Skocz do zawartości
kamil_88

Zestaw do 7000 PLN - DEV, granie od czasu do czasu

Rekomendowane odpowiedzi

Cały pomysł na tego kompa to właśnie kompromis pomiędzy wydajnością a ceną. Pierwotnie chciałem opchnąć macbooka i dołożyć do nowego modelu, ale po tym co Apple zaprezentowało na ostatniej konferencji stwierdziłem, że nie wymienię mojego lapka na coś mocniejszego o jedyne 25-30 procent. (za 14 tyś.). Początkowo myślałem o New Razer Blade, ale właściwie w 99% przypadków pracuje i gram przy biurku (albo gram na Xone). Postanowiłem, że kupię coś znacznie tańszego i wydajniejszego, a obecnie posiadanego macbooka zostawię na wyjazdy. Tak więc cały czas patrzę na ten zestaw jako na kompromis wydajność/cena, ale z pastą chyba faktycznie przesadziłem :D Thermal grizzly kryonaut wygląda nieźle. Wezmę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie lepiej kupić 2x8, a jak będzie taka potrzeba dokupić kolejne 2x8?

Fortis 3 da radę przy oc i7?

Czemu wybrałeś akurat płytę główną MSI Z170A GAMING M5?

Składam podobny zestaw i jakoś nie mogę się zdecydować na konkretną płytę główną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie lepiej kupić 2x8, a jak będzie taka potrzeba dokupić kolejne 2x8?

Fortis 3 da radę przy oc i7?

Czemu wybrałeś akurat płytę główną MSI Z170A GAMING M5?

Składam podobny zestaw i jakoś nie mogę się zdecydować na konkretną płytę główną.

Może i lepiej 2x8. Ja mam trochę skrzywione myślenie przez kilka lat z macbookami, gdzie bierze się na zapas bo nie można później wymienić.

Fortis 3 - wnioskuję tylko po opiniach innych, że jest ok. Ja prawdopodobnie nie będę mocno podkręcał sprzętu, bo cenie sobie ciszę.

Ta płyta to wybór z kilku powodów:

• Ponoć nie ma wielkich różnic w wydajności pomiędzy poszczególnymi płytami z Z170,
  • Z recenzji -  dobre zasilanie procesora,
  • Podobno dobry układ audio,
  • 2 złącza M.2,
  • Port TPM, i dostąpne do kupienia moduły TPM na morele.net,
  • USB typu C

Reszta dla mnie mocno się nie różni w stosunku do innych konstrukcji, Minusem jest brak dual biosu, ale jak pisałem - nie planuję wielkiego OC.

Jeżeli nie możesz się zdecydować to znaczy, że żadna się specjalnie nie wyróżnia.

W sumie to ASRock Z170 Extreme 4 też byłaby spoko. Tylko, że ma 1 złącze M.2 i to dość nieciekawie umieszczone.

Edytowane przez kamil_88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne zmiany - zabrakło dysków samsunga (właściwie wszędzie). Pomyślałem, że można wypróbować plextora, który oferuje podobne parametry, a jest znacznie tańszy. Wcześniej nie brałem go pod uwagę, bo morele pisze, że nie ma sprzętowego szyfrowania, a okazuje się, że ma - producent na stronie pisze o TrueProtect. W miejsce zaoszczedzonej kasy - procek i7 6800K + płyta na 2011-3. Co o tym sądzicie?

• Procesor Intel Core™ i7 6800K, 3.4GHz, 15 MB, BOX 2009,00 zł
  • Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 139,00 zł
  • Thermal Grizzly Pasta termoprzewodząca, Kryonaut 21,90 zł
  • Płyta główna MSI X99A SLI 993,25 zł
  • MSI Moduł TPM 2.0 20,85 zł
  • Pamięć Corsair Vengeance LPX DDR4, 32GB(2x16GB), 3000MHz, CL15 819,00 zł
  • Dysk SSD Plextor M8Pe(G) 512GB M.2 1053,76 zł
  • Karta graficzna XFX Radeon RX 480 GTR 8GB GDDR5 1268,01 zł
  • Obudowa Fractal Design R5 Blackout Edition 450,00 zł
  • Zasilacz Corsair RM750X 80Plus Gold - 750W 499,00 zł
Edytowane przez kamil_88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla lga 2011 to ram w 4 kościach [ 4x8GB]

ten plextor ma nvmee czy jak to tam się zwie [bo jak nie to brałbym co innego] widzę że ma

i lepsze chłodzenie procka bym brał

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi