zajecc Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Cześć! Sprawa wygląda tak, że od dłuższego czasu rozglądam się nad czymś pokroju Android TV BOX /Rasbery PI itp. ale ciągle mi coś nie gra, a gdy już znajduje kosztuje ok 400 - 500zł. Aktualnie ciągle biegam z laptopem do TV podpinam go HDMI co mnie irytuje. Z racji, że lubię grzebać przy PC postawiłem sobie za cel złożenie mini pc / htpc. Możliwie mały, żebym mógł go schować za/pod TV. Służyć ma do m.in oglądania filmów HD oraz w przyszłości 4K. Przeglądania treści na TV z netu, mam do wykorzystania dwa dyski 750GB 7200 więc zrobię z niego dysk sieciowy (mam router ac więc wypada wrzucić kartę ac i przesył plików bez ą, ę pomiędzy komputerami będzie). Budżet możliwie najtaniej: 1. obudowa htpc/itx ok 100 - 150zł używana np: ITX Cooler Master Elite 110 za 90zł w popularnym serwisie 2. płyta główna, jako że to podstawa to: Gigabyte GA-H81M-S2H - 200zł 3. procesor: Intel Pentium G3260 - 150zł używany, w popularnym serwisie 4. pamięć: 4GB ddr3 - 50zł używana 5. Dysk - w posiadaniu dwa, na system SSD 64GB - 100zł łącznie ok: 550zł Jaka opinia ? co można zmienić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider22 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) Jak dobrze widzę ta płyta jest w formacie mATX a nie ITX nie wejdzie do tej obudowy. Do filmów wystarczy cokolwiek, do 4k trzeba będzie dokupić kartę pokroju RX460 która miałaby możliwość sprzętowego dekodowania 4K. Potrzebny jeszcze zasilacz, szukałbym płyty z USB 3.0 Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez Spider22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajecc Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) Ogółem procesor, ram i obudowę chce kupić używaną, dyski mam w domu, zasilacz płytę główną nówkę, coś co pozwoli na ewentualny upgrade kiedyś tam, nie mogę znaleźć płyty w cenie do 300zł mITX która będzie miała: wyjście usb 3.0 na front, HDMI i złącze umożliwiające zamontownie grafiki - póki co nie chce jej montować bo 4K jest tak popularne jak podróże do Syrii w 2016 r. ale za 2 - 3 lata myślę, że będzie co raz więcej filmów w tej jakości a i ceny spadną (oraz np. karty WiFi ac) jednocześnie, możecie jakąś polecić ? oraz co do procesora, czy pchać się w używanego Skylake G4400 za 200zł ze sprzętowym wspraciem x265/HEVC czy Haswell G3258 używany też ok 200zł ale wg np tego tekstu: http://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_intel_pentium_g4400_najtanszy_skylake_na_rynku?page=0,39 wybór jest prosty i lepiej starszego G3258. Jakieś porady ? Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez zajecc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajecc Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) . Edytowane 30 Sierpnia 2016 przez zajecc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...