Skocz do zawartości
frankenstein

Abit NF7 i spalone stabilizatory napiecia

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich i prosze o szybka odpowiedz.

czy mozliwe zeby po obnizeniu napiecia na procu z 1,6V na 1,5 (athlon 2000+)

mogly sie spalic tytulowe stabilizatory na plycie?

jest to o tyle wazne ze jestem wspolodpowiedzialny za powstala usterke.

bylismy w serwisie i dzwonilismy "po ludziach" i wszyscy obstawiaja padniecei BIOSu (bo probowalismy go czyscic, a podobno zdarza sie tak ze w nforcie2 jest tak ze ma on czasem problemy z powrotem do wartosci domyslnych po podkrecaniu)

ale jeden "znachor komputerow" wymyslil ze to te stabilizatory.

czy to mozliwe?????????

no bo im mniejsze napiecie to wiekszy prad.

czy mam juz zbierac kase na odkupienie nowej plytki czy tylko na zaprogramowanie BIOSu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wątpie w stabilizatory - prawdopodobnie nie powiodł się zapis parametrów do biosu przy obniżonym napięciu po restarcie (ramka po której następuje ponowny restart) i płyta wisi teraz - spróbujcie dać bios do programowania na progamatorze - koszt 30zł - powinno pomóc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fit, sluchaj - to jest komp od takiego goscia ktory ponaklejaj plomby na zlaczeniu radaitora z plyta, i na pamiec w taki sposob ze nie mozna ich wymienic bez zrywania plomb.

dlatego sie lamie bo w ten sposob stracilismy gware, bo sprawdzalismy jego proca na moim PC.

kupili kompa od niego bo mialo byc taniej.

wyszlo tak jak w kazdym normalnym sklepie + 80 KM od domu + to ze gosc zabral stary sprzet bo mialo byc wszystko spalone a okazalo sie ze jest spoko.

wiec tak to wyglada.

chcieli oszczedzic 50 zl a teraz musza jezdzic na drugi koniec wojewodztwa i prosic o uznanie gwar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 100 % Bios

Tez tak kiedys miałem :)

Z Rev. 1.2 czy 2.0 nic takiego sie juz nie ma prawa zdazyc :)

..skad ta pewnosc? a ja widzialem jak 2.0 wymiekl wlasnie w ten sposob. jesli nie wierzysz polecam zmienic jakies napiecie i wylaczyc kompa na czerwonym ostrzezeniu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jeden "znachor  komputerow" wymyslil ze to te stabilizatory, no bo im mniejsze napiecie to wiekszy prad.

ja pierdziele co za brednie! nie sadze aby ten czlowiek chodzil na fizyke w szkole. przy obnizeniu napiecia na procesorze prad musi sie zmniejszyc przy tej samej czestotliwosci! tu nie ma miejsca na czary - mowienie ze przy obnizeniu napiecia prad sie zwiekszy jest przykladem braku wiedzy.

Na poczatek probowalbym resetowac BIOS, rowniez mi wydaje sie malo prawdopodobne padniecie stabilizatorow, chociaz nie wiem kto w tym kompie grzebal i czy niewsadzil gdzies srubokreta albo czegos nie ulamal.

Natomiast to za zerwaliscie plomby nie moze powodowac utraty gwarancji - nie dokonywaliscie przeciez samowolnych napraw ani przerobek sprzetu! Tylko jesli ten gosc bedzie w stanie udowodnic fizyczne uszkodzenie sprzetu bedzie mogl sie od rekojmi uwolnic (chyba ze podpisaliscie warunki gwarancji w ktorych byla moza o utracie gwarancji po zerwaniu plomb - wtedy bedzie trudniej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupując sprzęt dostaje siegwarancję na każdy element osobno, taką gwarancjęotrzymuje kupujący części czyli ten, który składał kompa.

a plomby to sobie może gościu na łeb ponaklejać bo i tak go nie używa. ma przyjąć i koniec. po prostu zapłacicie mu za dostarczenie sprzętu do naprawy, z plombami on powinien to zrobić na własny koszt.

stawiam na problem z biosem, nie ma mowy o uszkodzeniu mechanicznym/elektronicznym płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gosc moze sobie plombe na d.... nakleic

oddaj na gwarancje i tyle

ma to odeslac do serwisu i odebrac druga

watpie zeby ten koles to byl Optimus lub Vobis ,wiec takiego mozna w sadzie obsadzic jak sie chce

te jego plomby to tylko bron psychologiczna przeciw klientom - nie maja zadnej podstawy prawnej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 100 % Bios

Tez tak kiedys miałem :)

Z Rev. 1.2 czy 2.0 nic takiego sie juz nie ma prawa zdazyc :)

..skad ta pewnosc? a ja widzialem jak 2.0 wymiekl wlasnie w ten sposob. jesli nie wierzysz polecam zmienic jakies napiecie i wylaczyc kompa na czerwonym ostrzezeniu..

No jak wylaczysz prad na ostrzezeniu to nic dziwnego ze padnie :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze znow ja sie wypowiem :)

gosc przyjal plyte na gwarancje ale jak juz chyba mowilem wyslal ja tyko do swojego znajomego.

tamten orzekl ze plyta jest do wyrzucenia

ja sie nie poddalem

zanioslem do programowania BIOSu (mimo ze on mowil ze BIOS jest dobry a plyta fizycznie uszkodzona).

tam sie okazalo ze nie plyta a kosc biosu jest fizycznie uszkodzona

skorzystalem z uslug firmy PC Center i mam dobra plyte!!!!!!!

powiem krotko : STRZEZCIE SIE FIRMY KAMA Z WLODAWY

to zlodzieje i oszusci!!!!

wyciagneli kase na nowa plyte nawet starej nie sprawdzajac!!!

takich sie powinno wieszac bez wyroku!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to wyciagneli kase na nowa plyte 8O

ja bym im dal plyte i powiedzial ze za dwa tygodnie przyjde po sprawna

a jak by przyszla wczesniej to niech zadzwonia

przyznam ze za poczatkow mojej przygody z komputeryzacja tez sie cykalem sprzedawcow ze nie przyjma ,ze cos tam

ale to mija - jest umowa wiazaca obie strony to sluzy dobru obupolnemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to wyciagneli kase na nowa plyte 8O 

ja bym im dal plyte i powiedzial ze za dwa tygodnie przyjde po sprawna

a jak by przyszla wczesniej to niech zadzwonia

przyznam ze za poczatkow mojej przygody z komputeryzacja tez sie cykalem sprzedawcow ze nie przyjma ,ze cos tam

ale to mija - jest umowa wiazaca obie strony to sluzy dobru obupolnemu

to nie byla moja plyta tylko brata.

ja nie mialem za wiele do gadania

on musial miec sprawny komputer a kupno nowej wydawalo sie jedynym wyjsciem bo jak mowilem stara wrocila z "serwisu" nie naprawiona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich  i prosze o szybka odpowiedz.

czy mozliwe zeby po obnizeniu napiecia na procu z 1,6V na 1,5 (athlon 2000+)

mogly sie spalic tytulowe stabilizatory na plycie?

jest to o tyle wazne ze jestem wspolodpowiedzialny za powstala usterke.

bylismy w serwisie i dzwonilismy "po ludziach" i wszyscy obstawiaja padniecei BIOSu (bo probowalismy go czyscic, a podobno zdarza sie tak ze w nforcie2 jest  tak ze ma on czasem problemy z powrotem do wartosci domyslnych po podkrecaniu)

ale jeden "znachor  komputerow" wymyslil ze to te stabilizatory.

czy to mozliwe?????????

no bo im mniejsze napiecie to wiekszy prad.

czy mam juz zbierac kase na odkupienie nowej plytki czy tylko na zaprogramowanie BIOSu?

Na rev. 2.0 można ustawiać napiecia w góre i wracac na mniejsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...STRZEZCIE SIE FIRMY KAMA Z WLODAWY...

no prosze - mieszkalem przed dwadziescia pare lat 20km stamtad...
a moj brat mieszka 70km stamtad ale jego tatus wymyslil sobie ze lepiej kupic sprzet u tego pajaca niz kolo domu w sprawdzonym sklepie.

mialo byc taniej :)

z tego co wiem to tylko o grosze

a dojazdy?

bylo ich w sumie kilka :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...