Skocz do zawartości
pxovsky

Modernizacja GPU

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie. Chciałbym upchnąć tutaj jakies maksymalnie sensowne GPU bez dużego bottlenecku ze stronu CPU i bez koniecznosci zmiany zasilacza. Z racji, że jest to już leciwy config skupiałbym się głównie na używanych kartach. OC procka nie wchodzi w grę gdyż nie pozwalają na to mobo i pamiątki.

Obecny config:

CPU - Xeon e5450 @ 3ghz

RAM - DDR II 2x2GB Kingston 800mhz

MOBO - Gigabyte GA-P31-DS3L

PSU - Chieftec GPA-500S8 500W

Obecne GPU - Radeon HD 4850

Budżet 400-500zł

Zastanawiałem się nad:

- GTX 750ti - zaletą jest m. in niski pobór prądu 

- Radeon R9 270 - z tego co wyczytałem to wyższa wydajność względem 1 karty o 10-20% no i tańsza aczkolwiek nie wiem czy moje PSU wystarczy, a jeśli nawet to czy mój proc nie jest zbyt słaby

- GTX 660 - trochę leciwa już konstrukcja, ale zasilacz powinien dać radę 

Zastosowanie - jak już wspomniałem ten sprzęt nie jest już pierwszych lotów, ale korzystam z rozdziałki 1360/760 i na medium jakbym jeszcze w więszkość tytułów z 2014-15 pograł to by mi wystarczyło. 

A może coś innego znajdzie się w moim budżecie? Proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy Gigabyte GeForce GTX 1050 OC 2GB cena 640zł, Palit GTX 1050 StormX 2GB DDR5 600zł

Prądu mało bierze, zasilacz starczy. A te 100-140zł ponad twój limit za 2 lata gwarancji chyba warto dać.

Radeonów to bym nowszych nie brał do twojego konfigu, pierwsza sprawa, że pobierają więcej prądu, druga, że lubią mocne CPU.

Edytowane przez barwniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@barwniak dzięki za odpowiedź

GTX 1050 to nie jest już przerost formy nad treścią dla tego wysłużonego już CPU? Nie ma innych alternatyw? GTX 750 ti jednak wydaje się trochę słabe. Z drugiej strony czemu ceny nowych gtx 750 ti oraz 1050 stoją praktycznie na podobnym poziomie (50-80zł różnicy) w momencie gdy wydajnościowo to chyba duża różnica?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi