Pm89 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) Na początku witam wszystkich użytkowników forum, a następnie proszę o wyrozumiałość.Nie jestem zaawansowanym użytkownikiem i chcę się czegoś nauczyć.Posiadam taki zestaw: i3-2100T ASUS P8H61-M Chieftec CTG-400-80P 400W GTX260(uwaga nie wiem czy poprawnie oznaczyłem napięcia z tabliczki na liniach na rysunku) Ze znalezionych informacji z różnych źródeł, wnioskuję taki zestaw ma prawo funkcjonować (bez żadnego OC), ale będzie to trochę na krawędzi. Gdy zacząłem składać części okazało się że "brakuje jednej wtyczki zasilania 6 PIN w zasilaczu a karta potrzebuje 2x do działania. Chciałbym zapytać o poradę jak będzie to "najbezpieczniej i stabilnie" poskładać i proszę o wyjaśnienie dlaczego, czy moje schematy i propozycje podłączenia są poprawne.Są chyba tylko 3 opcje: 1. Za pomocą adaptera typu 6PIN-2x MOLEX - (ale wtedy korzystamy z "jednej linii") 2. DVD HDD podłączyć za pomocą przelotki do złącza molec (ewentualnie zostawić na sata) Przelotka z sata na molex a potem 6PIn-2x Molex (korzystamy z "2 linii") 3. bezpośrednie połącenie sata-6pin, a dysk + hdd z molexa Pozdrawiam. Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez Pm89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) Najprościej to opcja nr.1 - nie ma sensu się bawić w przejściówki SATA/Molex . Pytanie czy zasilacz faktycznie da radę , ma 2 linie +12V po 18A każda , na jednej linii może dostarczyć ~216 W , max. na liniach +12V to 300W fabrycznie , ile w obecnym momencie dostarczy to nie wiadomo . Inna kwestia to rozplanowanie zasilania w tym PSU - zasilanie dla karty pewno leci z jednej linii +12V , pytanie czy po podpięciu przez przejściówkę Molex - PCI-E nie przeciążysz drugiej linii ( bo np. z tej linii idzie zasilanie dla CPU ) . Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...