Skocz do zawartości
Bezi11000

Komputer za 11000 zł + monitor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym złożyć komputer o wartości około 11000 tys. zł.

Komputer będzie przeznaczony do grania w gry, obróbki graficznej (cinema 4D, adobe after effects), streamingu.

Zestaw ma zawierać system operacyjny i napęd optyczny. 

Wszystkie części mają być nowe.

Zamierzam podkręcać podzespoły.

Po wielu godzinach czytania o różnych elementach udało mi się stworzyć taki zestaw:

https://www.morele.net/inventory/info/b7XFlh/

Chciałbym wiedzieć czy się nadaje i co mogę w nim zmienić, niekoniecznie muszę wydawać aż 11000 tys.

Zestaw ma być przyszłościowy z możliwą łatwą rozbudową lub modyfikacją.

Najbardziej mnie interesuje płyta główna. Czy warto dopłacać do tego modelu, który jest dosyć nowy czy wziąć ten:

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-x99a-gaming-7-intel-x99-socket-2011-v3-7885-032r-735135/

Czy będzie różnica w podkręcaniu i w jej wydajności ? Może też być zupełnie inna płyta jeśli macie propozycje.

Wybrałem 750 Watowy zasilacz czy warto brać 1000 watowy ? Wiem że nie jest potrzebna taka moc ale nie chciałbym się o nią martwić w przyszłości przy np: wymianie karty na nową i tworzeniu jakiś sli.

Czy takie AIO wystarczy do podkręcania procesora ? Czytałem, że mocno się grzeje. Jeśli macie lepsze propozycje na cooler prosiłbym o ich podanie (mogą być powietrzne).

Co do obudowy to wybrałem moim zdaniem najlepszą w stosunku jakości do ceny. Czy wszystko się w niej zmieści i będzie pasować ? Czy zamontowane AIO na górze ze zdjętymi osłonami wyciszającymi będzie bardzo hałasować ?

Czy warto dopłacać do nowej Dark Base 900 oczywiście bez "PRO" ?

Jeszcze monitor na który chce przeznaczyć osobny budżet. Mówiąc krótko mam na myśli te dwa monitory:

ASUS 27" PG279Q

Acer XB271HU 

Chyba większość z was je kojarzy, czytałem o nich wiele i czy warto do nich dopłacać (chodzi mi o ich wady produkcyjne).

Podobno ten acera jest lepiej sprawdzany, więc skłonny jestem go kupić.

Może być też inny monitor, też czytałem o tym: 

Dell S2716DG

Czy może warto czekać na:

AOC AG271QG   --- myślicie że będzie lepiej skonstruowany.

Możecie też podać własne propozycje monitorów. Prosiłbym też o podanie sklepu (polskiego) gdzie mógłbym kupić zaproponowane monitory (szczególnie chodzi mi ten od Acera XB271HU )

Za wszystkie propozycje i pomoc

z góry dziękuję :>

Edytowane przez Bezi11000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki zasilacz to zbędny wydatek.
Rm650i/750i, zaoszczędzisz, a różnicy nie odczujesz żadnej. Dodatkowo HX jest starszą konstrukcją.
W Fractal Define R5, montowane są wentylatory GP14. Osobiście kupiłbym na twoim miejscu coś zamiast nich, zamiast ładować dodatkowo jeszcze tańszy wentylator. Poleciłbym UCEV14, ale w końcu je wyprzedali i są słabo dostępne po 50zł (były po 22zł). TY-147a będzie dobry na tył, top i spód. Z przodu się nie zmieszczą bez przerabiania obudowy. Skoro ucev14 są spoko, a są bardzo stare to nowsze wentyle enermax też powinny być ok.
Wentylatory Rajintek powinny być porównywalne z Thermalright.
http://www.coolingtechnique.com/recensioni/air-cooling/dissipatori/1619-recensione-thermalright-true-spirit-140-power.html?start=4

http://www.coolingtechnique.com/recensioni/air-cooling/dissipatori/1312-recensione-raijintek-themis-a-ereboss.html?start=5

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi