humberto1974 Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2016 WItam! Postanowiłem zmodernizować dla syna komputer: nowy procek, płyta, RAM i obudowa. Syn nie będzie podkręcał CPU tak więc planuję kupić mu i5 6400 lub 6500, ale potrzebuję rady odnośnie płyty. Poczytałem w ostatnich tygodniach trochę o chipsetach do skylike i wiem, że najlepsze są Z (do overclokingu), trochę gorsze H etc. Wiem też, że procek który chcę kupić nie obsługuje pamięci wyższych niż 2133MHz. (tutaj mogę się mylić, proszę o sprostowanie). Płytę z jakim chipsetem kupić do i5 6500? Tak, żeby posłużyła np. 4-5 lat. Czy te wszystkie różnice w ilościach linii PCI Express, rodzajach usb, niektórych nieobsługiwanych funkcjach np. między B a Z stanowią odczuwalną dla gracza różnicę? Po prostu nie rozumiem tych różnic. Czy też kupić np. polecaną przez was gigabyte Z180? i cieszyć się płytą o największych możliwościach. Planuję na płytę max. 600zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2016 WItam! Postanowiłem zmodernizować dla syna komputer: nowy procek, płyta, RAM i obudowa. Syn nie będzie podkręcał CPU tak więc planuję kupić mu i5 6400 lub 6500, ale potrzebuję rady odnośnie płyty. Poczytałem w ostatnich tygodniach trochę o chipsetach do skylike i wiem, że najlepsze są Z (do overclokingu), trochę gorsze H etc. Wiem też, że procek który chcę kupić nie obsługuje pamięci wyższych niż 2133MHz. (tutaj mogę się mylić, proszę o sprostowanie). Płytę z jakim chipsetem kupić do i5 6500? Tak, żeby posłużyła np. 4-5 lat. Czy te wszystkie różnice w ilościach linii PCI Express, rodzajach usb, niektórych nieobsługiwanych funkcjach np. między B a Z stanowią odczuwalną dla gracza różnicę? Po prostu nie rozumiem tych różnic. Czy też kupić np. polecaną przez was gigabyte Z180? i cieszyć się płytą o największych możliwościach. Planuję na płytę max. 600zł. Witam, Jeżeli już zamierzasz kupić płytę to bierz Z170. Różnica w cenie nie jest wysoka, maja najwieksze możliwości i najwięcej linii pcie. Na twoim miejscu kupiłbym z tych tańszych z170. Ceny od 360zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humberto1974 Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2016 Czy może ktos polecić płytę Z170 (inną niż polecana w zestawach) plus pamięci 4x4GB, 2133MHz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2016 Pamięć 2x8GB i 3000MHz, inaczej z170 nie ma najmniejszego sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2016 ewentualnie brać ram 2133 cl13, płytę na b150 ale procka i5 6600 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humberto1974 Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2016 Klaus czy pamięć 3000MHz pójdzie w nominale z prockiem i5 6500? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2016 Na z170 tak. Mowa o dwóch kościach, z 4 bywają problemy, nie jest to zależne od cpu jednak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humberto1974 Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2016 NA dwóch kościach? czyli rozumiem, że ewentualne rozbudowanie RAM za kilka miesięcy może być kłopotliwe? O dual nie pytam, bo rozumiem, że jest w standardzie. Obecnie mam DDR2 na płycie gigabyte i jedno miejsce niestety daje konflikt, używam tylko 3 i nie chcę mieć takich przygód w nowym kompie. TAk w ogóle to są jakieś problemy z kośćmi powyżej 2133MHz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2016 (edytowane) PO to 2 kosci aby mieć dual płyta ma 4 banki więc rozbudowa bez problemu jak masz popsutą płyte to już twój problem Edytowane 12 Listopada 2016 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2016 NA dwóch kościach? czyli rozumiem, że ewentualne rozbudowanie RAM za kilka miesięcy może być kłopotliwe? Jaką rozbudowę? Chciałeś 4x4GB poleciłem ci 2x8GB. 4 moduły @3000MHz nie zawsze chcą pracować, jak powinny. 4x @2133MHz nie powinny sprawiać problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humberto1974 Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2016 (edytowane) Klaus, rozbudowa RAM, to chyba najłatwiejsza modernizacja, i pewnie za rok, dwa będę chciał dokupić jeszcze raz 2x8 GB, a tu znowu będzie zonk. Tesel, płyta nie jest popsuta, działają wszystkie 4 gniazda, ale nie razem, ten model tak miał, gniazdo przy procku sprawiało problem, ale jak wszystko inne wyszło po jakimś czasie użytkowania. Nie jestem jedyny. Zresztą płyta Gigabyte P55 USL3L z H55 plus i5 760@2,8GHz (4MB L2), Wszystkiemu 6 lat minęło i jeszcze pięknie śmiga. Ale 6 lat temu to kupowało się 2x2GB RAM, wiec dorzuciłem po jakimś czasie 2x4GB i niestety mam tylko 10GB RAM. Oczywiście RAMy tej samej firmy, to same CL, po prostu raz chodzi, raz nie chodzi, także darowałem sobie niebieskie ekrany i chodzę w 3 kościach. Stary zasilacz OCZ 500MXSP wrzucę do nowego zestawu. Możecie polecić tańszą, dobrą płytę na Z170 i RAM-y 4x4GB 2133MHz? Ewentualnie wezmę polecaną przez was Z170 Gaming K3 plus RAM 2133MHZ 4x4GB. Edytowane 12 Listopada 2016 przez humberto1974 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2016 2x8GB będziesz chciał rozbudować o kolejne 2x8GB dlatego chcesz 4x4GB? Po co ci w ogóle Z170 pod ramy 2133 i cpu bez podkręcania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humberto1974 Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2016 Nie, 4x4 zostawię już na stałe. Nie będę kombinował z następnymi kośćmi. Przeczytaj mój pierwszy post. Potrzebuje porady jaki chipset kupić, bo czytając różnice miedzy nimi nie rozumiem, jaką wagę ma ilość linii PC-E w późniejszym użytkowaniu? lub brak niektórych złączy (DVI) lub funkcji w B150. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2016 4x4GB nie ma najmniejszego sensu. 4 moduły to większe obciążenie dla kontrolera pamięci. Sam się o tym przekonałeś ale nie potrafisz wyciągnąć wniosków. jaką wagę ma ilość linii PC-E w późniejszym użytkowaniu? lub brak niektórych złączy (DVI) lub funkcji w B150. Nie mają żadnego znaczenia, jeśli nie zamierzasz z nich korzystać. Masz dwie drogi. Określasz swoje potrzeby i bierzesz płytę pod siebie. Bierzesz płytę na z170 z funkcjami, z których nie masz zamiaru korzystać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humberto1974 Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2016 komputer dla gracza: i5 6400 lub 6500 grafa na razie zostaje stara, Radeon R7 260X, w przyszłym roku bedzie nowa Z170 obsługuje 20 linii PC-E? B150 obsługuje 8 linii PC-E? jest różnica w użytkowaniu? czy nie RAM 2x8 3kMHz RAM 4x4 2133MHz jest różnica w użytkowaniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2016 a to nie ma ramu 2 x 8GB 2133MHz ? że chccesz 4 kości po 4 giga? cos dziwnie kombinujesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humberto1974 Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2016 Chcę wykorzystać wszystkie sloty i oba kanały. Pytania były inne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2016 (edytowane) zawsze możesz kupić 4 x 16GB aby zapchac wszystkie sloty :ploom: jak mało to musisz zmienić na lga 2011 tam masz 8 banków i 4 kanały zawsze możesz też isć w rozwiązania pro a ogólnie to coś kombinujesz jak koń pod górę Edytowane 12 Listopada 2016 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2016 Skoro nie będzie kręcone to b150. Bez OC ram 3k będzie chodził na 2133. 2x8 daje ewentualnie łatwiejszą rozbudowę w przyszłości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humberto1974 Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2016 Klaus dopiero skojarzyłem: 4x4GB nie ma najmniejszego sensu. 4 moduły to większe obciążenie dla kontrolera pamięci. Sam się o tym przekonałeś ale nie potrafisz wyciągnąć wniosków. Niestety nie zajmuje się tym na co dzień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...