktycznie zdecydowany na tego z pierwszego linku myślę że 1600x900 jej w zupełności starczy, dodatkowo na plus jest procesor 3gen, jeszcze tylko dokupię 4GB ram, dołożę SSD Sandiska ze starego kompa i laptop do pracy jak marzenie. Brak napędu w niczym nie przeszkadza bo i tak miałem zamiar włożyć kieszeń na drugi HDD, najważniejsze że zaślepka od napędu jest w zestawie.

Jeszcze jedno pytanie odnośnie klawiatury. Widzę że ten laptop ma układ UK czy będzie problem jak wymienię z układem US/PL?

Edytowane przez falcoon84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi