grivder Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Witam wszystkich. Kupiłem ostatnio kartę sieciową do mojego komputera Tp linka. Po zamontowaniu i wgraniu sterowników wszystko chodzi ale gdy tylko zresetuje komputer to nie ma internetu a karcie przypisywane jest ip 169xxx. Czytałem że to system sam przydziela gdy DHCP tego nie zrobi ale nie wiem w czym jest problem bo nawet jeśli kabel bezpośrednio wepnę do karty pominę router i ustawienie adresy na sztywno to i tak nie działa. Dodam że karta zintegrowana chodzi normalnie. Bardzo proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Możesz mieć filtrowanie po adresie mac karty sieciowej i wtedy z pominięciem routera dostawca nie rozpozna karty, jako klienta. Tym samym nie przypisze ip. Jeśli poprzez router też jest problem, spróbuj na routerze przywrócić ustawienia fabryczne i dokonać ponownej konfiguracji. Inna opcja, dhcp na routerze może dysponować wąską pulą adresów i mieć już wszystkie wykorzystane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grivder Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Maca przepisałem z karty sieciowej zintegrowanej do tej nowej bez router na samym kablu ale też nic. DHCP ma 100 adresów więc to raczej nie to. Dodam że to już druga karta sieciowa ze sklepu bo na początku myślałem że może jest uszkodzona. Nie daje mi spokoju dlaczego na początku do pierwszego restartu chodzi normalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grivder Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Byłem u kumpla który ma taka sama konfiguracje komputera tylko innego dostawce neta neostrada i jest dokładnie to samo;/ czy to może być wina płyty głównej Asus z170 pro gaming ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zacznij od opisania jaki masz internet, jak podłączone to jest, a jak było gdy wszystko działało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2016 (edytowane) Wina może być po stronie routera lub złej konfiguracji karty (o ile nie zmieniałeś nic w ustawieniach zaawansowanych w mendadżerze urządzeń). W przypadku gdy karcie sieciowej nie zostanie poprawnie przydzielony adres IP przez DHCP, karta domyślnie otrzymuje adres rzędu 169.xxx.xxx.xxx. Dlatego nie ważne jaką kartę sieciową używasz w PC, problem pozostanie, jeśli nie rozwiążesz go w routerze. Sprawdź aktualizacje firmware routera (albo nadpisz firmware, nawet jeśli nie ma nowej wersji), spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne i skonfigurować połączenie z Internetem od nowa (wyczyści to pliki tymczasowe, cache dns, arp i kilka innych parametrów które mogą powodować błędy w jego działaniu). Możesz spróbować zwiększyć czas rezerwacji lokalnych adresów IP (domyślnie jest to zazwyczaj 24h). Dobrym nawykiem jest ustawienie puli adresów IP dla DHCP na 192.168.1.100-192.168.1.200, ponieważ na niższych adresach często mogą występować kolizję (nie mówiąc, że większość crackerów próbuje na ślepo atakować 192.168.1.1, 192.168.0.1, 192.168.1.2, 192.168.0.2 itd. więc dodatkowo utrudniamy im potencjalny atak).Jeśli problem nadal będzie występował, przypisz sobie statyczny adres IP (panel sterowania - centrum sieci i udostępniania - zmień ustawienia karty sieciowej - właściwości - zaznacz: protokół internetowy w wersji 4 (TCP/IPv4) i ponownie właściwości).Przykładowe ustawienia Adres IP: 192.168.1.65 (unikaj początkowych adresów)Maska podsieci: 255.255.255.0Brama domyślna: 192.168.1.1Preferowany DNS: 8.8.8.8 (od Google, moża też użyć OpenDNS)Alternatywny DNS: 8.8.4.4Jeśli router działa w innej podsieci to oczywiście ustawienia będą inne, jednakże schemat pozostaje ten sam. Unikaj zajmowania początkowych adresów z podsieci, korzystaj z Google DNS lub OpenDNS (są o wiele szybsze i stabilne niż Orange, Netia, UPC itd.). Edytowane 25 Sierpnia 2016 przez airwaves Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zainstaluj wiresharka Zamknij co się da, co używa sieci ipconfig /release włącz wiresharka ipconfig /renew i wklej output wiresharka PS. Po co kupowałeś kartę, skoro masz na płycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grivder Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Zainstalowałem program odpaliłem ipconfig/release włączyłem program w programie pisze mi wpisz filter przechwytywania a jak daje ipconfig/renew to mam komunikat No operation can be performed on Ethernet while it has its media disconnected Kupiłem kartę bo wole mieć zewnętrzną nie rozumie dlaczego jak podpinam ją pierwszy raz to działa do pierwszego restartu;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grivder Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Ma ktoś jakieś pomysły? bo nie wiem co dalej już z tym robić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2016 To karta Gbit czy 100Mbps? Jaki router? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grivder Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Tp link gigabit pci express Tg 3468 a Router Tp link TL-WR841N Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Może z jakiegoś powodu karta próbuje ustanowić połączenie Gigabit i jej nie wychodzi. Spróbuj w ustawieniach karty wymusić prędkość 100Mbps full duplex. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grivder Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2016 Nic to nie dało :( przepiołęm kabel do nowej karty zmieniłem tą opcje ale to samo działa internet śmiga do pierwszego restartu potem znowu system przydziela ip 169xxx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2016 To spróbuj zintegrowaną kartę wyłączyć w biosie lub systemie (menadżer urządzeń). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grivder Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2016 Też próbowałem dalej to samo;/ Nie rozumie tego jakby coś było nie tak to od początku by nie chodziła a ona chodzi do pierwszego restartu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2016 Jak zainstalowałeś całe oprogramowanie TPlinka do tej karty to je odinstaluj i wgraj najnowszy goły sterownik z sieci. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grivder Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 (edytowane) To nic nie daje win 10 zainstalował najnowsze sterowniki a na tych z płytki chodzi tak samo;/ Edytowane 3 Września 2016 przez grivder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 (edytowane) To nic nie daje win 10 zainstalował najnowsze sterowniki a na tych z płytki chodzi tak samo;/ Zobacz, czy nie masz na jakiejś karcie sieciowej włączone udostępnianie. Ta twoja sieciówka to USB, czy PCI-e? Jeśli USB, wyłącz w biosie wsparcie dla Legacy USB support. Edytowane 3 Września 2016 przez barwniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grivder Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2016 To jest PCIe chodzi ci o Udostępnianie plików i drukarek w sieciach firmy Microsoft ? Bo to wyłączałem ale bez skutku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...