Skocz do zawartości
Pm89

Chieftec CTG-400-80P + GTX260

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku witam wszystkich użytkowników forum, a następnie proszę o wyrozumiałość.
Nie jestem zaawansowanym użytkownikiem i chcę się czegoś nauczyć.

Posiadam taki zestaw:

i3-2100T

ASUS P8H61-M

Chieftec CTG-400-80P 400W

GTX260

(uwaga nie wiem czy poprawnie oznaczyłem napięcia z tabliczki na liniach na rysunku)

brJDxfj.png

Ze znalezionych informacji z różnych źródeł, wnioskuję taki zestaw ma prawo funkcjonować (bez żadnego OC), ale będzie to trochę na krawędzi.

Gdy zacząłem składać części okazało się że "brakuje jednej wtyczki zasilania 6 PIN w zasilaczu a karta potrzebuje 2x do działania.

Chciałbym zapytać o poradę jak będzie to "najbezpieczniej i stabilnie" poskładać i proszę o wyjaśnienie dlaczego, czy moje schematy i propozycje podłączenia są poprawne.

Są chyba tylko 3 opcje:

1.   Za pomocą  adaptera typu 6PIN-2x MOLEX  - (ale wtedy korzystamy z "jednej linii")

GxHjmdH.png

2.  DVD HDD podłączyć za pomocą przelotki do złącza molec (ewentualnie zostawić na sata)

Przelotka z sata na molex   a potem 6PIn-2x Molex (korzystamy z "2 linii")

DlJ1xEK.png

3.  bezpośrednie połącenie sata-6pin, a dysk + hdd z molexa

d2wNEWd.png

Pozdrawiam.

Edytowane przez Pm89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej to opcja nr.1 - nie ma sensu się bawić w przejściówki SATA/Molex .

Pytanie czy zasilacz faktycznie da radę , ma 2 linie +12V po 18A każda , na jednej linii może dostarczyć ~216 W , max. na liniach +12V to 300W fabrycznie , ile w obecnym momencie dostarczy to nie wiadomo .

Inna kwestia to rozplanowanie zasilania w tym PSU - zasilanie dla karty pewno leci z jednej linii +12V , pytanie czy po podpięciu przez przejściówkę Molex - PCI-E nie przeciążysz drugiej linii ( bo np. z tej linii idzie zasilanie dla CPU ) .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi