Destiny Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Witam, Od razu zaczne od tego ze nie chodzi o mój komputer. Otóż jest taki problem z pamięciami. Nie wim jakiej firmy a nie ma możliwości otwarcia pudła (plomba) ale jest to jedna kość 256MB. Komp jest na Cefalonie 1,7. Nie ma posta jako takiego (screen jakiś Mercury czy coś to chyba od płyty głównej). Bios to AmiBios i nie wiem gdzie tam jest wielkość pamięci zainstalowanej ale Win98 widzi jedynie 16 MB. Co jest z tym?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 15-16 hole ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Możesz jaśniej?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Możesz jaśniej?? ja bym to samo powiedzial o twoim poscie :lol: troche zawile to wytlumaczyles to w koncu komp postuje czy nie ??? chodzi ci o to ze masz 256 mb ramu a widzi tylko 16??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Możesz jaśniej?? ja bym to samo powiedzial o twoim poscie :lol: troche zawile to wytlumaczyles to w koncu komp postuje czy nie ??? chodzi ci o to ze masz 256 mb ramu a widzi tylko 16??? Dokładnie. Wszystko gra ale jest tylko 16MB w Winozie. Odpaliłem MemTest-86 v3.0 i jeśli się nie mylę to po prawej stronie pod chipset pisze jaka jest wielkość pamięci. Tam też widnieje napis 16M i jej prędkość. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Możesz jaśniej?? ja bym to samo powiedzial o twoim poscie :lol: troche zawile to wytlumaczyles to w koncu komp postuje czy nie ??? chodzi ci o to ze masz 256 mb ramu a widzi tylko 16??? Dokładnie. Wszystko gra ale jest tylko 16MB w Winozie. Odpaliłem MemTest-86 v3.0 i jeśli się nie mylę to po prawej stronie pod chipset pisze jaka jest wielkość pamięci. Tam też widnieje napis 16M i jej prędkość. skoro komp jest zaplombowany to nie ma sie co szczypac i walic do firmy ....pamiec raczej na 100% jest zjarania i tyle....no chyba ze masz karte graficzna z dynamicznym przydzialem pamieci (czyli zintegrowana :lol: ) i to wlasnie ona zjada 240MB :wink: co do karty z dynamicznym przydzialem pamieci to przeczytale to w jakims cenniku i smialem sie z tego przez pol dnia :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Możesz jaśniej?? ja bym to samo powiedzial o twoim poscie :lol: troche zawile to wytlumaczyles to w koncu komp postuje czy nie ??? chodzi ci o to ze masz 256 mb ramu a widzi tylko 16??? Dokładnie. Wszystko gra ale jest tylko 16MB w Winozie. Odpaliłem MemTest-86 v3.0 i jeśli się nie mylę to po prawej stronie pod chipset pisze jaka jest wielkość pamięci. Tam też widnieje napis 16M i jej prędkość. zrob clear.. aha bo ty msz plombe hmmm... wejdz do biosu i zaladuj ustawienia default i ustaw wszystko od poczatku albo najlepiej najpierw sprawdz na tych defaultowych ustawieniach ile ci widzi tego ramu :? ale najprawdopodobniej kocha ci padla no chyba ze soft z twoja mobo swiruje :? ale watpie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Możesz jaśniej?? ja bym to samo powiedzial o twoim poscie :lol: troche zawile to wytlumaczyles to w koncu komp postuje czy nie ??? chodzi ci o to ze masz 256 mb ramu a widzi tylko 16??? Dokładnie. Wszystko gra ale jest tylko 16MB w Winozie. Odpaliłem MemTest-86 v3.0 i jeśli się nie mylę to po prawej stronie pod chipset pisze jaka jest wielkość pamięci. Tam też widnieje napis 16M i jej prędkość. skoro komp jest zaplombowany to nie ma sie co szczypac i walic do firmy ....pamiec raczej na 100% jest zjarania i tyle....no chyba ze masz karte graficzna z dynamicznym przydzialem pamieci (czyli zintegrowana :lol: ) i to wlasnie ona zjada 240MB :wink: Z tego co wiem to tam jest zintegorwana grafa. Jak to wyłaczyć?? To jakiś komp biurowy. Znalazłem jakąś instrukcje. Płyta Mercury KOB P4M266NDSUMx, chpiset VIAP4M266. A ta grafa to Savage 4 na AGP 4x. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Możesz jaśniej?? ja bym to samo powiedzial o twoim poscie :lol: troche zawile to wytlumaczyles to w koncu komp postuje czy nie ??? chodzi ci o to ze masz 256 mb ramu a widzi tylko 16??? Dokładnie. Wszystko gra ale jest tylko 16MB w Winozie. Odpaliłem MemTest-86 v3.0 i jeśli się nie mylę to po prawej stronie pod chipset pisze jaka jest wielkość pamięci. Tam też widnieje napis 16M i jej prędkość. skoro komp jest zaplombowany to nie ma sie co szczypac i walic do firmy ....pamiec raczej na 100% jest zjarania i tyle....no chyba ze masz karte graficzna z dynamicznym przydzialem pamieci (czyli zintegrowana :lol: ) i to wlasnie ona zjada 240MB :wink: Z tego co wiem to tam jest zintegorwana grafa. Jak to wyłaczyć?? To jakiś komp biurowy. Znalazłem jakąś instrukcje. Płyta Mercury KOB P4M266NDSUMx, chpiset VIAP4M266. A ta grafa to Savage 4 na AGP 4x. w biosie musi byc opcja przydzielajaca rozmiar pamieci dla grafy,wylaczyc sie nie da bo jakas pamiec musi byc przydzielona Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Wielkie dzięki za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Wielkie dzięki za pomoc. :D polecamy sie na przyszlosc :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 tego jesli moge sie wtracic... win98 ma mozliwosc wprowadzenia ograniczenia ilosci uzywanej pamieci RAM. mozna nawet na 16MB ustawic z tego co pamietam. jesli to nie problem z grafa zintegrowana to moze tu ktos namieszal. :) system->wydajnosc->system plikow->rozwiazywanie problemow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...