Gość Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 po co ci stosunek cena jakość skoro składasz wypasny zestaw? liczy się wydajność gelid i jeszcze poczytaj o thermal grizzly kryonaut Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_88 Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 Cały pomysł na tego kompa to właśnie kompromis pomiędzy wydajnością a ceną. Pierwotnie chciałem opchnąć macbooka i dołożyć do nowego modelu, ale po tym co Apple zaprezentowało na ostatniej konferencji stwierdziłem, że nie wymienię mojego lapka na coś mocniejszego o jedyne 25-30 procent. (za 14 tyś.). Początkowo myślałem o New Razer Blade, ale właściwie w 99% przypadków pracuje i gram przy biurku (albo gram na Xone). Postanowiłem, że kupię coś znacznie tańszego i wydajniejszego, a obecnie posiadanego macbooka zostawię na wyjazdy. Tak więc cały czas patrzę na ten zestaw jako na kompromis wydajność/cena, ale z pastą chyba faktycznie przesadziłem :D Thermal grizzly kryonaut wygląda nieźle. Wezmę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) cos ten kompromis to słabo widzę ;) 64giga ramu? zapchasz go? cos widze podwójnie Edytowane 6 Listopada 2016 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_88 Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 cos ten kompromis to słabo widzę ;) 64giga ramu? zapchasz go? 32 GB. Nie zapcham, nie mam nawet pomysłu jak to zrobić. Teraz zapycham może 10-11, ale może kiedyś... ;) Poza tym powrót do desktopa po latach jest mega ekscytujący :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 To nie lepiej kupić 2x8, a jak będzie taka potrzeba dokupić kolejne 2x8? Fortis 3 da radę przy oc i7? Czemu wybrałeś akurat płytę główną MSI Z170A GAMING M5? Składam podobny zestaw i jakoś nie mogę się zdecydować na konkretną płytę główną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_88 Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) To nie lepiej kupić 2x8, a jak będzie taka potrzeba dokupić kolejne 2x8? Fortis 3 da radę przy oc i7? Czemu wybrałeś akurat płytę główną MSI Z170A GAMING M5? Składam podobny zestaw i jakoś nie mogę się zdecydować na konkretną płytę główną. Może i lepiej 2x8. Ja mam trochę skrzywione myślenie przez kilka lat z macbookami, gdzie bierze się na zapas bo nie można później wymienić. Fortis 3 - wnioskuję tylko po opiniach innych, że jest ok. Ja prawdopodobnie nie będę mocno podkręcał sprzętu, bo cenie sobie ciszę. Ta płyta to wybór z kilku powodów: Ponoć nie ma wielkich różnic w wydajności pomiędzy poszczególnymi płytami z Z170, Z recenzji - dobre zasilanie procesora, Podobno dobry układ audio, 2 złącza M.2, Port TPM, i dostąpne do kupienia moduły TPM na morele.net, USB typu C Reszta dla mnie mocno się nie różni w stosunku do innych konstrukcji, Minusem jest brak dual biosu, ale jak pisałem - nie planuję wielkiego OC. Jeżeli nie możesz się zdecydować to znaczy, że żadna się specjalnie nie wyróżnia. W sumie to ASRock Z170 Extreme 4 też byłaby spoko. Tylko, że ma 1 złącze M.2 i to dość nieciekawie umieszczone. Edytowane 6 Listopada 2016 przez kamil_88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_88 Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2016 (edytowane) Kolejne zmiany - zabrakło dysków samsunga (właściwie wszędzie). Pomyślałem, że można wypróbować plextora, który oferuje podobne parametry, a jest znacznie tańszy. Wcześniej nie brałem go pod uwagę, bo morele pisze, że nie ma sprzętowego szyfrowania, a okazuje się, że ma - producent na stronie pisze o TrueProtect. W miejsce zaoszczedzonej kasy - procek i7 6800K + płyta na 2011-3. Co o tym sądzicie? Procesor Intel Core™ i7 6800K, 3.4GHz, 15 MB, BOX 2009,00 zł Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 139,00 zł Thermal Grizzly Pasta termoprzewodząca, Kryonaut 21,90 zł Płyta główna MSI X99A SLI 993,25 zł MSI Moduł TPM 2.0 20,85 zł Pamięć Corsair Vengeance LPX DDR4, 32GB(2x16GB), 3000MHz, CL15 819,00 zł Dysk SSD Plextor M8Pe(G) 512GB M.2 1053,76 zł Karta graficzna XFX Radeon RX 480 GTR 8GB GDDR5 1268,01 zł Obudowa Fractal Design R5 Blackout Edition 450,00 zł Zasilacz Corsair RM750X 80Plus Gold - 750W 499,00 zł Edytowane 7 Listopada 2016 przez kamil_88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2016 (edytowane) dla lga 2011 to ram w 4 kościach [ 4x8GB] ten plextor ma nvmee czy jak to tam się zwie [bo jak nie to brałbym co innego] widzę że ma i lepsze chłodzenie procka bym brał Edytowane 7 Listopada 2016 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_88 Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2016 Dual chanel vs quad chanel - marginalna różnica w wydajności w praktyce - w razie czego dokupię kiedyś kolejne 2x16. Chłodzenie - Grandis 2, i tak już przekroczyłem planowany budżet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...