chupacabra Opublikowano 10 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2017 (edytowane) Witam szanowne forum.Jestem na etapie planowania kupna nowego komputera. Jako, że mój niezawodny staruszek ma już jakieś 6 lat trzeba pomyśleć o nowym sprzęcie. Nie spieszy mi się, nie kupuję go ani jutro ani za tydzień ani nawet za cztery. Wolę przemyśleć dokładnie sprawę, a i zbieram jeszcze do kwoty, którą planuję wydać. Znalazłoby się też więcej powodów, dla których mi nie spieszno, ale to nie istotne.Chcę się zmieścić w 3200 zł. (Chociaż obawiam się czy nie będę musiała kupić monitora, na razie nie planowałam, wychodziłam z założenia - ważne żeby działało, a dokupi się drugi jak będzie kasa, a stary postawi jako „pomocniczy” jak się da. Jakaś przejściówka vga - dp, chyba jedyna opcja, że to zadziała jakoś?).Od razu piszę, że nie mam w planach zamawiania przez internet, mam tu po sąsiedzku taki sklep, który mi moje komputery składał, także ceny tylko orientacyjnie, a i ze względu na czas zdaję sobie sprawę, że mogą się zmienić.Gram głownie w starsze gierki, czasem testuję jakieś mmo. Myślałam żeby ustawić sobie pułap „mocy” - Wiesiek3 na niskich detalach, wydaje mi się, że jest w miarę realny na tę kwotę. Myślałam nad procesorem i5-7400, na start 8GB RAM z założeniem, że w przyszłości wsadzę tam dodatkową kość , mniejszy dysk SDD systemowy i 1T HDD (ewentualnie 500GB jeśli będzie trzeba przyoszczędzić na coś innego), zakładałam, że koszt płyty głównej będzie wynosił od 400 do 600 zł, ale przeglądając gotowe zestawy zauważyłam, że mają one rekomendowane płyty tańsze(o taką na ten przykład tutaj ), jako, że jestem teamNvidia to zastanawiałam się nad nie taką drogą gtx 1050/1050 Ti planowałam przeznaczyć 800 stówek na kartę ale w zależności od tego jak całość będzie się do tego układać to może zdecyduję się na budżetową wersję 1060 bo Internety kuszą(z drugiej strony skoro nie planuję kupować monitora większego niż 19-19,5 cala, przypuszczam że 1600xx900, to czy mi się to opłaca, rzucę się jak głupia i okaże się, że bez sensu XD? Totalnym maxem byłoby dla mnie 20 cali, większego nie wcisnę), w temacie zasilaczy jestem totalnie zielona, a obudowę mam upatrzoną z dodatkowymi wiatraczkami za około 150zł ale i tu przyoszczędzę jak będzie trzeba. Systemu na razie nie wliczam, wolę o nim nie myśleć. Najpierw zaplanuję sobie skrzynkę, a potem pomartwię się systemem. Edytowane 10 Czerwca 2017 przez chupacabra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crescendo1 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2017 (edytowane) Po pierwsze nie ma sensu teraz cokolwiek planować jeśli nie wiadomo kiedy będziesz kupować. Możesz na własną rękę zorientować się w temacie, a po konkrety wróć na forum max 1-2 tygodnie przed zakupem. Po drugie odradzam kupowanie lokalnie jeśli można przez internet. Kiedyś przy składaniu komputera orientacyjnie spytałem w sklepie i chcieli o 300zł drożej (a nawet więcej bo się utargowałem) w dodatku z gorszymi podzespołami bo akurat takie mieli na stanie. Jeszcze trzeba było tłumaczyć że nie potrzebuje HDD ani moby za ponad 300zł Co do monitora, nie bierz gorszego niż 1920x1080, zaczynają się chyba od 21 cal. Jeśli masz miejsce na 2 monitory to na jeden porządny też się znajdzie. Dlaczego zakładasz że wiedźmin 3 na niskich w tej kwocie? Będzie działać na ultra, chyba że w twoim sklepiku złożą ci taką bestie. Jak HDD to nie warto nic mniejszego od 1TB, różnica w cenie to ~30zł? A płyta główna do zablokowanego procka max 250zł, chociaż są i po 200zł. I nie zależnie do jakiej rozdzielczości to w tym budżecie gtx1060 jest jedyną rozsądną opcją zwłaszcza że kosztuje właśnie 800zł. Ale tak jak pisałem wyżej, po konkrety przyjdź tuż przed kupnem Edytowane 11 Czerwca 2017 przez Crescendo1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chupacabra Opublikowano 11 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2017 (edytowane) Po pierwsze nie ma sensu teraz cokolwiek planować jeśli nie wiadomo kiedy będziesz kupować. Możesz na własną rękę zorientować się w temacie, a po konkrety wróć na forum max 1-2 tygodnie przed zakupem. Po drugie odradzam kupowanie lokalnie jeśli można przez internet. Kiedyś przy składaniu komputera orientacyjnie spytałem w sklepie i chcieli o 300zł drożej (a nawet więcej bo się utargowałem) w dodatku z gorszymi podzespołami bo akurat takie mieli na stanie. Jeszcze trzeba było tłumaczyć że nie potrzebuje HDD ani moby za ponad 300zł Co do monitora, nie bierz gorszego niż 1920x1080, zaczynają się chyba od 21 cal. Jeśli masz miejsce na 2 monitory to na jeden porządny też się znajdzie. Dlaczego zakładasz że wiedźmin 3 na niskich w tej kwocie? Będzie działać na ultra, chyba że w twoim sklepiku złożą ci taką bestie. Jak HDD to nie warto nic mniejszego od 1TB, różnica w cenie to ~30zł? A płyta główna do zablokowanego procka max 250zł, chociaż są i po 200zł. I nie zależnie do jakiej rozdzielczości to w tym budżecie gtx1060 jest jedyną rozsądną opcją zwłaszcza że kosztuje właśnie 800zł. Ale tak jak pisałem wyżej, po konkrety przyjdź tuż przed kupnem Dziękuję za odpowiedź, no właśnie chciałam się zorientować w temacie wcześniej. Ale w takim razie wrócę później z konkretami. :) Z monitorem mam ten problem, że dwa "złamane" wejdą i to na dwóch różnych wysokościach, a z jednym większym może być problem. Nie będę tłumaczyć szczegółów, w każdym razie pokoik mały i każda przestrzeń jest wykorzystana. Ale pomyślę skoro jeszcze mam czas, w sumie monitor monitorowi nie równy. Nad kupnem online też pomyślę, chociaż zawsze byłam zadowolona z tego sklepu. Czego nie mają to ściągają z hurtowni, nieważne czy chodzi o kartę graficzną czy o zwykłą myszkę za dwie dychy, bo sobie wymyśliłam, że chcę pod to stare okrągłe wejście. Jeśli chodzi o moje założenie, to kumpel mnie nastraszył, że jakbym chciała porządnie zagrać w wieśka3 to co najmniej 4 muszę wyłożyć, a że w cenach się nie orientowałam wtedy wcale (pogrzebałam trochę przed wstawieniem posta i trochę po) to uwierzyłam. Jeszcze raz dziękuję, coś mi się w głowie rozjaśniło. Edytowane 11 Czerwca 2017 przez chupacabra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...