MatheoDK Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2016 Witam chcę zmienić moje i5 4460 na i5 4690k.Mam okazję sprzedać procesor za 600 zł. Dokładając 300 zł?mogę kupić i5 4690k.Co powiecie na temat używanych procesorów? Tylko jest mały problem bo posiadm płytę msi b85 G43-B85 8 GB RAM ddr 3 1600MHZ i zasilacz corsair 450W i do tego 1060. Czy dam radę podkręcić procka na tej płycie? Teoretycznie po aktualizacji biosu na 3.9 mogę podkręcić procesor żeby pracował pod obciążeniem na 3400 MHz na każdym rdzeniu ale jak to będzie wyglądać z 4690k? Co do zasilacza jestem świadomy ze może nie dać rady.czy zmiana na XFX 500w coś pomoże? Bo mam okazję kupić ten zasilacz od znajomego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull3tproof Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Witaj, procesory z reguły raczej się nie psują. Z tego co wyczytałem, to dasz radę podkręcić procesor na tej płycie (o ile nie zablokowali tej możliwości). Zasilacz z pewnością podoła, jeżeli chodzi Ci o moc. Podaj jednak dokładny model, może to coś z czarnej listy. Edit: chyba nie podkręcisz http://www.benchmark.pl/aktualnosci/intel-haswell-procesor-mikrokod-podkrecanie-blokada-b85-h81-h87.html. Edytowane 11 Grudnia 2016 przez Bull3tproof Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatheoDK Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2016 Jest to Corsair vs 450w 80+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull3tproof Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zasilacz jest ok. Jednak jeśli chodzi o kręcenie, to pewnie byś się musiał cofnąć do jakiegoś starszego biosu (o ile to możliwe). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatheoDK Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zasilacz jest ok. Jednak jeśli chodzi o kręcenie, to pewnie byś się musiał cofnąć do jakiegoś starszego biosu (o ile to możliwe). Właśnie na starym biosie nie mogłem nawet tego i5 4460 podkręcić a po aktualizacji działa na 3.4 Ghz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull3tproof Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2016 Podkręciłeś przez BCLK czy mnożnik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatheoDK Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2016 Podkręcałem przez mnożnik. Dodatkowo ustawiłem żeby każdy rdzeń chodził na 3.4.Przed update biosu to nie działało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull3tproof Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2016 Tylko ten proc ma turbo do 3.4, więc go zmusiłeś, by pracował cały czas z maksymalną częstotliwością. Nie wiem jak będzie z procesorem z odblokowanym mnożnikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...