Skocz do zawartości
humberto1974

B?H?Z? jaki chipset

Rekomendowane odpowiedzi

WItam! Postanowiłem zmodernizować dla syna komputer: nowy procek, płyta, RAM i obudowa. Syn nie będzie podkręcał CPU tak więc planuję kupić mu i5 6400 lub 6500, ale potrzebuję rady odnośnie płyty. Poczytałem w ostatnich tygodniach trochę o chipsetach do skylike i wiem, że najlepsze są Z (do overclokingu),   trochę gorsze H etc. Wiem też, że procek który chcę kupić nie obsługuje pamięci wyższych niż 2133MHz. (tutaj mogę się mylić, proszę o sprostowanie).

Płytę z jakim chipsetem kupić do i5 6500? Tak, żeby posłużyła np. 4-5 lat.  Czy te wszystkie różnice w ilościach linii PCI Express, rodzajach usb, niektórych nieobsługiwanych funkcjach np. między B a Z stanowią odczuwalną dla gracza różnicę?

Po prostu nie rozumiem tych różnic.

Czy też kupić np. polecaną przez was gigabyte Z180? i cieszyć się płytą o największych możliwościach.  Planuję na płytę max. 600zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam! Postanowiłem zmodernizować dla syna komputer: nowy procek, płyta, RAM i obudowa. Syn nie będzie podkręcał CPU tak więc planuję kupić mu i5 6400 lub 6500, ale potrzebuję rady odnośnie płyty. Poczytałem w ostatnich tygodniach trochę o chipsetach do skylike i wiem, że najlepsze są Z (do overclokingu),   trochę gorsze H etc. Wiem też, że procek który chcę kupić nie obsługuje pamięci wyższych niż 2133MHz. (tutaj mogę się mylić, proszę o sprostowanie).

Płytę z jakim chipsetem kupić do i5 6500? Tak, żeby posłużyła np. 4-5 lat.  Czy te wszystkie różnice w ilościach linii PCI Express, rodzajach usb, niektórych nieobsługiwanych funkcjach np. między B a Z stanowią odczuwalną dla gracza różnicę?

Po prostu nie rozumiem tych różnic.

Czy też kupić np. polecaną przez was gigabyte Z180? i cieszyć się płytą o największych możliwościach.  Planuję na płytę max. 600zł.

Witam, Jeżeli już zamierzasz kupić płytę to bierz Z170. Różnica w cenie nie jest wysoka, maja najwieksze możliwości i najwięcej linii pcie. Na twoim miejscu kupiłbym z tych tańszych z170. Ceny od 360zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NA dwóch kościach? czyli rozumiem, że ewentualne rozbudowanie RAM za kilka miesięcy może być kłopotliwe?

O dual nie pytam, bo rozumiem, że jest w standardzie.

Obecnie mam DDR2 na płycie gigabyte i jedno miejsce niestety daje konflikt, używam tylko 3 i nie chcę mieć takich przygód w nowym kompie.

TAk w ogóle to są jakieś problemy z kośćmi powyżej 2133MHz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PO  to 2 kosci aby mieć dual

płyta ma 4 banki więc rozbudowa bez problemu

jak masz popsutą płyte to już twój problem

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NA dwóch kościach? czyli rozumiem, że ewentualne rozbudowanie RAM za kilka miesięcy może być kłopotliwe?

Jaką rozbudowę? Chciałeś 4x4GB poleciłem ci 2x8GB.

4 moduły @3000MHz nie zawsze chcą pracować, jak powinny. 4x @2133MHz nie powinny sprawiać problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klaus, rozbudowa RAM, to chyba najłatwiejsza modernizacja,  i pewnie za rok, dwa będę chciał dokupić jeszcze raz 2x8 GB, a tu znowu będzie zonk.

Tesel, płyta nie jest popsuta, działają wszystkie 4 gniazda, ale nie razem,  ten model tak miał, gniazdo przy procku sprawiało problem,  ale jak wszystko inne wyszło po jakimś czasie użytkowania. Nie jestem jedyny. Zresztą płyta Gigabyte P55 USL3L z  H55 plus i5 760@2,8GHz (4MB L2),   Wszystkiemu 6 lat minęło i jeszcze pięknie śmiga. Ale 6 lat temu to kupowało się 2x2GB RAM, wiec dorzuciłem po jakimś czasie  2x4GB i niestety mam tylko 10GB RAM. Oczywiście RAMy tej samej firmy, to same CL, po prostu raz chodzi, raz nie chodzi, także darowałem sobie niebieskie ekrany  i chodzę w 3 kościach.

Stary zasilacz OCZ 500MXSP wrzucę do nowego zestawu.

Możecie polecić tańszą, dobrą  płytę na Z170 i RAM-y 4x4GB 2133MHz?

Ewentualnie wezmę polecaną przez was Z170 Gaming K3 plus RAM 2133MHZ 4x4GB.

Edytowane przez humberto1974

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, 4x4 zostawię już na stałe. Nie będę kombinował z następnymi kośćmi.  Przeczytaj mój pierwszy post. Potrzebuje porady jaki chipset kupić, bo czytając różnice miedzy nimi nie rozumiem, jaką wagę ma ilość linii  PC-E w późniejszym użytkowaniu? lub brak niektórych złączy (DVI) lub funkcji w B150.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4x4GB nie ma najmniejszego sensu. 4 moduły to większe obciążenie dla kontrolera pamięci. Sam się o tym przekonałeś ale nie potrafisz wyciągnąć wniosków.

jaką wagę ma ilość linii  PC-E w późniejszym użytkowaniu? lub brak niektórych złączy (DVI) lub funkcji w B150.

Nie mają żadnego znaczenia, jeśli nie zamierzasz z nich korzystać. 

Masz dwie drogi. Określasz swoje potrzeby i bierzesz płytę pod siebie. Bierzesz płytę na z170 z funkcjami, z których nie masz zamiaru korzystać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komputer dla gracza:

i5 6400 lub 6500

grafa na razie zostaje stara, Radeon R7 260X, w przyszłym roku bedzie nowa

Z170 obsługuje 20 linii PC-E?

B150 obsługuje 8 linii PC-E?

jest różnica w użytkowaniu? czy nie

RAM 2x8 3kMHz

RAM 4x4 2133MHz

jest różnica w użytkowaniu?

Udostępnij tę odpowiedź