Skocz do zawartości
Msha

Komputer do gier (głównie) i sporadycznej obróbki foto, audio-wideo, tworzenia stron WWW [od 3 k do 4 k zł]

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór wszystkim!

Mój obecny sprzęt trafił szlag przez zasilacz, a nie opłaca się go reanimować ze względu na wiek części, które ma w sobie więc nadszedł czas zakupu nowego "blaszaka".
Jako iż nie rozeznaję się w obecnych standardach jeśli chodzi o główne podzespoły takie jak procesor, RAM czy grafika chociażby (zatrzymałem się w epoce DDR 2 i Intel Core 2 DUO) i w tym w co warto zainwestować prosiłbym o pomoc w skrojeniu odpowiedniego zestawu.

Niżej podaję ogólne warunki specyfikacji komputera:

• Budżet na komputer:  3000 - 4000 zł
  • Części do kupienia: Wszystko oprócz peryferii i dysku HDD (myszkę, monitor, klawiaturę etc. posiadam; dysk to SEAGATE 1 TB standard SATA III)
  • Czy wliczać system w cenę: Nie
  • Zastosowanie komputera: gry (głównie) - chciałbym pograć w najnowsze tytuły (najlepiej na maksymalnych ustawieniach, nie jest to jednak obligatoryjne), sporadyczna obróbka audio-wideo, zdjęć dla serwisów społecznościowych i YouTube, tworzenia stron WWW (PHP, MySQL i JavaScript) i praca biurowa
  • Preferowany sklep: morele.net
  • Model posiadanego monitora: Iiyama ProLite E2480HS; Złącza: HDMI, D-SUB, VGA; Rozdzielczość: 1920x1080 60Hz
  • Czy sprzęt będzie podkręcany: Nie
  • Termin zakupu komputera: Na cito (potrzebny na uczelnie, do pracy...)
  • Dodatkowe uwagi: Z uwagi na to, że mam mało miejsca pod biurkiem na ustawienie jednostki centralnej (subwoofer jest tam dodatkowo ustawiony i niestety nie mam możliwości go przenieść) całość chciałbym zmieścić w jakiejś kompaktowej lecz przewiewnej obudowie gdzie zasilacz jest zamontowany na dole (chodzi o liczbę możliwych do zamontowania wiatraków plus wywietrzniki). Do tego chciałbym by w cenie zakupu znalazł się dysk SSD na system operacyjny (rozumiem, że 250 GB wystarczy?) oraz montaż całości. Chciałbym by cały zestaw przed kolejnymi zakupami (modernizacją) posłużył jakieś 4 - 5 lat.

Na innym forum został mi polecony taki zestaw: https://www.morele.net/inventory/info/R8cwj3/ Można prosić o jego zaopiniowanie?

Z góry dziękuję bardzo,
Msha

Edytowane przez Msha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyta - https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b250m-ds3h-b250-ddr4-hdmi-dvi-vga-matx-976046/

dysk - https://www.morele.net/dysk-ssd-goodram-iridium-pro-240gb-ssdpr-iridpro-240-720767/

zasilacz wziąłbym spc supremo niemodularnego, cena podobna, a wydajność lepsza + certyfikat gold80+

co do obudowy to nie za bardzo się znam - lecz ten zalman z3 na pewno nie jest kompaktowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi