Komaro Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Hej, Jakiś czas temu spontaniczne zakupiłem taki zestaw w celi modernizacji mojego komputera: Płyta MSI PC Mate B150 https://pl.msi.com/Motherboard/B150-PC-MATE.html#hero-specification GoodRam 1x8gb 2400 mhz GY2400D464L15/8G I5 7600 Już po zakupie zauważyłem, że w oficjalnej specyfikacji płyty głównej ta obsługuje jedynie pamięci 2133 mhz. Ostatnio jednak zauważyłem przez przypadek w biosie, że pamięci są ustawione domyślnie na 2400 mhz i taką też częstotliwość pokazuje bios i programy takie jak na przykład "cam". Czy te kości faktycznie działają szybciej niż pozwala na to płyta główna ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Tak. Decyduje o tym ograniczenie zaimplementowane w procesorze (lub mikrokodzie procesora), a nie w chipsecie płyty. Masz Kaby Lake = masz 2400. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2017 No płyta nie ma w tym wypadku znaczenia. Kontroler pamięci siedzi w procesorze, a nie na płycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komaro Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Ok wszystko jasne, po prostu płyta przed update biosu nie była kompatybilna z kaby lake stąd pewnie te 2133 MHz na stronie producenta. Dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2017 Też od jakiegoś czasu byłem ciekaw odpowiedzi na to pytanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...