Skocz do zawartości
trueneo

Zestaw 3000-4000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuję kliku nowych podzespołów: cpu, mobo, ddr4, gpu, ssd, zasilacz oraz chłodzenie cpu.

chciałbym nadmienić, że komp bedzie mi służył do normalnej pracy (internet i office) oraz do gier, ale zaznaczam ze nie jestem zapalonym graczem (nie muszę miec all ustawien na ultra). Gry w jaki gram/będę grał: Heroes VII, Civ 6, GTA V, Starcraft 2, Wiedzmin 3, FM 2017 i pewnie jakies fps'y typu COD czy BF.

Poniżej moja konfiguracja:

• Procesor Intel Core i5-6500, 3.2GHz, 6MB, BOX  
  • Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2
  • mobo MSI B150M Mortar
  • Pamięć Kingston HyperX FURY 16GB (2x8GB) DDR4 2133MHz CL14

• GPU ??? RX470 or 1050Ti? a może jednak dopłacić do RX 480 or 1060??

• Zasilacz XFX Core XT 500W

• SSD GoodRam Iridium Pro 240GB   

bez gpu cena 2358zł

moje rozterki:

1. czy doplacic do 6600K i z170??
  2. gpu? jestem niedzielnym graczem wiec moze tu moge zaoszczedzic?
  3. mniej ramu?

dzieki za pomoc,

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.11.2016 o 16:59, fobar napisał(a):

Możesz mi wyjaśnić po co Ci 6600k przy budżetowej grafie? 

proc z myslą o tym, by dał radę przez kolejne 3-4 lata. druga sprawa ze jakbym zdecydował sie na 6600K to pewnie tez bym skusił sie na 1060

czy miedzy rx470 a 1060 jest az taka przepasc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.11.2016 o 17:05, trueneo napisał(a):

proc z myslą o tym, by dał radę przez kolejne 3-4 lata. druga sprawa ze jakbym zdecydował sie na 6600K to pewnie tez bym skusił sie na 1060

czy miedzy rx470 a 1060 jest az taka przepasc?

przez 3-4 lata to i 6500 da radę. prędzej po tym czasie bym się zastanawiał nad grafą. 

co do różnicy. wszystko zależy od tytułu oraz tego czy pytasz o 1060 3gb czy 6 gb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowanie 6GB

popraw mnie jesli zle rozumiem:

1. gdy zdecyduje sie na 6500 to wtedy mobo b150 (gdyz nie bedzie oc proca), ale ramy tylko do 2133mhz

2. 6600k to wtedy z170 i ramy 3000mhz-3200mhz

3. do tych proców wskazana jest grafa 1060 6GB

pytania:

1. jaki jest procentowo realny przyrost mocy pomiedzy 6500, a podkreconym 6600K (np do 4.5mhz)?

2. czy te procesory nie bedą waskim gardłem przy wymianie gpu na mocniejszą np 1080?

3. czy mhz w ddr to jest na tyle istotna sprawa aby sie tym przejmować? czytałem ze to kwestia 1-2 fps (2400 do 3000mhz)

4. czy to wszystko wejdzie w obudowe Antec three hundred? taka posiadam obecnie.

dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad.1  poczytaj testy. Zależy od gry i zastosowania w danym programie.  To znaczy jak bardzo wykrorzystuje moc procesora. Jak w mniejszym stopniu to przyrost będzie niewielki.    Niektóre gry potrafią wykorzystać jeden rdzeń w pełni wtedy wyższe taktowanie się sprawdza. W praktyce większość dzisiejszych gier wykorzystuje już więcej rdzenie i rzadko ich wykorzystanie przekracza 70% na rdzeń co oznacza że tu OC procka niewiele daje.  Ale w takiej grze jak Crysis 3 już ma znaczenie bo proc potrafi wykorzystać nawet na poziomie 90% czyli przy oc 6600K te dodatkowe mhz już są wykorzystywane.

ad. 2 nie będą

ad. 3 nie ma większego znaczenia, ale to też zależy od gry i zastosowania.

ad.4 sprawdź wysokość montowanego chłodzenia. Może być "wąsko". Do tego nie wiem jak  długimi kartami graficznymi i koszykiem na dyski.  M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi